AgruniekRijnvallei

Nieuws Jaarcijfers

AgruniekRijnvallei sluit 2020 af met een plus

17 Maart 2021

AgruniekRijnvallei (AR) heeft vorig jaar, ondanks de bijzondere omstandigheden, een goed resultaat behaald. Alle 4 de pijlers van de strategie van de coöperatie hebben een positieve bijdrage geleverd aan het resultaat.

AR heeft over boekjaar 2020 een omzet van €283 miljoen behaald, dit is circa €20 miljoen meer dan in 2019. Het boekjaar werd afgesloten met een positief resultaat van €500.000. In dit resultaat is al rekening gehouden met een nog uit te keren bedrag van ruim €2,7 miljoen. De coöperatie heeft hiermee €100.000 meer winst weten te behalen dan in 2019.

De strategie van AR is gebaseerd op de pijlers voer, plant, op- en overslag en winkels. Alle pijlers hebben positief bijgedragen aan het goede resultaat.

Groeiende diervoederafzet in krimpende markt
Zo is er in totaal 3,2% meer diervoeder afgezet dan in 2019 en is de afzet ook dit jaar goed van start gegaan. Dit is positief in een dalende mengvoermarkt en onder uitdagende marktomstandigheden.

AR Plant heeft in 2020 een omzetplus (+1,3%) gerealiseerd en op de overslaglocaties werd een stabiele omzet behaald. Als gevolg van de pandemie waren grondstoffen wel schaarser en werd er meer gehamsterd. Voorraden lagen daardoor langer in de opslag en de doorstroom was fors minder. 

De coronamaatregelen in combinatie met het mooie weer zorgden bij de Welkoopwinkels voor een enorme toeloop, wat resulteerde in een omzetstijging van maar liefst 24,4%.

Prijsreductie
De prijsreductie bedraagt €5 per ton over de afgenomen mengvoeders van AR Voer in 2020 en 4% over de afgenomen gewasbeschermingsmiddelen van AR Plant. Over 2020 heeft AR in totaal ruim 9,4 miljoen euro uitgekeerd. Naast de genoemde prijsreductie zijn hierbij inbegrepen: de bonus-, betalings- en ledenkorting, het extra AR voordeel en de al eerder verstrekte extra prijsreductie in augustus 2020 over gewasbeschermingsmiddelen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox