FrieslandCampina

Nieuws Energie

FrieslandCampina haalt op waterstof de melk op

13 Juli 2021 - Redactie Boerenbusiness

FrieslandCampina heeft vandaag (donderdag 13 juli) een vrachtwagen voor de melkcollectie in gebruik genomen die rijdt op waterstof. Met de 50-tons melkwagen wil het zuivelconcern de uitstoot van CO2 terugdringen. De afgelopen 10 jaar heeft FrieslandCampina de uitstoot met 18,1% verlaagd.

De vrachtwagen op waterstof, die alleen waterdamp uitstoot, rijdt in de regio Groningen, omdat daar vooralsnog waterstof goed beschikbaar is. FrieslandCampina wil het vrachtwagennetwerk op waterstof graag uitbreiden en zoekt daarvoor naar mogelijkheden in andere delen van het land. "We willen de klimaatimpact van onze melkwagens uiteindelijk tot een minimum beperken", zegt Hans Wieleman, Manager Milk Logistics bij FrieslandCampina, in. een verklaring

Uitstoot broeikasgas verminderen
Ruim 5 jaar geleden is FrieslandCampina gestart met het gebruik van liquid natural gas (LNG) als schonere brandstof voor de melkwagen. In het duurzaamheidsprogramma 'Nourishing a better planet' stelt FrieslandCampina een aantal doelen, onder meer om in 2050 CO₂-neutraal te produceren. Als tussenstap wil het zuivelbedrijf de broeikasgasuitstoot in 2030 met ruim een derde verminderen.

De uitstoot van de melkcollectie is de laatste 10 jaar gedaald met 18,1% gedaald door ondermeer het elektrisch pompen bij het inladen van de melk op het erf, door gebruik te maken van groene stroom opgewekt door leden-melkveehouders of door de zonnecellen op de melkwagens. Met de eerste melkwagen rijdend op waterstof, wordt een volgende stap gezet in het gebruik van schonere brandstoffen, benadrukt FrieslandCampina.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws melk

Lactoferrine uit én zonder melk FrieslandCampina

Nieuws melk

FrieslandCampina werkt aan lokkertjes nieuwe leden

Analyse Melk

Arla en FrieslandCampina groeien meer uit elkaar

Nieuws Melk

Fitch wil beter resultaat zien bij FrieslandCampina

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden