Shutterstock

Nieuws Landbouwinkomen

Inkomen van Amerikaanse boer dit jaar fors omlaag

9 Februari 2021 - Kimberly Bakker

Het netto landbouwinkomen in de Verenigde Staten daalt dit jaar flink, zo is de verwachting van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA). De reden? Een halvering van de directe overheidssteun aan boeren. De stijgende grondstofkoersen kunnen de klap wellicht iets wel verzachten.

Volgens het USDA zal het netto landbouwinkomen in de Verenigde Staten dit jaar met ongeveer 8% dalen, ofwel een min van $9,8 miljard. Daarmee komt het inkomen uit rond de $111 miljard. Afgelopen jaar bereikte het landbouwinkomen het hoogste niveau in 9 jaar tijd (circa $121 miljard), voornamelijk als gevolg van de overheidssteun vanwege het coronavirus. Alleen in kalenderjaar 2013 was het netto landbouwinkomen nog hoger, namelijk $124 miljard.

De reden voor deze daling is een halvering van de directe overheidssteun ten opzichte van vorig jaar. Van de $46,3 miljard aan overheidsbetalingen in 2020, meldt het USDA dat $32,1 miljard gebruikt is voor 'aanvullende en ad-hoc hulp bij rampen'. Dit jaar zal dat argument vervallen. Hoewel voor dit jaar dus een stevige daling wordt verwacht in het landbouwinkomen, blijft het verwachtte inkomen nog steeds 21% hoger dan het gemiddelde over de periode 2000 tot 2019.

Stijgende grondstofkoersen
Stijgende grondstofkoersen kunnen de klap wellicht wel verzachten, zo is de mening van meerdere Amerikaanse analisten. Zo zou een bescheiden stijging van de grondstofprijzen al voldoende kunnen zijn om het netto landbouwinkomen in de buurt van 2020 te houden. Aangezien het netto bedrijfsinkomen naar verwachting met $10 miljard daalt, zou er volgens deze analisten 'slechts' 3% meer inkomsten nodig zijn om het netto-inkomen op niveau te houden.

Vorig jaar bleek dat de grondstoffenmarkten zeer volatiel kunnen zijn en daarom denken de analisten dat het bovengenoemde scenario mogelijk is. Vooral de weersomstandigheden zullen een grote rol gaan spelen. Daar komt bij dat de wereldwijde voorraden behoorlijk zijn gedaald. Ook de vraag uit China zal belangrijk zijn. Blijft het land producten hamsteren, of zakt de vraag later dit jaar weg? Al met al zorgt het ervoor dat het lastig is om verwachtingen te scheppen en de grondstofkoersen dus nog alle kanten op kunnen gaan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden