FrieslandCampina

Nieuws Jaarcijfers

FrieslandCampina geeft topvrouw bonus mee

4 Maart 2021 - Redactie Boerenbusiness - 4 reacties

FrieslandCampina geeft de afzwaaiende financiële topvrouw Jaska de Bakker een vertrekpremie mee van €1,1 miljoen. Dit meldt De Volkskrant na een nadere bestudering van het jaarverslag van het zuivelconcern over 2020.

In een artikel met de titel 'FrieslandCampina karig voor boeren, gul voor vertrekkende topvrouw' heeft de krant doorgerekend dat De Bakker, die over een paar maanden vertrekt bij het zuivelconcern, een vertrekpremie meekrijgt die fors hoger ligt dan haar jaarsalaris. Daarmee voldoet deze niet aan de Corporate Governance Code, waarin de ethische voorschriften zijn vastgelegd waar grote bedrijven aan kunnen voldoen.  

De krant constateert dat het bedrag dat De Bakker meekrijgt 'aan de hoge kant is' uit de post 'bijzondere loonbelasting'. Om de €1,1 miljoen aan De Bakker uit te keren, moet ook €700.000 naar de Belastingdienst. De vertrekpremie komt voor FrieslandCampina op een uiterst gevoelig moment, want voor het eerst in haar historie moest het zuivelconcern dinsdag aankondigen geen nabetaling te kunnen doen op de melkprijs over het resultaat van 2020. De tegenvallende jaarresultaten laten dit volgens het concern niet toe.

Reuring onder melkveehouders
Een gemiddeld lid-melkveebedrijf loopt hierdoor tussen de €10.000 en €20.000 aan extra inkomsten mis, rekende coöperatievoorzitter Frans Keurentjes voor. De povere financiële performance heeft dinsdag geleid tot veel reuring onder melkveehouders, waarbij een aangekondigde actie van Farmers Defence Force bij het hoofdkantoor van FrieslandCampina in Amersfoort uiteindelijk niet doorging. Wel werd de top van het zuivelconcern door de boerenbeweging al beticht van 'zakkenvullen'.

FrieslandCampina heeft wel de langetermijnbonussen voor het top-100 management geschrapt, meldt De Volkskrant. De tweekoppige directie, naast De Bakker bestaande uit CEO Hein Schumacher, kreeg net als de leden geen extra's beloningen. Ze verdienden in 2020 samen €1,4 miljoen..

FrieslandCampina liet aan de Volkskrant weten geen nadere toelichting te geven op de bezoldiging, behalve dat het zou gaan om vooraf gemaakte afspraken met De Bakker. Leden-melkveehouders kunnen zich op digitale ledenvergaderingen uitspreken over de jaarcijfers, de melkprijs en ook de bezoldiging van de bestuurders. De ledenraad moet alles eind deze maand uiteindelijk goedkeuren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Abonnee
jan 4 Maart 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/agribusiness/artikel/10891269/frieslandcampina-geeft-topvrouw-bonus-mee]FrieslandCampina geeft topvrouw bonus mee[/url]
dat moet vandaag nog teruggedraaid worden
geld hoort bij de boeren
cooperatie??
er moet andere leiding komen en snel
Abonnee
Zuidwesten 4 Maart 2021
Andere leiding? Die zal vast niet voor minder baasje willen spelen.
Abonnee
peer 4 Maart 2021
Of je het leuk vindt of niet; zo gaat dat in het bedrijfsleven en zo zal het blijven gaan

Andere leiding? Denk eerst ff na voordat je gaat roepen.
dacht je dat je zo' n bedrijf kunt leiden met gratis vrijwilligers of zo iets?
Abonnee
Dirk 5 Maart 2021
Heej Peer, ik zeg altijd: ge kunt daar in de boarding room geen stel boerenlullen neer zetten!
Dan zitten we zo op 15 centen/kg melk.

Daar komt meer bij kijken als met een bak friet in de hand toeterend door Den Haag rijden met de grootste opgepoetste trekker die je hebt.
Of met de strontkar de hele dag of week op en neer pendelend naar den akker kilometers maken, schijnbaar zonder rekening te hoeven houden met de overige weggebruikers.
Nie waar? ik dacht het wel.
't is wel verrekte veel, maar ik zeg nie da' ze 1,1 millioen niet waard is, toch?
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Melk

FrieslandCampina tikt meer duurzame melk af

Nieuws Melk

FrieslandCampina rolt loper verder uit voor boer

Nieuws Melk

Opnieuw verlies in Nigeria voor FrieslandCampina

Nieuws melk

FrieslandCampina bundelt klimaatvoorlopers

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden