Shutterstock

Politiek Stikstof

'Overheid mag snijden in NB-vergunningen'

22 Juni 2021 - Folkert Flapper

De Nederlandse Staat mag snijden in natuurvergunningen van agrarische bedrijven. Een vergunning is geen privé-eigendom, betoogt juridisch adviseur Valentijn Wösten. Hij hekelt ook het systeem van in- en extern salderen, wat in het stikstofbeleid is opgetuigd.

Dit kwam naar voren tijdens het zogeheten rondetafelgesprek over de stikstofproblematiek, die gisteren is gehouden in de Tweede Kamer. Hierin kwamen politici, wetenschappers, melkveehouders, natuurorganisaties en verschillende adviseurs voor de melkveehouderijsector samen om een beleid te vormen over de stikstofproblematiek. 

Wösten schetste het beeld dat er al een kleine 30 jaar lang rechtszaken zijn geweest, waarin de uitstoot van stikstof een punt was en deze volgens hem allemaal dezelfde uitkomst hadden: dat er te veel stikstof wordt uitgestoten. Volgens hem moet eerst het ecologisch probleem worden opgelost en dan verdwijnen ook de juridische problemen. Natuur- en herstelmaatregelen zijn volgens Wösten vaak nutteloos als de stikstofwaarden niet eerst naar beneden gaan. 

Vergunningsruimte geen recht
Nu de overheid voor een taak staat de stikstofuitstoot terug te dringen, kan zij volgens Wösten strategisch de vergunningsruimte van agrarische bedrijven inperken. Hij beroept zich daarbij op een arrest van de Hoge Raad uit 2001, waaruit kan worden opgemaakt dat de vergunningsruimte die wordt uitgegeven geen recht is. 

Ook het systeem van in- en extern salderen stelt Wösten ter discussie. Dit betekent in essentie volgens hem dat van een vergunning bedrijfskapitaal wordt gemaakt. Volgens hem bijt dit elkaar, want bedrijfskapitaal valt onder privaatrecht en vergunning onder bestuursrecht. Door de handel in vergunningsruimte toe te laten, raakt de overheid volgens Wösten de grip op het proces kwijt doordat er geen prikkel is om te reduceren.

Onduidelijkheid troef
Marijn Dekkers, sectormanager van Rabobank, liet weten dat de huidige stikstofwet niet de gewenste duidelijkheid aan de Nederlandse agrarische ondernemers geeft die zij nodig hebben. Met de rechtszaken die nog komen gaan, blijft het voor met name de melkveehouders onduidelijkheid troef.  Dit vertraagt volgens hem het proces van verduurzaming in de agrarische sector.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Opinie Krijn J. Poppe

Melkveehouder somber, al komt het met sector goed

Achtergrond Stikstofstemming

'Minister Wiersma, schrijf dan liever niks'

Achtergrond Stikstofstemming

Samen bij mestaanpak, niet bij houderijbeleid

Nieuws Grond

Denemarken offert 10% landbouwgrond op voor bos

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden