Eigen foto

Interview Jan Cees Vogelaar

'We weten niet of het stikstofprobleem bestaat'

3 Maart 2021 - Linda van Eekeres - 9 reacties

Een debutant op op het Binnenhof, maar zeker geen onbekende. Met ruime bestuurlijke ervaring binnen de agrarische sector, zijn er maar weinig agrarisch ondernemers die Jan Cees Vogelaar (58) niet kennen. Eerst stond hij op de lijst van FvD, maar na de strubbelingen daar, nu op nummer 7 van de lijst van JA21.

Veel boeren zijn teleurgesteld in de traditionele partijen. U heeft zelf ook het CDA, waar u actief voor was de rug toegekeerd. Waarom?
"Dat is ingegeven door teleurstelling in huidige politici, die keer op keer de boer hebben laten stikken. Ik heb de afgelopen 35 jaar niet eerder meegemaakt dat de politiek de boer zo heeft laten barsten."

Wat moet er anders?
"Er moet beleid gemaakt worden op basis van wetenschap en kennis en niet op basis van rekenmodellen, zoals nu gebeurt. Niet op basis van 'expert's best judgement': dat een expert de vinger in de lucht steekt en voelt waar de wind vandaan komt."

Het stikstofprobleem, bestaat dat volgens u niet?
"Dat zeg ik niet. We weten niet of het wel of niet bestaat, ik ontken niks. We hebben het namelijk niet gemeten. Je moet het eerst meten voor je er beleid op maakt. In natuurgebieden is er nog geen bodemmonster overlegd. Er zijn alleen luchtconcentraties gemeten en dan uitgerekend hoeveel ongeveer de depositie zal zijn. We moeten even allemaal de koppen bij elkaar steken en dan eerst gaan meten. We praten hier over miljarden. En als we niet meten, kunnen we achteraf ook niet vaststellen of maatregelen effect hebben gehad."

Wat is de kern van het verkiezingsprogramma van JA21?
"De kern van ons verkiezingsprogramma is: de ondernemer moet kunnen ondernemen. Natuur- en milieuorganisaties krijgen heel veel geld voor natuurbeheer, maar er wordt nooit gekeken of dat effectief is. Organisaties als Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer krijgen miljoenen voor de weidevogels, maar of er weidevogels komen, dat maakt niet uit. Ga belonen voor het bereikt resultaat. Betaal bijvoorbeeld per grutto €1.000 of €2.000. Dat lijkt veel geld, maar dat is een fractie van wat nu in beheersmaatregelen wordt gestoken en de effectiviteit daarvan is niet aangetoond."

Wat is wat u betreft het belangrijkste punt op landbouwgebied?
"Dat boeren de ruimte moet worden geven om te ondernemen en er een einde moet komen aan die heel grote regeldiarree uit Den Haag van de afgelopen jaren. Die is kostenrovend en staat niet in verhouding met het buitenland. Fosfaatwetgeving heb je niet in het buitenland, de stikstofnormen in Duitsland zijn 7 keer ruimer dan hier. Al die regels kosten ons sloten met geld. Het beleid verandert ook steeds. Kijk hoe het mestbeleid iedere 2 jaar de bakens verzet, het landbouwbeleid elke 6 jaar. Bedrijven moesten een PAS-melding doen en zijn nu op straat geflikkerd, schandalig."

In het verkiezingsprogramma Van JA21 staat dat de verantwoordelijkheid voor het inkomen van boeren en tuinders bij de gehele keten neergelegd moet worden. Op welke manier?
"Iedereen zegt: als we prijzen verhogen, verhogen we het inkomen, maar het begint aan de kant van de kosten. In vergelijking met andere landen zitten we boven de melkprijs. Je kunt wel 2 tot 3 cent meer voor melk betalen, maar het regeloerwoud zorgt ervoor dat de marge uiteindelijk lager is. Er moeten minder en betere regels komen." 

Ook staat in het verkiezingsprogramma dat er groen licht moet worden gegeven aan moderne innovatieve technieken van plantenveredeling. Crispr-Cas is in de EU nu nog verboden. Dreigen we daarmee achter te lopen?
"We dreigen niet achter te lopen, we lopen al achter. Genetica- en zaadontwikkelaars zijn al in het buitenland aan het ontwikkelen, terwijl wij hier op onze krent kunnen blijven zitten. Je praat over heel Europa. Met Crispr-Cas kun je sneller resistente rassen ontwikkelen. Je kunt gewasbescherming enorm verbeteren. Het is een en al duurzaamheid, en dus ook inkomen. Minder gewasbeschermingsmiddelen betekent minder uitgaven. Met het toepassen van Crispr-Cas kun je ook bijvoorbeeld ook 10 ton uien meer per hectare telen en heb je minder schimmeldruk."

JA21 wil ook koeien in de wei en boeren die zich voor weidegang inzetten faciliteren. Moet er een einde komen aan koeien die de stal niet uitkomen?
"Wij willen graag dat veehouders die koeien in de wei hebben, actief aan een grotere huiskavel geholpen worden. Dat moet de overheid faciliteren. Als je koeien graag in de wei wilt zien, en je weet dat de huiskavelgrootte belangrijk is, dan is dat een belangrijk ding." 

Als reden om niet te verduurzamen wordt vaak aangegeven dat er niet genoeg vraag is uit de markt. Wat is het verdienmodel van duurzaam?
"Vanuit de markt is er ook niet veel vraag. De consument kijkt: is het betaalbaar en smaakt het goed? Je moet alleen dat produceren waar vraag naar is. Albert Heijn heeft de samenwerking met Royal A-ware en hun klanten zijn bereid daarvoor te betalen. PlanetProof is er van boven ingejast en blijkt niet zo te lopen."

Ja21 staat in de peilingen op 3 zetels. Wat zou u voor de mensen die u met voorkeursstemmen de Kamer in helpen, de komende 4 jaar willen betekenen?
"Hetzelfde wat ik de afgelopen 25 jaar heb betekend: onzin en waanzin aan de orde stellen en uitleggen dat het anders is."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
9 reacties
Abonnee
Jan Willem 3 Maart 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/agribusiness/artikel/10891212/we-weten-niet-of-het-stikstofprobleem-bestaat]'We weten niet of het stikstofprobleem bestaat'[/url]
bij 3 zetels komt Jan Cees met voorkeursstemmen in de kamer als hij meer dan 17.500 stemmen krijgt, en hij meer heeft dan de nr. 3 van JA21? Ik lees dat zoiets in 2017 dat 4 personen lukte, waaronder Maurits van Martels.
Leen 3 Maart 2021
Vogelaar wil: "Hetzelfde wat ik de afgelopen 25 jaar heb betekend: onzin en waanzin aan de orde stellen en uitleggen dat het anders is." Wat heeft hij dan in die kwart eeuw bereikt? Niets! Vogelaar heeft in het afgelopen jaar moeten toegeven dat de stikstofmeetmethode van het RIVM nog zo slecht niet was.
Hij wil het regeloerwoud afschaffen, maar veel regels leveren juist inkomen op voor de boeren. Ja regels zijn er te veel; er blijft 5-10 miljard euro aan de kleefstok (ambtenaren, controleurs, adviseurs, lobbyisten) hangen. Afschaffen kan alleen als er een minimumprijs van ca. 45 euro per 100kg melk in de EU wordt berekend en de melkende boer zelf verantwoordelijk wordt voor de uitvoering van het gewenste milieubeleid, dierenwelzijnbeleid e.d.
Het schort Vogelaar aan een visie en perspectief voor komende generaties.
bblogic 3 Maart 2021
We weten zeker dat het stikstofprobleem niet bestaat. De stikstofarme natuur is het gevolg van eeuwenlange roofbouw om via plaggen en schapenmest landbouwgronden vruchtbaar te maken. Er waren 5 ha heide nodig om 1 ha landbouwgrond te bemesten. Pas na de uitvinding van kunstmest was de roofbouw of heidegronden niet langer nodig. De heides werden stukje bij beetje weer vruchtbaarder. Dus waarom zou deze stikstofarme natuur heilig zijn? Het is immers een cultuurlandschap en zeker geen natuur.
Henk. 4 Maart 2021
Meneer LEEN ; Deze Jan Cees Vogelaar heeft de stichting STAF opgericht, zo langzamerhand het enige betrouwbare wetenschappelijke onderzoekinstelling in Nederland.! .Deze Jan Cees Vogelaar is odm onze enige vertegenwoordiger, die de landbouw in al zijn facetten kan toelichten.! Deze Jan Cees Vogelaar heeft allerlei bestuursfuncties gehad in Nederland, met goed gevolg.! .**Deze Jan Cees Vogelaar is odm de beste kandidaat om landbouwend Nederland te vertegenwoordigen.!! Dus meneer Leen koester deze man, en kies hem als onze landbouwvertegenwoordiger.!!??
Drontenaar 8 Maart 2021
Het is goed dat er iemand is die een sterk gefundeerd tegengeluid geeft. Dubieuze clubjes als Urgenda, Wakker dier en verzuurde milieu aktivisten kregen zo langzamerhand (juridisch) vrij spel en weten de huidige Nederlandse samenleving aardig te ontwrichten. Ook met loten van de Postcodeloterij zijn we als landbouw onze eigen ondergang aan het financieren. Ik heb niet het idee dat er een stikstofprobleem is en met de biodiversiteit gaat het in Nederland sinds 1990 erg goed. Notabene op basis van gegevens van de natuurclubs zelf. Wens Jan Cees alle succes en sterkte maar vraag me wel af of hij bij de VVD of CDA niet een grotere kans had om in de 2e kamer te komen.
Abonnee
petatje 9 Maart 2021
Open uw ogen Drontenaar!
Bij VVD of CDA in de kamer komen zou weinig nut hebben, want dan werd hij daar in de praktijk gemuilkorfd, net als Jacco, Maurits en Helma. Alles voor het pluchebehoud!
Hij heeft met STAF voor de sector al meer bereikt als Jacco en Helma met hun jaren in de kamer!
Abonnee
joepi 9 Maart 2021
Het is nu alleen weer jammer dat er meerdere keuzes zijn voor de landbouw, BBB, Ja21. Dat CDA en VVD weer gaan regeren lijkt er wel weer aan te komen, maar een goede boerenpartij ernaast zou prachtig zijn. De verdeling van de boerenstemmen over deze twee partijen (BBB en Ja21) zou misschien weer te weing zetels opleveren om een klein vuistje te kunnen maken.
tijdbomj 9 Maart 2021
Drontenaar schreef:
Het is goed dat er iemand is die een sterk gefundeerd tegengeluid geeft. Dubieuze clubjes als Urgenda, Wakker dier en verzuurde milieu aktivisten kregen zo langzamerhand (juridisch) vrij spel en weten de huidige Nederlandse samenleving aardig te ontwrichten. Ook met loten van de Postcodeloterij zijn we als landbouw onze eigen ondergang aan het financieren. Ik heb niet het idee dat er een stikstofprobleem is en met de biodiversiteit gaat het in Nederland sinds 1990 erg goed. Notabene op basis van gegevens van de natuurclubs zelf. Wens Jan Cees alle succes en sterkte maar vraag me wel af of hij bij de VVD of CDA niet een grotere kans had om in de 2e kamer te komen.
Ja,daar ben ik het mee eens.Het is nu ook een snipperpartij zoals BBB.
37 partijen!!!!!!!Heel veel zulle ze niet hebben die splinters,maar wel verlies voor diegene waar we het van verwachten.
Abonnee
petatje 9 Maart 2021
Een stem op VVD of CDA is een stem voor een kabinet over links met de leiband van links om de nek! Zij doen de democratie geweld aan door de grote aanhang van PVV en Fvd bij voorbaat buiten te sluiten van een herkenning in hun beleid. Dus een VVD'er die nu zijn partij loyaal blijft, is in weze een ondemocratische socialist.
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden