Shutterstock

Nieuws Biologisch

Zo gaat Europa biologische landbouw stimuleren

25 Maart 2021 - Kimberly Bakker

De Europese Commissie heeft zichzelf voor de komende jaren een doel gesteld: meer biologische landbouw in de Europese Unie. Om dat doel te bereiken, trekt het alleen al dit jaar een bedrag uit van €49 miljoen voor de promotie van biologisch voedsel. Ook moet er meer geld komen voor de boeren die willen omschakelen en moet het aanbod van biologische producten in onder meer kantines en overheidsgebouwen toenemen.

In de Farm-to-Fork-strategie van de Europese Commissie, die vorig jaar werd gepresenteerd door Frans Timmermans, is een van de belangrijkste doelstellingen dat tegen 2030 minstens 25% van de landbouwgrond in de Europese Unie biologisch moet zijn. Vandaag de dag staat dat percentage op 8,5%, al zit Nederland daar nog een stuk onder (met 3,7%). "We moeten dringend het evenwicht herstellen in onze relatie met de natuur. Dat raakt niet alleen boeren, maar iedereen in de voedingsketen", aldus Timmermans.

Volgens onderzoek is op landbouwgrond waarop biologisch wordt geboerd zo'n 30% meer biodiversiteit. Om agrarisch ondernemers een steuntje in de rug te geven als het gaat om omschakeling, stelt de Europese Commissie flink wat geld beschikbaar. Tussen 2023 en 2027 wordt namelijk €38 miljard tot €58 miljard gereserveerd voor ecologische programma's die onder meer tot doel hebben biologische landbouw te stimuleren. Het exacte bedrag is nog afhankelijk van de onderhandeling over het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid.

Verlaging van btw
Om dat doel te behalen, trekt de Europese Commissie dit jaar €49 miljoen uit voor de promotie van biologisch voedsel. Dat is niet de enige tactiek. Voor veel consumenten is de hogere prijs voor biologisch voedsel een heikel punt. De Commissie stelt daarom voor dat landen bijvoorbeeld de btw op deze producten kunnen verlagen. Daarnaast zouden bedrijven hun werknemers kunnen belonen met 'bio-cheques' en aan inwoners met een laag inkomen kan door de overheid bijvoorbeeld een waardebon worden uitgedeeld.  

Een woordvoerder van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit laat aan De Volkskrant weten dat het plan enigszins ambitieus is. Volgens de woordvoerder probeert Nederland de doelstelling van veel meer biologische landbouw te verwerken in de huidige transitie naar kringlooplandbouw.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Biologisch

Bionext moet reorganiseren en stuurt directeur laan uit

Achtergrond Biologisch

'Biologische landbouw sluit ogen voor de feiten'

Nieuws biologisch

'Werd te makkelijk gedacht over groei biologisch'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden