Waterstof

waterstof

Opinie Jaap Majoor

De klimaattop in Glasgow: veel woorden, geen daden

De klimaattop in Glasgow is ten einde. Het behaalde resultaat is minimaal. De voorzitter bood zelfs zijn excuses aan over de slechte resultaten. Het verbaasde mij niet. De politiek heeft geen lange termijnvisie.
16 November 2021
FrieslandCampina waterstof

Nieuws Energie

FrieslandCampina haalt op waterstof de melk op

FrieslandCampina heeft vandaag (donderdag 13 juli) een vrachtwagen voor de melkcollectie in gebruik genomen die rijdt op waterstof. Met de 50-tons melkwagen wil het zuivelconcern de uitstoot van CO2 terugdringen. De afgelopen 10 jaar heeft FrieslandCampina de uitstoot met 18,1% verlaagd.
13 Juli 2021
olie Rotterdam shell

Analyse Energie

Prijs olie en stroom hoger, waterstof geen wonder

De elektriciteitsprijs begon de week met een flinke dip om daarna gestaag te stijgen door lager opbrengsten van zonnepanelen. Ook de olieprijs liep deze week op. De OPEC+ leden verwachten snel economisch herstel met dito vraag naar olie en durven de productie voorzichtig op te voeren. Experts waarschuwen waterstof niet als wondermiddel tegen klimaatverandering te zien.
30 April 2021
mest Agrifoto drijfmest

Nieuws Energie

Drijfmest als bron van groene waterstof

Dat mest niet alleen een probleem is maar ook een waardevolle grondstof is in de agrarische sector algemeen bekend. Naast het gebruik als meststof voor het telen van gewassen en mestvergisting voor de productie van biogas zijn er meer mogelijkheden. Uit drijfmest kan bijvoorbeeld ook waterstof gewonnen worden.
8 Februari 2021
kunstmest Yara

Nieuws Energie

Kunstmestfabriek gaat groene ammoniak maken

Kunstmestfabrikant Yara wil voor de productie van ammoniak overstappen op groene waterstof. Het moet de fabriek in het Zeeuwse Sluiskil, een van de grootste energieslurpers in Nederland, een forse CO2-besparing opleveren. De energie komt van een groot nieuw windmolenpark op zee.
8 Oktober 2020
financieel beurs groene cijfers

Nieuws Energie

Beurs voor waterstof moet markt verder helpen

Een aandelenmarkt voor waterstof, zoals we die ook kennen voor stroom en gas, kan als aanjager werken van een markt voor klimaatneutrale waterstof. Daarnaast helpt het bij de economische groei van een waterstofmarkt. Dit blijkt uit een verkennende studie.
1 Oktober 2020
groene stroom

Nieuws Energie

Meer energie produceren dan het net aan kan

Waarschijnlijk zijn er op zowel akkerbouw-als veebedrijven voldoende opties beschikbaar om meer hernieuwbare energie te produceren dan aan het net geleverd kan worden. Een groot deel van de zelf geproduceerde energie is te benutten in de eigen bedrijfsvoering.
27 Juli 2020
koeien grazen

Opinie Jaap Majoor

De landbouw hoeft zich niet te verdedigen

Kijk eens naar de satellietbeelden van de luchtvervuiling in de Chinese stad Wuhan voor en na de uitbraak van het coronavirus. Voor de uitbraak van het virus was zware luchtvervuiling boven China te zien. Doordat de industrie en het vervoer nu stilliggen, is op de foto's geen vervuiling meer te zien. Wat kunnen wij concluderen uit deze cijfers?
10 Maart 2020

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief