Albert Heijn

Nieuws Biologisch

Meer promotie en steun voor biologische landbouw

26 Mei 2021 - 2 reacties

Biologische producten moeten meer worden gepromoot in het winkelschap. Ook moet biologische landbouw automatisch worden opgenomen in het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB). Dit staat in twee van de vier moties die de Tweede Kamer dinsdag 25 mei heeft aangenomen om de biologische landbouw en de biologische voedselconsumptie te bevorderen. 

Bionext, de brancheorganisatie van de biologische sector, noemt de brede politieke steun een 'doorbraak voor de sector'. Eén van de moties die is aangenomen is een 'supermarkt convenant' dat is ingediend door CDA en D66. Hierin wordt gepleit voor meer aandacht voor biologische producten in de supermarkt door actieve voorlichting, meer ruimte in het schap en een breder assortiment.

"Supermarkten spelen een grote rol in de keuze die de consument maakt", zegt Joyce van den Bos, marketing en communicatie manager van Bionext. "In een pilot bij supermarkten in Gelderland bleek dat met aanpassingen in de winkel de omzet biologische producten flink toenam". Het is nu aan de minister van LNV om met de supermarkten in gesprek te gaan over de exacte invulling van de motie.

Voorschot op het nieuwe GLB
Een Kamermeerderheid wil dat biologische landbouw vanaf 2023 in het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid wordt opgenomen. Biologische boeren moeten dan automatisch recht hebben op de basispremie, inclusief alle ecoregelingen voor hun extra inzet natuur en milieu. Biologische bedrijven worden daardoor administratief ontlast en er komt als aanvulling extra geld beschikbaar voor samenwerkingen en doorontwikkeling in verduurzaming.

De Kamer draagt hiermee de regering op biologische landbouw een prominente plaats te geven in het National Strategisch Plan (NSP), waarin de Nederlandse invulling van het nieuwe GLB wordt vormgegeven. Hiermee neemt de Kamer een voorschot op het NSP, waar druk aan wordt gewerkt op het moment en dat waarschijnlijk aan einde dit jaar wordt gepresenteerd. 

Biologische bollen voor openbaar groen
Ook de motie voor meer biologische bollen en perkgoed is aangenomen. De Tweede Kamer heeft de regering daarmee opgedragen om de mogelijkheden te verkennen voor gemeentes en provincies om het aandeel biologische bollen en perkplanten te vergroten bij deze grote afnemers. En er is een motie aangenomen voor het gebruik van groene laag risico middelen.

"Het is lang geleden dat de biologische sector zoveel steun kreeg", aldus Michaël Wilde, directeur van Bionext in een verklaring. "Het betekent dat boeren 'die goed bezig zijn' eindelijk financieel worden beloond, dat de consument meer keuze krijgt in het biologische aanbod en dat Nederland, die nu flink achterloopt, weer mee kan komen in de Europese groeicijfers. Keuzes die passen bij de Europese ambitie om naar 25% biologisch te groeien, waarbij zowel vraag als aanbod wordt gesteund, zodat de sector evenwichtig kan groeien".

boerenbusiness.nl

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een klein akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland).
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Abonnee
Vrij grof 26 Mei 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/agribusiness/artikel/10892437/meer-promotie-en-steun-voor-biologische-landbouw]Meer promotie en steun voor biologische landbouw[/url]
Wat een geleuter van Michael de Wilde dat de bio sector goed bezig is, alsof de gangbare telers niet goed bezig zijn.
Hij moet wel bedenken dat bio de wereld niet kan voeden !!
Ook arbeid en mest is nu al een probleem ,vandaar dat er ook al een gedeelte gangbare mest gebruikt mag worden.
De klant kiest zelf hun keuze wel en dat moet je ze niet door de strot willen duwen lijkt mij.
Henk. 27 Mei 2021
Als de gehele wereld biologisch gaat boeren, en als de gehele wereld geen vlees meer gaat eten.! Dan is er zowiezo 25-35 % meer landbouwgrond nodig in de wereld, en er zal ongeveer 20 % van de totale wereld bevolking sterven.!
U kunt niet meer reageren.
Boerenbusiness Award

Win jij dit jaar de Agribusiness Award?

Maak kans op een mediapakket en een vervolgtraject van ABN AMRO

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Achtergrond Veevoer

Veevoerstress zit vooral bij biologische legkiphouder

Achtergrond Biologisch

Grootschalig omschakelen naar biologisch kent risico's

Opinie Pascal Philipsen

Weg met de labels als gangbaar en biologisch

Nieuws Biologisch

Is er ruimte voor meer biolandbouw in Wallonië?

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief