4kclips / Shutterstock.com

Nieuws Danone

Kwartje valt verkeerde kant op voor Emmanuel Faber

17 Maart 2021

Emmanuel Faber, jarenlang topman van voedingsgigant Danone, is per direct uit zijn functie gezet. Daarmee hebben 2 kritische aandeelhouders hun zin gekregen. Zij waren het al maanden niet eens met de strategie die de Fransman voor ogen had binnen het concern. De fors lagere omzetcijfers zagen zij als reden om de topman eindelijk te vervangen.

Met onmiddellijke ingang heeft de raad van bestuur van Danone topman Emmanuel Faber de deur gewezen. De reden? Maandenlange onenigheid met beleggingsfondsen Artisan Partners en Bluebell Capital, die naar verluidt met een aandeel van ruim 3% tot de grootste aandeelhouders behoren, over de strategie van het voedingsmiddelenconcern. Deze 2 kritische aandeelhouders lijken de strijd te hebben gewonnen, Faber moet immers zijn biezen moet pakken.

Reorganisatie
Vorig jaar juni presenteerde Faber een nieuwe strategie voor Danone. De focus zou de komende jaren komen te liggen op gezondheid, duurzaamheid en diversiteit. Faber was dan ook een groot voorstander van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Zo heeft hij afgelopen jaren €2 miljard apart gehouden voor verduurzaming binnen de organisatie. Denk daarbij onder meer aan het vervangen van de verpakkingen.

Maar die strategie heeft afgelopen jaar, onder meer een verlies in afzet door de coronacrisis, niet positief uitgepakt voor het concern. Danone realiseerde afgelopen jaar namelijk een omzetdaling van 6,6% tot €23,6 miljard. Ook de winst viel behoorlijk tegen. Faber zag de slechte cijfers al komen en besloot daarom in november al maatregelen te nemen: een reorganisatie waarbij 1.500 tot 2.000 banen op de tocht stonden. Dat moest volgens de inmiddels dus oud-topman een besparing van €1 miljard opleveren.

Bovenstaande was echter onvoldoende om de 2 kritische aandeelhouders te overtuigen. Zij riepen alleen maar harder dat Faber van het toneel moest verdwijnen. "Het bedrijf presteert al jaren slechter dan concurrenten als Unilever en Nestlé. De omzet van Danone groeit daarnaast niet snel genoeg, de winstmarges zijn te laag en het rendement voor de investeerders blijft eveneens achter", zo schreven de aandeelhouders.

De 57-jarige Faber was sinds 2014 de algemeen directeur van Danone en sinds 2017 ook voorzitter van de raad van bestuur. Inmiddels is besloten dat Gilles Schnepp voorzitter wordt. De zoektocht naar een nieuwe CEO is nog in volle gang.

boerenbusiness.nl

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Halfjaarcijfers

Danone ziet zuivelafzet wereldwijd groeien

Nieuws Melk

Danone blijft in Rusland, Valio gaat er uit

Nieuws Oorlog

Zuivelreuzen schalen af in Oekraïne

Nieuws melk

FrieslandCampina en Danone reduceren CO2

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief