Paris Malone / Shutterstock.com

Nieuws Amerikaanse politiek

Biden wil oude bekende als nieuwe landbouwminister

14 December 2020 - Wouter Baan

Tom Vilsack wordt mogelijk de nieuwe landbouwminister onder president-elect Joe Biden. Vilsack is een oude bekende en vervulde die rol al 2 termijnen onder Obama. Vilsack is momenteel voorman van de U.S. Dairy Export Council.  

Hoewel Vilsack nog niet officieel door Biden als hoogste baas van het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) is voorgedragen, wordt hij volgens bronnen rondom de formatie wel gezien als de belangrijkste kandidaat. Biden ziet in Vilsack de ideale persoon om het Amerikaanse platteland te helpen dat hard geraakt wordt door de coronacrisis.

Een nominatie van Vilsack zou hoogst ongebruikelijk zijn, schrijven Amerikaanse media. Het komt zelden voor dat voormalige ministers onder een nieuwe president opnieuw toetreden tot de regering.

Veel ervaring
Toch is het niet verwonderlijk dat Biden bij Vilsack uitkomt. Met zijn 70-jarige leeftijd is hij een ervaren politicus die het USDA al van binnenuit kent. Tijdens de campagne van Biden was Vilsack adviseur op gebied van landbouw en plattelandsontwikkeling. Bij het aanstellen van zijn regering valt Biden sowieso terug op oude bekenden. Zo wordt John Kerry, voormalig minister van buitenlandse zaken, zeer waarschijnlijk een speciaal gezant voor klimaatzaken.

Van Vilsack is bekend dat hij voorstander is van kleinschalige landbouw. Tijdens zijn termijnen als landbouwminister tuigde hij hiervoor diverse steunprogramma's op. Uit de plannen van Biden blijkt, dat hij kleinschalige landbouw wil ondersteunen. Van boerenbelangenclubs uit die hoek klinken juist kritiek op de mogelijke nominatie van Vilsack. In de afgelopen jaren was hij namelijk voorman van de Amerikaanse zuivelexport dat voornamelijk wordt gedomineerd door grote spelers. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden