RoyalCosun

Nieuws Investering

Plan Belgische telers voor bouw suikerfabriek mislukt

23 December 2020

Het plan van een Belgische coöperatie van suikerbietentelers voor de bouw van een nieuwe suikerfabriek is mislukt. Het 2 jaar geleden opgerichte collectief genaamd Coopérative des Betteraviers Transformateurs (CoBT) krijgt de benodigde €360 miljoen niet bij elkaar, doordat banken niet aanhaken.

Dit meldt de Belgische site Vilt.be. Daarin meldt de coöperatie dat veel banken terughoudend zijn met het verlenen van investeringskrediet. De plannen van de bietentelers waren ambitieus. Na het verdwijnen van de Europese suikerquotering en stroef verlopen onderhandelingen tussen bietentelers en de Tiense suikerraffinaderij, besloot een groep telers om de bietverwerking zelf op touw te gaan zetten.

Zij kijken daarbij goed naar Cosun. "De enige suikerproducent in de EU die zijn telers een rendabele prijs betaalt", zo klonkt het. De groep wist al gauw 1.600 deelnemers, waaronder 1.400 bietentelers als lid van de coöperatie in te schrijven. Met een verplichte inleg van €30 per ton bieten die ze jaarlijks willen aanleveren, oftewel meer dan het financiële resultaat van 1 jaar bieten telen.

Banken staan niet te springen
Hierdoor kwam in totaal €58 miljoen binnen. Ook via publieke en private investeerders werd voor €64 miljoen aan toezeggingen opgehaald, terwijl ook €11 miljoen aan subsidies beschikbaar was. Ook de overheid van Wallonië stelde zich welwillend op, doordat op de suikerfabriek plek zou zijn voor 80 banen. Maar uiteindelijk kwam de coöperatie erachter dat de banken niet staan te springen om te investeren in de suikersector, waarschijnlijk omdat deze sinds het einde van de Europese suikerquotering nogal grillig is. 

Zo zijn de afgelopen jaren heel veel suikerfabrieken gesloten. "De suikerfabriek ging de meest moderne worden Europa, ook wat betreft energieverbruik en milieuparameters", aldus Jean-Joseph Rigo, voorzitter van CoBT, op Vilt. Ook toonden potentiële kopers van suiker al interesse. Het mocht echter niet baten, waardoor de stekker nu uit het project is getrokken. Alle 1.600 leden van de coöperatie krijgen hun investering binnenkort terug. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Aardappelen

Aardappelareaal daalt, maar frites trekt eigen plan

Nieuws Overname

A-ware koopt toetjesmaker Hollebeekhoeve

Nieuws Stikstof

Ook Belgen trekken knip voor stikstofreductie

Nieuws Aardappelen

Belgische voorraad gelijk aan vorig seizoen

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief