Eigen foto

Nieuws Politiek

'Maak Aalt Dijkhuizen minister van Landbouw'

18 Mei 2021 - Redactie Boerenbusiness - 8 reacties

Aalt Dijkhuizen is de ideale minister van Landbouw in het volgende kabinet. Dat vindt Caroline van de Plas, de fractievoorzitter van BoerBurgerBeweging (BBB), in de Tweede Kamer. Daarbij is het prominente CDA-Kamerlid Pieter Omzigt van harte welkom bij BBB, mocht hij bij zijn partij willen vertrekken.

Dit zei Van der Plas gisteren voor de microfoon van BNR. Volgens het boegbeeld van BBB is Dijkhuizen zeer geschikt als nieuwe minister van Landbouw. De voormalig bestuursvoorzitter van Wageningen UR "loopt al lang mee in de landbouw, is heel pragmatisch en praktisch ingesteld, heeft gigantisch veel kennis en groot netwerk", stelt Van der Plas.

Volgens haar moeten ook "meer vakmensen in het kabinet komen in plaats van mensen met bestuurlijke ervaringen." De kans dat Dijkhuizen, ook voormalig voorzitter van het Landbouw Collectief, wordt gevraagd als minister is overigens klein, omdat zeker D66 en partijen aan de linkerkant van het politieke spectrum lang niet al zijn ideeën delen.

Aalt Dijkhuizen is tevens al enkele jaren voorzitter van de jury van de Agribusiness Award van Boerenbusiness.

Plaats vrij voor Omtzigt
Als Pieter Omtzigt besluit het CDA te verlaten, een gerucht die in de politiek nog steeds boven de markt hangt, dan is hij volgens Van der Plas van harte welkom bij BBB. "Ik heb tegen hem gezegd: je hebt onderdak bij BBB. En ja, wie wil nou niet zo'n kanjer van een Kamerlid?" Omtzigt zelf heeft zich nooit uitgelaten over zijn politieke toekomst. Hij zit oververmoeid thuis.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
8 reacties
Flevoboer 18 Mei 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/agribusiness/artikel/10892314/maak-aalt-dijkhuizen-minister-van-landbouw]'Maak Aalt Dijkhuizen minister van Landbouw'[/url]
Ja, goed plan. Lekker intensief boeren, lekker spuiten, bedrijven sponsoren en niks verdienen, dat is wat je krijgt met Dijkhuizen.
Abonnee
Wortelboer 18 Mei 2021
Ah kijk, het framen is direct weer begonnen. Las van de week toevallig dat de prijs van biologisch omlaag moet anders vertikt de consument het te betalen dus niks verdienen is van alle dag
18 Mei 2021
Meneer Dijkhuizen spreekt altijd voor het verdienmodel van de agribusiness/aanverwante bedrijven/ periferie. Dat is oa. gebaseerd op massa en het exporteren van kennis, techniek, uitgangsmateriaal etc. Dat verdienmodel kan niet bestaan zonder de primaire sector (de Nederlandse boer) maar het verdienmodel van de boer en die van de periferie zijn twee verschillende zaken met op een aantal belangrijke vlakken verschillende (en soms zelfs tegengestelde) belangen.

De boer faciliteerd (zonder daarvoor beloond te worden maar wel de nadelen daarvan ondervindt) het verdienmodel voor de periferie. De verdienmodellen in de agrarische sector zijn polariserend. Willen we als boeren in Nederland een toekomst hebben zullen we opzoek moeten naar mensen die de polariserende verdienmodellen binnen de agrarische kunnen doorbreken. Ik verwacht dat er personen zijn die deze taak beter past.
Flevoboer 18 Mei 2021
Wortelboer,

Ik heb van dhr Dijkhuizen nooit een fatsoenlijk betoog gelezen, het is altijd maar meer meer meer. Als er iets is waar boeren geen belang bij hebben is meer productie, meer omzet (kosten). Het belang van de boer is een goede boterham, en graag op langere termijn. Het verhaal dat alles intensiever moet en met een hogere productie om de wereldbevolking te voeden is alleen maar nadelig voor boeren. Je wordt uitgemolken waar je bijstaat, en de boeren mergelen zelf de grond ook uit. Behalve je eigen, want je gunt je kinderen ook nog goede grond. Maar als de mogelijkheid zich voordoet om voor 3500 grond bij te huren wordt er zonder te twijfelen toegehapt om peen, ui, aardappels en bollen te verbouwen om hopelijk iets aan over te houden; maar hey, we voeden wel de wereld .

Denk ff na met z'n allen.
Flevoboer 18 Mei 2021
Hetzelfde geldt overigens voor melkproductie; iedere boer zet in op meer melk, omdat kgs x geld omzet is, maar kortzichtiger kan haast niet. Bestuurders die dit soort denken stimuleren verdienen geen plek in de politiek.
Jan 18 Mei 2021
Er wordt op de huidige wijze meer dan genoeg geld verdient in de agrosector alleen niet door de boer. Het parasiteren van de periferie zal tot de verledentijd moeten behoren willen boeren gemiddeld genomen (over een periode van +- 20 jaar) een goed inkomen verdienen. Boeren produceren volgens productiemethode die voor anderen het meeste geld opleveren. De verdienmodellen van aanverwante bedrijven, die zijn het belangrijkste en het beleid wordt zodanig vormgegeven om die verdienmodellen te kunnen laten excelleren. De boer faciliteerd zeer goedkoop die verdienmodellen. Aanverwante bedrijven verdienen hun geld op basis van zoveel mogelijk massa/volumehandel, faalkosten doorschuiven naar de boer en het exporteren naar het buitenland van kennis, kunde en vakmanschap ontwikkeld door de Nederlandse boer. Strenger wordende wet en regelgeving forceren investeringen en werkgelegenheid ten gunste van onze aanverwante bedrijven. ‘Boeren’leiders en agrarische ‘intellectuele’ worden door aanverwante bedrijven ingezet om bij de politiek/en de boerengemeenschap te lobbyen om de dominantie van de aanverwante bedrijven in het verdienmodel van de agrarische sector te behouden, men lijkt vooraf altijd de intentie te hebben om het inkomen van de boer te willen verbeteren maar daar komt uiteindelijk vaak niks van terecht, het is puur bedoeld om boeren ‘mee te krijgen’. En inderdaad er is nog al wat voor nodig om die polariserende verdienmodellen te kunnen doorbreken.
Abonnee
Kjol 18 Mei 2021
D66 levert weer een landbouw minister
Abonnee
cm 18 Mei 2021
Heb die Tjeerd de Groot,Cees Veerman en Rabo voormannen nog nooit iets goeds horen zeggen maar Aalt Dijkhuizen als een vd weinigen wel dus van mij graag doen.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Politiek Coalitie

Niet sturen op krimp veestapel en 'boer aan roer'

Nieuws Politiek

Berucht amendement op dierenwet is van de baan

Nieuws Politiek

Natuurherstelwet met noodrem goedgekeurd

Analyse Politiek

Financiën breekpunt, ook op landbouw botert 't niet

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden