Bjoern Wylezich / Shutterstock.com

Nieuws Economie

ABN Amro boekt 45 miljoen euro verlies in coronajaar

10 Februari 2021

ABN Amro heeft over 2020 een verlies geboekt van €45 miljoen. De bank wijt dit aan de coronacrisis en de lage rente. Vorig jaar maakte ABN Amro nog ruim €2 miljard winst. Het is voor het eerst in 10 jaar dat de bank rode cijfers schrijft.

CEO Robert Swaak spreekt over 'een bescheiden verlies'. In het vierde kwartaal werd een nettowinst geboekt van €54 miljoen. "De netto rentebaten staan nog steeds onder druk door de lage spaarmarges en een lager volume aan zakelijke kredieten", aldus Swaak. Het rendement op eigen vermogen over 2020 was een 'onbevredigende' -0,8% en de cost/income ratio was 66%. Op basis van de aangepaste aanbeveling van de ECB en het verlies over 2020 wordt geen dividend uitgekeerd over afgelopen jaar.

Duurzame leningen
In het kwartaalbericht laat de bank weten dat de bank de focus heeft op duurzaamheid. Nu is eenvijfde van de leningen duurzaam, dat moet naar eenderde in 2024. Landbouw wordt nergens genoemd.

Swaak heeft positieve verwachtingen voor 2021. "De Nederlandse economie en huizenmarkt blijven veerkrachtig en de effectieve steunmaatregelen van de overheid lopen door. We verwachten dat de uitrol van het vaccinatieprogramma een flinke versoepeling van de coronamaatregelen in het tweede kwartaal van 2021 mogelijk maakt, met als gevolg een sterke opleving van de economie in de tweede helft van het jaar. We verwachten lagere kredietvoorzieningen dan in 2020." Aan een winstverwachting waagt de topman zich niet.

boerenbusiness.nl

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Kwartaalcijfers

Hogere verkoopprijzen helpen omzet Unilever

Nieuws ABN Amro

'Volume agrarische sector krimpt dit jaar 2 procent'

Nieuws ABN Amro

'Volumes en marges onder druk door stijging kosten'

Nieuws Varkens

'Liquiditeit varkensbedrijf knelt, maar wel perspectief'

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief