Shutterstock

Nieuws Politiek

'Commissaris nodig voor inrichten landelijk gebied'

3 Februari 2021 - Linda van Eekeres - 13 reacties

We hebben een deltacommissaris voor de waterproblematiek. Nu hebben we ook een commissaris nodig voor het landelijk gebied. Daarvoor pleiten Jan Willem Erisman (hoogleraar milieu en duurzaamheid, Universiteit Leiden) en Cees Veerman (voormalig minister van landbouw en emeritus-hoogleraar, Tilburg University en Wageningen UR).

Erisman en Veerman worden in hun pleidooi gesteund door 'een brede groep van betrokken uit de uit de wereld van landbouw, voedsel, natuur, landschap en het landelijk gebied.' Het gaat hierbij onder meer om Krijn Poppe, Dirk de Lugt, Frans Keurentjes, Hans Huijbers, Louise Vet, Alex Datema, Gerben Jan Gerbrandy, Pieter van Geel en Willem Lageweg. 

De meeste politieke partijen pleiten voor een minister voor ruimte of omgevingskwaliteit. Ook de groep betrokken wil 'een krachtige, coördinerende minister'. Maar alleen met een nieuwe minister zijn we er volgens hen niet. Er is volgens hen een landschapscommissaris nodig voor de nieuwe landinrichting van het landelijk gebied, met voldoende middelen en een langjarig mandaat. 

"Nu we steeds meer ervaren dat de ruimte in het landelijk gebied schaars wordt, is er een nieuwe landinrichting nodig", schrijven Erisman en Veerman. De rijksoverheid moet volgens hen regie nemen en 'is aan zet om keuzes te maken voor de waterhuishouding, energie, behoud van landschappen, kwaliteit van de leefomgeving en natuur'.

Visie melden aan nieuw kabinet
"Vanuit de Transitiecoalitie Voedsel en de Boerenraad zijn wij al in gesprek met betrokken organisaties. Ook onderzoeken wij de mogelijkheid onze krachten te bundelen en ons met een gedeelde visie te melden bij de partijen van een nieuw kabinet", aldus Erisman en Veerman. Zij nodigen alle betrokkenen uit 'om met elkaar de visie voor het landelijk gebied verder uit te werken en vast te leggen in een landelijk akkoord gericht op een langetermijnaanpak'.

De rijksoverheid moet volgens de schrijvers van het stuk regionale doelen stellen voor bodemgezondheid, biodiversiteit, natuur (stikstof), landschapskwaliteit en klimaat. Die doelen moeten worden vastgelegd in een wet. Decentrale overheden en private partijen moeten binnen deze doelen gezamenlijk voor de inrichting en de leefbaarheid van het gebied zorgen.

Grondbank en een stikstoffonds
De herinrichting van het platteland is volgens Erisman en Veerman geholpen met een grondbank en een stikstoffonds. "Met het eerste kunnen we grond aankopen of afwaarderen, zodat bedrijven kunnen extensiveren. Geld uit het stikstoffonds kan helpen de stikstofdoelen te halen." Ook willen zij hogere vergoedingen voor water- en natuurbeheer en een fonds dat innovatieve boeren helpt risico's te nemen. Dat kan keuzes voor het leveren van diensten, zoals CO2-opslag, een rijk landschap, biodiversiteit, dierenwelzijn, schoon water en schone lucht, vergemakkelijken.

Belonen en beboeten
Door positieve effecten te belonen en negatieve effecten te beboeten, creëren we volgens Erisman en Veerman een nieuw verdienmodel dat de overgang naar duurzame landbouw bevordert. "Kritische Prestatie Indicatoren, oftewel KPI's, kunnen hierbij helpen." Ook aan de consumentenkant vinden zij dat beloningen en heffingen nodig zijn om duurzame keuzes te stimuleren. Als optie noemen ze het verschuiven van belastingen van arbeid naar consumptie, met daarin milieu- en gezondheidseffecten meegewogen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
13 reacties
Abonnee
Hendrik 3 Februari 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/agribusiness/artikel/10890895/commissaris-nodig-voor-inrichten-landelijk-gebied]'Commissaris nodig voor inrichten landelijk gebied'[/url]
Ligt het aan mij of stellen ze nu voor dat de boer in dienst komt van staatsbosbeheer om van Nederland een natuurreservaat te maken.
Abonnee
doorzien 3 Februari 2021
veerman creëert zijn eigen baantjes.
Abonnee
SjefO 3 Februari 2021
Erisman en Veerman zijn voor mij niet de meest betrouwbare mensen ,als een dergelijke vraag uit hun koker komt is het voor wat mij betreft opletten geblazen .
Weer een tussenlaag om de ooit zo mooie sector een kop kleiner te maken .
Veerman en Erisman hebben maar een doel de de meest duurzame landbouw ter wereld aan het infuus van de overheid ,afhankelijk maken van diezelfde overheid met , wederom weer een aanzet door de Veer en Erismannen naar hun geliefde communistische systeem .

Abonnee
Cebula 3 Februari 2021
Gelukkig heeft Veerman zelf z’n boerderij al grotendeels vergupt aan de club waar ie belangrijk kan doen. De rest van het boerenland moet volgen in de nieuwe wereldorde zonder eigendom.
Abonnee
toezichthouder 3 Februari 2021
klopt, bezit is een last , schuld is een lust en pacht een gift.
Abonnee
Zeeuw 3 Februari 2021
Die boerderij is toch nu gewoon van zijn zoons ?
realist 4 Februari 2021
vader zei vroeger al: jullie worden allemaal staatsknechtjes
realist 4 Februari 2021
vader zei vroeger al: jullie worden allemaal staatsknechtjes
Abonnee
kikker 4 Februari 2021
We hebben eerder een commissaris nodig voor het opnieuw inrichten van ons ambtenarenapparaat !
Abonnee
petatje 4 Februari 2021
Nog zo een boerenvijand er bij in de geest van onze huidige minister van landbouw of nog erger ( stel je voor De Groot!) lijkt mij niet zo handig.
Nog meer regels uit de randstad zit het platteland, lijkt mij, niet op te wachten. Doe het gevecht om de ruimte dan maar beter op provinciaal niveau. En wat druk op de grondmarkt van andere partijen is voor de hordes die stoppen en ook voor hen die doorgaan alleen maar goed.
Abonnee
PieteR 4 Februari 2021
Bij de gemeente noard-east Fryslân gaf de wethouder deze week aan dat er binnen hun organisatie een goede beleidsambtenaar nodig is met verstand van landbouwzaken! In deze agrarische gemeente is dit in het huidige ambtenarenapparaat blijkbaar niet aanwezig. Met alle gevolgen van dien! Actie dus.
Abonnee
Kjol 4 Februari 2021
Beleid is allang geleden ingezet, heb maar geen illusies. De steden bepalen.
Abonnee
PieteR 5 Februari 2021
Bij de gemeente noard-east Fryslân gaf de wethouder deze week aan dat er binnen hun organisatie een goede beleidsambtenaar nodig is met verstand van landbouwzaken! In deze agrarische gemeente is dit in het huidige ambtenarenapparaat blijkbaar niet aanwezig. Met alle gevolgen van dien! Actie dus.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Opinie Krijn J. Poppe

Melkveehouder somber, al komt het met sector goed

Achtergrond Stikstofstemming

'Minister Wiersma, schrijf dan liever niks'

Achtergrond Stikstofstemming

Samen bij mestaanpak, niet bij houderijbeleid

Nieuws Grond

Denemarken offert 10% landbouwgrond op voor bos

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden