Ken Wolter / Shutterstock.com

Nieuws Cargill

Cargill willigt vrijwel alle wensen werknemers in

26 Januari 2021 - Kimberly Bakker

Voedingsmiddelengigant Cargill heeft een akkoord bereikt met de vakbonden en de werknemers in Nederland over een nieuw CAO. Hiermee is de staking bij vier productlocaties van het bedrijf, die maandag 18 januari begon, vlak voor het afgelopen weekend beëindigd.

De Nederlandse werknemers van de productlocaties in Amsterdam, Sas van Gent, Rotterdam en Bergen op Zoom hadden maandag 18 januari de werkzaamheden neergelegd om onvrede te uiten over de voorgestelde arbeidsvoorwaarden.

Vanwege de coronacrisis heeft het Amerikaanse bedrijf de onderhandelingen uitgesteld tot januari en de bestaande cao met circa 5 maanden verlengd. "Het nieuwe aanbod komt op jaarbasis uit op een toename van 2,66%. Dat komt niet eens in de buurt van de 5%", zo schreven de vakbonden toen.

Inmiddels heeft voedingsmiddelenproducent Cargill een nieuwe aanbod gedaan. "Daarin wordt beschreven dat alle werknemers in Nederland er 2 keer 3% loon bij krijgen", meldt FNV-bestuurder Jos Hendriks op de website van de vakbond. Dit was echter niet doorslaggevend. "Dit was het feit dat onze eis om het sociaal plan met 3 jaar te verlengen, ingewilligd is door Cargill." Daarmee is de staking vrijdagmiddag 22 januari definitief beëindigd.

Terugwerkende kracht
Een andere eis was dat deze nieuwe voorwaarden met terugwerkende kracht ingesteld zouden worden. "Ook deze eis is akkoord bevonden door het bestuur van Cargill. Deze nieuwe cao heeft een looptijd van 2 jaar en gaat dus in per 1 augustus 2020. De eerste loonsverhoging van 3% wordt dan ook met ingang van 1 augustus betaald. De tweede loonsverhoging (van eveneens 3%) gaat in op 1 augustus 2021", legt Hendriks uit.

Ook hebben FNV en de directie van Cargill in Nederland een overeenkomst bereikt over een separate 5-jarige 'Regeling Vervroegd Uittreden' en wordt het salaris voor 100% doorbetaald bij aanvullend geboorte- en adoptieverlof. "Al met al hebben we dus een bijna 100%-score bereikt", meldt de vakbond.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox