CDU

Nieuws GLB

Zet Duitsland de GLB-onderhandeling op scherp?

15 Juni 2021

Terwijl de Europese onderhandelingen over het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) later deze maand verder gaan, is de Duitse regering al bezig de nationale invulling van het nieuwe GLB vast te leggen. De Duitse regering vreest voor te veel vertraging door het zomer- en verkiezingsreces. Maar hoe kun je wetgeving maken op basis van lopende onderhandelingen en wat zijn de gevolgen?

In Duitsland klinkt er dan ook de nodige kritiek op de strategie van de minister van landbouw Julia Klöckner (foto) en de Duitse regering. Afgelopen donderdag (10 juni) zijn de nationale wetsvoorstellen op basis van het voorlopige onderhandelingen over het GLB door de Bondsdag aangenomen en de regering probeert de wetten voor het zomerreces (dat op 25 juni begint) door bondsraad te loodsen.

Het is wordt door verschillende analisten als groot risico gezien dat Duitsland het herziene GLB al in de nationale wetgeving vastlegt. De nationale regering neemt daarmee onderhandelingsruimte voor het niet afgeronde en zeer moeizaam lopende proces in Brussel weg.

Nodig met het oog op de verkiezingen
Het ministerie van landbouw verklaarde bij Euractiv juist wel ruimte te laten voor onderhandeling. De 3 wetsontwerpen zijn zodanig opgesteld dat aanpassingen uit het verwachte Europese onderhandelingsresultaat er in kunnen worden verwerkt. Het ministerie beweert met deze opzet direct en adequaat te kunnen reageren op de regels die in Brussel worden aangenomen. Een groot voordeel met het oog op de nationale verkiezingen waarbij het parlement enige tijd beslissingen mag nemen.

Dat de onderhandelingen in Brussel over het GLB moeizaam verlopen is geen nieuws, maar maandag (14 juni) deed Klöckner een nieuwe duit in het zakje. "Je krijgt bijna het gevoel dat de Europese Commissie de onderhandelingen over het GLB wil laten klappen", zei de politica in een vooruitblik op de volgende onderhandelingsronde in Brussel bij Proplanta. Frans Timmermans, de EU-commissaris van milieu, aanvaart geen compromis tussen de het Europees Parlement en de Raad van Ministers, maar wil "zijn eigen milieuenormen doordrijven". Daardoor worden de onderhandelingen klem gezet.

boerenbusiness.nl

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een klein akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland).
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Europese Rekenkamer

'EU moet meer doen tegen fraude met GLB-geld'

Nieuws Varkens

Varkensvleesproductie Duitsland krimpt bijna 12%

Nieuws Grondstoffen

Duitsers telen vooral maïs als hernieuwbare grondstof

Analyse Aardappelen

Aardappelareaal daalt, maar frites trekt eigen plan

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief