Rabobank

Nieuws Financieel

Rabobank stelt Baarsma aan als baas CO2-bank

15 Februari 2021 - 10 reacties

Rabobank heeft econome Barbara Baarsma benoemd als CEO van de Rabo Carbon Bank. Dit is een nieuw bedrijfsonderdeel, waar - zo omschrijft de bank - koolstof de valuta is. Daarin wil Rabobank intensief samen gaan werken met agrarische ondernemers.

Dit heeft de coöperatieve bank maandag bekendgemaakt. Bij de Rabo Carbon Bank (RCB) kunnen klanten op termijn niet alleen terecht voor financiële transacties, maar ook voor het kopen en verkopen van CO2-credits bij de bank. De bank ontwikkelt samen met agrarische ondernemers projecten voor CO2-opslag in bomen en bodem. Ook bemiddelt het bedrijf tussen partijen die CO2 opslaan en bedrijven die hun uitstoot willen terugbrengen of compenseren.

Verdienmodel realiseren voor bank
Onder leiding van Baarsma gaat Rabobank dit initiatief versnellen en uitbouwen, zo verklaart de bank. "Met de Rabo Carbon Bank realiseren we een nieuw verdienmodel voor de bank waarmee we de beweging naar een klimaat neutrale economie willen versnellen én een toekomstbestendig voedselsysteem stimuleren. Dat is een uitgelezen kans voor onze coöperatieve bank", laat Baarsma in een verklaring van de bank weten.

Rabobank heeft - zo vervolgt Baarsma - niet alleen een wereldwijd netwerk in Food & Agri sectoren, maar bedient ook de grote spelers in de markt die aan de slag willen met hun CO2-uitstoot. "We werken met hen samen aan het verminderen van hun uitstoot én bieden hen met de Carbon Bank gevalideerde mogelijkheden voor CO2-opslag."

Boslandbouwinitiatief
Rabobank heeft haar eerste product van de Carbon Bank eind januari gelanceerd: een boslandbouwinitiatief in Afrikaanse landen. Dit richt zich op boomaanplant door 15 miljoen kleine boeren, goed voor jaarlijkse CO2-opslag vanaf 2025 van zo'n 150 MtCO2-eq (ongeveer 0,5% van de jaarlijkse wereldwijde emissie). Deze boeren verkopen de units van gebonden koolstof aan bedrijven, die daarmee hun uitstoot kunnen compenseren. Deze CO2-opslag biedt de boeren volgens Rabobank niet alleen een nieuwe inkomstenbron, ook verbetert hun landbouwgrond door de bomen en generen ze extra inkomsten door bijvoorbeeld fruitoogst.

Sinds 1 januari 2019 werkte Baarsma als directievoorzitter van Rabobank Amsterdam. Het proces voor het vinden van een opvolger voor deze functie is gestart. Baarsma zorgde in oktober vorig jaar nog voor de nodige opschudding in agrarisch Nederland toen zij werd aangesteld als bodemgezant.

Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
10 reacties
Abonnee
Ik noem mezelf ff Sigrid 15 Februari 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/agribusiness/artikel/10891029/rabobank-stelt-baarsma-aan-als-baas-co2-bank]Rabobank stelt Baarsma aan als baas CO2-bank[/url]
Vanavond gelijk maar weer in de Vooravond op TV het D66 geluid laten horen.
Abonnee
Fortissimo 15 Februari 2021
Deze mevrouw beheert dus het magazijn waar de kleren van de Keizer worden bewaard.
Abonnee
Boer Jan 15 Februari 2021
Is dit het volgende via de achterdeur spekken van de biologische landbouw?
DDR66 systematiek, alles met subsidies in de benen zetten en ondertussen de rest laten doodbloeden.
Abonnee
epv 15 Februari 2021
blijkbaar heeft de bank niets geleerd van alle schandalen van de afgelopen jaren. Op nieuw een lucht ballon die alleen maar tot een nieuw schandaal gaat lijden. Als het op papier maar klopt, zal de rest de bank een worst zijn. Hier de kostprijs opjagen en de economie ontwrichten.
Abonnee
Guus 15 Februari 2021
Fortissimo schreef:
Deze mevrouw beheert dus het magazijn waar de kleren van de Keizer worden bewaard.
Zo is het Zuperboer
Abonnee
jpkievit 15 Februari 2021
40jaar dacht ik lid te zijn van de Boerenleenbank . Utrech heeft de tweede wereld oorlog macht gegrepen en laat nu zijn giftanden zien komende het voordeel van de twijfel om lid te blijven
Abonnee
Fortissimo 15 Februari 2021
Deze mevrouw beheert dus het magazijn waar de kleren van de Keizer worden bewaard.
Abonnee
Kjol 15 Februari 2021
Wat kan het de boer netto opleveren? Of is het weer een verplichting want anders....
Henk. 15 Februari 2021
Onvoorstelbaar om zo iemand in dienst te willen hebben.!? Dit mens is zo ontzettend publieksgeil, om steeds maar weer op de televisie te verschijnen, alleen al daarom zou ik direkt lid af worden van de Rabo Bank.! .Wat voegt zo iemand nou toe, toch totaal niets, schandalig.!
Claas 16 Februari 2021
Het gaat over een verdienmodel voor de bank.
Vergeet hierbij niet dat het de landbouw is per saldo organische stof uit de bodem omzet in voedsel voor de mensen.
Het zal er wel op neer gaan komen dat de boer gaat betalen voor het 'benutten' van de koolstof in de bodem en dat de kosten daarvan op geen enkele manier vergoed gaan worden door onze afnemers.
U kunt niet meer reageren.
Boerenbusiness Award

Win jij dit jaar de Agribusiness Award?

Maak kans op een mediapakket en een vervolgtraject van ABN AMRO

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Nieuws Rabo Carbon Bank

Eerste boeren krijgen geld voor koolstofcredits

Nieuws Rabobank

Rabobank: melkveehouderij is kwetsbare sector

Nieuws Rabobank

Rabobank zet 10% meer leningen uit in agri sector

Nieuws Varkens

Rabobank ziet tekorten in varkenshouderij oplopen

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief