Jer123 / Shutterstock.com

Nieuws Rabobank

Rabobank: 'Niet schuldig aan landbouwproblemen'

28 Januari 2021 - Linda van Eekeres - 19 reacties

Rabobank erkent medeverantwoordelijk te zijn voor problemen waar de landbouw nu mee moet omgaan. "Wij dragen als bank medeverantwoordelijkheid voor hoe het systeem nu is", zegt Bas Rüter, directeur Duurzaamheid, in een aflevering van Zembla die vanavond (donderdag 28 januari) wordt uitgezonden.

In de uitzending zegt Rüter: "De problemen zijn onderdeel van een systeem dat voedsel produceert, waarvan we allemaal afhankelijk zijn. Dus het is een schuld voor de neveneffecten en het is ook mede eigenaarschap van het belangrijke product dat uit de landbouw voortkomt. Wij zijn medeverantwoordelijk voor de problemen."

Ook zegt hij: "Als je alleen focust op de crisis in de landbouw, dan zijn wij natuurlijk de financier van de landbouw zoals die nu is. En dat betekent ook dat de problemen die daarmee samenhangen door ons gefinancierd worden. Wij dragen als bank medeverantwoordelijkheid voor hoe het systeem nu is."

Geen schuldbekentenis
Rabobank komt al voor de uitzending met een verklaring om - naar eigen zeggen - het beeld dat Zembla schetst te nuanceren. Hoewel het woord 'schuld' wordt gebruikt, moet dit volgens Rabobank niet uitgelegd worden als een schuldbekentenis. "Schuldig ben je als je iets doet wat in de kern verkeerd is, dit is een neveneffect", legt een woordvoerder van Rabobank desgevraagd uit.

Juridische gevolgen verwacht de bank dan ook niet. Agrarische ondernemers die zich gedupeerd voelen door de bank, lijken op dit punt weinig kans te maken op genoegdoening. Landbouwjurist Willem Bruil verwacht dat eventuele schadeclaims kansloos zijn. "Het is niet de Rabobank die beslissingen neemt om over te gaan tot schaalvergroting, de bank beslist op aanvragen van leningen."

Omschakelen biologisch
Zembla sprak ook met verschillende boeren die willen omschakelen en daarvoor geen financiering konden krijgen. Rüter: "Laten we reëel zijn, het is niet veel geld verdienen op dit moment in de Nederlandse landbouw. Vaak is het zo dat de transformatie naar biologisch bijvoorbeeld leidt tot minder koeien per hectare en minder liters en als gevolg daarvan minder saldo en dan vaak ook nog de wens om minder koeien te hebben. En als je dat bij elkaar optelt, dan kan het vaak niet uit."

'Verduurzaming stimuleren'
De bank heeft in de Nederlandse landbouw rond de €30 miljard uitstaan, waarvan circa 3% is geïnvesteerd in biologische landbouw. In de verklaring van de Rabobank naar aanleiding van de uitzending van Zembla, stelt de bank dat zij 70% van de bedrijven in de biologische landbouw financiert en dat verduurzamen veel verder reikt dan overstappen op biologische landbouw. "Met duurzaamheidsmatrixen en daaraan gekoppelde beloning voor goed presterende bedrijven, wil de bank klanten stimuleren hun onderneming te verduurzamen."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
19 reacties
Flip 28 Januari 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/agribusiness/artikel/10890816/rabobank-niet-schuldig-aan-landbouwproblemen]Rabobank: 'Niet schuldig aan landbouwproblemen'[/url]
Vanavond Zembla op de televisie, ik ben benieuwd. Het zal wel weer een zeer eenzijdig verhaal worden met als doel het beschadigen van een deel van de sector in het voordeel van de andere. De laatste jaren is de maatschappelijke tendens in Nederland om alles af te breken of op zijn minst ter discussie te stellen. Waarschijnlijk komt Zembla met een bioboer die onder perfecte omstandigheden zijn land laat zien en dat ze een aantal maanden later bij zijn gangbare buurman komen kijken op het moment dat de bieten na 200 mm gerooid moeten worden. Och och och wat is de bioboer toch goed bezig, kijk eens naar zijn grond een prachtige structuur in vergelijking met de gangbare buurman. Een paar van mijn bio kennissen waren overigens na de 200 mm nog aan het wortels en witlof rooien en lieten een zo mogelijk nog grotere chaos achter maar dit terzijde. De biodiversiteit is waarschijnlijk het volgende item in de uitzending. Ze laten de gangbare boer met zijn spuit in beeld komen maar bij de bioboer komt niet de onkruidbrander (= insecten en bodemorganisme vernietiger) in beeld maar een kleurige strook bloemetjes.
De Rabobank wordt nu meegenomen in de discussie en geeft zelf aan dat ze met een puntensysteem gaan werken om duurzaamheid te belonen. Er wordt weer een huichelachtig systeem op poten gezet waar er al veel teveel van zijn, het resultaat op de schaal van duurzaamheid is echter nihil, de algehele kostprijs sectorbreed zal alleen maar stijgen.
Het eerlijke verhaal is dat de biologische markt tegen zijn verzadigingspunt aan begint te lopen en dat er uit alle macht geprobeerd wordt, om ten koste van de gangbare boer het verdien model op pijl te houden. De meeste (90%+) biologische boeren zijn puur economisch bezig ( en terecht) maar verkondigen dat ze zich meer 1 met de natuur voelen dan eerder. Verder vinden ze het fijn om met mensen te werken, het is alleen jammer dat onze nazaten over pak hem beet 100 jaar excuses moeten maken aan de achterkleinkinderen van deze mensen omdat hun voorouders uitgebuit werden en slechte of geen huisvesting kregen. De Rabobank moet tegen die tijd met de billen bloot omdat ze het allemaal gefinancierd hadden. Dat men enkel dacht aan het duurzaamheidsverdienmodel maar niet aan de medemens wordt ze zwaar aangerekend...
Abonnee
abn-er 28 Januari 2021
Toch kan ik mij niet aan de indruk ontrekken dat er bij rabo ook een nieuwe laag baasjes is komen te zitten die gelijke verschijnselen vertonen als de mensen in den haag.

Een hoog groenlinks D66 gehalte die niks met boeren hebben en ze liever kwijt dan rijk zijn. Het gebeurt mij te vaak dat iemand van rabo iets negatiefs zegt over boeren.

Maar eens optoeren naar utrecht met de mannen binnekort
Abonnee
Dirk 28 Januari 2021
Goed he, dat er programma's zijn zoals Zembla.
Anders komen de veroorzakers van de totale verzieking van het leefmilieu nooit in beeld.

Verwacht niet, dat de Rabo pr-afdeling, hier op dit forum (wat mede door hun wordt gefinancieerd) toegeeft dat ze aan het ontstaan van dit probleem stevig hebben bijgedragen.

Op pagina 4 van dagblag Trouw van deze morgen staat een intervieuw van hun directeur duurzaamheid Ruter, waarin deze wel degelijk erkent dat de Rabo , als belangrijkste financier van de Nederlandse landbouw, heeft bijgedragen aan het systeem van intensivering.

En voorlopig zie ik hier in Brabant nog steeds giga varkenskotten uit de grond rijzen.
Dat proces gaat nog steeds door.

Ik heb geen zin en geen tijd om er verder over uit te wijden, maar vanavond allemaal Zembla kijken.
Het is een uitstekend programma, ik houd wel van de waarheid.

t.a.v. de oorzaak van het probleem van de verzieking van de leefomgeving lijkt de Rabo aan pseudologia te lijden.
Abonnee
jpkievit 28 Januari 2021
Zinloos om naar zembla te kijken. gewoon doen wat jezelf belangrijk vindt .en topondernemer blijven met je boeren verstand fruitteler jan kievit
Abonnee
Dirk 28 Januari 2021
beste redactie,
Het zit in mijn geheugen dat door de Rabo naast Agrifirm enz. hier gesponsord wordt of werd.

Als dat volgens u niet het geval is, neem ik dat terug en biedt ik U hiervoor oprecht mijn excuses aan.

t.a.v. de handelwijze en arrogantie van de Rabo blijf ik bij mijn mening.

vriendelijke groeten,
Dirk
Abonnee
Dirk 28 Januari 2021
en nog excuses voor de t achter biedt (te snel op verzenden gedrukt)
Abonnee
Redactie Boerenbusiness 28 Januari 2021
Beste Dirk, dank voor de excuses. De redactie van Boerenbusiness opereert zelfstandig en laat zich in de artikelen en marktinformatie niet beïnvloeden of sturen door derden. Dus ook niet door Rabobank, waar wij op deze website geen enkele vorm van partnership of sponsoring mee hebben.

Wel bieden wij een platform voor sponsored content, waarop commerciële partijen in artikelen hun kennis met onze bezoekers kunnen delen. Voor deze informatie is de redactie niet verantwoordelijk. Even ter nadere informatie.
Abonnee
andere peter 28 Januari 2021
Heb al meerdere uitzendingen van Zembla gezien laatste jaren. het is op gebied van landbouw journalistiek brollewerk wat ze afleveren. De journalist doet alsof hij onafhankelijk is maar wil gewoon zijn mening met beeld en geluid kracht bij zetten. Dat doe je heel simpel met mooi knip en plak werk en de vorm van monteren en het juiste geluid en belichting erbij. Met die techniek kan je de kijker het beeld voorschotelen wat jij wil dat zij zien. Dit alles doen ze met een wetenschappelijk sausje en veel suggestieve vragen. Ook uit andere niet agrarische sectoren heb ik deze opmerking al eens vernomen over zembla journalistiek. dus het is niet alleen bij de landbouw dat Zembla zo te werk gaat.

Op zich niet vreemd en iedere journalist mag in een reportage laten zien met wat hij wil Dat doen agrarische sites ook, maar het jammere van Zembla is dat zij zichzelf voordoen als een programma dat open in een onderzoek staat.

Ik verbaas me er wel over dat zij zo laat met dit komen. Dit onderzoek is vorig jaar al lang in de agrarische media besproken. Dus Zembla loopt een beetje achter.
Abonnee
SjefO 28 Januari 2021
Zembla, toevallig NOS ?
Kjol 28 Januari 2021
Over 10 jaar als boer de bak in, grootste criminelen ooit. Rabo probeert nu al weg te bewegen.
Abonnee
Narcos 28 Januari 2021
Straks mag Rabo aan groen links en d66, schuld betalingen gaan doen. man man wat een onzin.
Abonnee
andere peter 28 Januari 2021
wat mij weer opviel aan deze typische zembla reportage is weer het beeld van biologisch is goed en gangbaar is fout.
Als de bioboer in beeld kwam werd er een vrolijk muziekje opgezet op de achtergrond. bij de gangbare boer niet.
Dhr Onrust gaat wormen tellen in biologisch grasland en dat vergelijken met gangbaar maisland. op zijn zachtst gezegt niet echt een eerlijk vergelijk maar dat hebben we eerder gezien enkele maanden terug toen een bioboer in een zembla reportage zijn spa zette in een vers gepote aardappelrug en daarna in een WIELSPOOR bij zijn gangbare buurman. ja echt waar je houd het niet voor mogelijk!!! . maar goed voor de burger wordt het beeld bevestigd dat gangbaar toch wel heel slecht is, dat is immers het doel van zembla. WAt de bemester betreft van de gangbare loonwerker in de reportage, daarvan heb ik de indruk dat cruciale informatie ontbreekt, de boer in kwestie zegt terecht dat hij als boer dit ook niet wil, maar in de reportage wordt niet gezegt dat dit het politieke besluit was van jaren geleden welke vanuit de linkse partijen opgedrongen is aan de landbouw omdat dit beter was en de burger geen stank wil. is dat niet gezegt of is het eruit geknipt, ik weet het niet.

DAn het verhaal van de bank. Zembla wilde doen voorkomen alsof rabobank geen bioboeren wil financieren. Maar als kijker kunnen wij toch helemaal niet beoordelen of het zo vreemd is dat de bank niet wilde financieren? Misschien was die familielening wel gratis waardoor het wel kon en met de bancaire rente kon het niet uit. Of misschien was er op dat moment wel helemaal geen ruimte in de biologische melkmarkt? Je kan ook tal van gangbare boeren vinden die van de rabobank geen lening krijgen. Dus in die zin is het erf suggestief door hetgeen NIET gezegt wordt. Ook een beproefde manier van zembla journalistiek.

Klopt er dan in mijn ogen niets van deze reportage? zeker niet. er zitten zeker waarheden in alleen mist soms de nuance of het complete verhaal. Bovendien zijn de getoonde landbouwers zeker mooie voorbeelden van een deel van de gehele landbouw en laat het zien dat de landbouw zeker in beweging is. Als de markt er is, volgt de productie vanzelf.
Henk. 29 Januari 2021
De Rabobank meent mijn klant te moeten vertellen dat hij niet duursaam genoeg bezig is .!? Terwijl dezelfde Rabobank in de Oekraiene plaatselijke en ook Nederlandse boeren met miljoenen financiert met mestkuikenstallen, die zich nergens aan te hoeven houden.! Dus een giga pennicelinne gebruik, met andere woorden de plofkippen komen over een tijdje uit de Oekraiene.! En de Nederlandse mestkuiken houders zijn dan alllang gestopt, met dank aan de Rabobank.!!!!!Abonnee
Mamma 29 Januari 2021
Henk naar bed!
Abonnee
truus 29 Januari 2021
alles is op emotie gedaan bij zelbla welk onderwerp ook dat zijn we gewend daar, maar idd de comsument is daar zeer gevoelig voor!
en idd ik sluit me bij flip aan! ik heb het nog niet gezien op tv weet niet of ik het wil zien..mn hart moet ik sparen voor dingen die ik wel leuk vind heb ik geleerd van de doktor! en mn eigen koers varen op mn (spreekwoordelijk) schip.
Abonnee
Dirk 29 Januari 2021
goed he, zo'n programma als Zembla.
Wij kijken er graag naar.

Mamma zal wel een account-manager-agrarisch-hypotheek-verkoper zijn bij de Rabo of iets wat er op lijkt.
Mamma, Ik zou zou zeggen laat je omscholen tot wijkverpleegkundige.
Dan heb je een fatsoenlijke baan en ben je echt dienstbaar aan de samenleving.
Dan help je mensen er weer boven op i.p.v. geleidelijk aan uitzuigen en de vernieling in helpen.

Werken bij de Rabo............. je moet het maar kunnen.
Abonnee
cm 29 Januari 2021
Die Dirk toch,wat leuk dat je van zo'n gekleurd(Rood) programma als Zembla geniet. Dat er veel onwaarheden worden verkondigd deert je niet omdat dit je goed uitkomt. Wat je op een boeren site doet is duidelijk: onrust proberen te stoken.Ga eens gauw in je hok.
Abonnee
Dirk 29 Januari 2021
cm, ligt Henk al op bed?
29 Januari 2021
De werkwijze van de rabobank is net als alle andere aanverwante bedrijven erop gericht om zoveel mogelijk geld AAN de boeren verdienen. Ze investeren volop geld verdient bij de Nederlandse boer bij onze concurrenten in het buitenland, daardoor raken onze afzetmarkten verzadigd en komt onze concurrentiepositie en toekomstperspectief onderdruk te staan.
Zelf gaan ze met het geld lopen en de kritiek van uit de maatschappij en de faalkosten van de gehele keten komen bij de boer terecht.

Ondertussen hebben dit soort bedrijven voor elke doelgroep (de maatschappij, de media, de klanten/boeren, werknemers en evt aandeelhouders)
Een apart verhaal om hun werkwijze, niet uit te leggen, maar te verbloemen en de betreffende doelgroep naar de mond te praten, en de 'verborgen' agenda verborgen te houden. Dit zag je ook terug in het tv programma. Op tv het boetekleed aantrekken en op de 'boeren' website de middag voor de uitzending het alvast recht praten richting hun klanten.


(voorbeeld, google: Investeren in de varkenskolom in Hongarije, Roemenië, Oekraïne en Rusland)

(voorbeeld, google: Sector-Study-Pig-Chain-Argentina-2020) download het onderzoek.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse Rabobank

Carbon nieuwsbrief Rabo valt fout bij boer

Nieuws Biologisch

Bionext moet reorganiseren en stuurt directeur laan uit

Nieuws Jaarcijfers Rabobank

Boeren vragen nog minder krediet aan bij Rabobank

Achtergrond Biologisch

'Biologische landbouw sluit ogen voor de feiten'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden