InFlevoland.nl – Maarten Feenstra

Boerenbusiness Agribusiness Award

Robots over tien jaar gemeengoed voor boeren

29 Juli 2021 - Jeannet Pennings - 6 reacties

De Nederlandse agritech-markt kan komende tien jaar met 13% per jaar groeien, waarmee de omvang in 2030 verdrievoudigd zal zijn. Robotisering neemt namelijk een vlucht, zo voorziet ABN-AMRO. "Agrarisch ondernemers zijn een van de meest innovatieve en it-onderlegde ondernemers", merkt David Kemps.

Kemps is Sector banker Industrie bij ABN-AMRO. In zijn vakgebied komt hij veel robotica tegen. Kemps constateert dat de ontwikkelingen op dit gebied momenteel in een stroomversnelling komen. "Prijzen van veel technologie – denk aan sensoren, video, bandbreedte en cloudoplossingen – worden allemaal veel lager. Daarmee wordt het steeds beter betaalbaar, ook voor het mkb en startups."

Voor de agrarische sector heeft dit grote gevolgen, zo constateert ABN-AMRO in het rapport 'Strijd om agrarische robots barst los'. Mede-auteur van het rapport Jan de Ruyter, Sector banker Plantaardige Sectoren, kan dat beamen.

ABN-AMRO schat de huidige wereldwijde omzet in de agritech-markt op ruim €6,2 miljard. Nederland heeft daarin een aandeel van 11,5% dat vooral is toe te schrijven aan de melk- en voerrobots. "Daar is Nederland echt groot in", zegt Kemps. "Een bedrijf als Lely is marktleider. De markt voor stalrobots is echter al best wel verzadigd en groeit nog 4 à 5% per jaar. Veldrobots daarentegen zijn veel minder gemeengoed. Die markt zien we jaarlijks met meer dan 30% groeien."

Arbeidsmarkt belangrijke aanjager
De bank signaleert een aantal aanjagers voor die groei, waarvan de arbeidsmarkt misschien wel de belangrijkste is. De afhankelijkheid van personeel is enorm in de agrarische sector. Kemps: "Vooral als het gaat om seizoensarbeid is er vaak sprake van schaarste. Dat probleem werd tijdens de coronacrisis uitvergroot, maar de beperkte beschikbaarheid van arbeidsmigranten wordt een steeds structureler probleem. Bovendien wordt personeel steeds duurder."

Een andere belangrijke aanjager is het groeiende belang van duurzaamheid. Dit zorgt er onder meer voor dat vruchtbare grond steeds schaarser wordt en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen onder druk staat. Tegelijkertijd groeit de wereldbevolking wat om een steeds efficiëntere voedselproductie vraagt. Het opvoeren van traditionele mechanisatie schiet daarin tekort. Dit is bovendien nog steeds arbeidsintensief en veroorzaakt problemen als bodemverdichting.

Verdrievoudiging mogelijk
Deze aanjagers zorgen ervoor dat de Nederlandse agritech-markt in tien jaar tijd kan verdrievoudigen. Van €715 miljoen naar €2,5 miljard in 2030. Met agritech worden diverse type veldrobots beoogd, evenals drones en melk- en voerrobots. Daarnaast gaat het om aanverwante hardware, zoals veldspuiten en weerstations, en diensten, zoals software om data-analyses te kunnen uitvoeren.

Voorwaarde voor genoemde groei is dat bestaande knelpunten worden aangepakt. Zo werkt wetgeving nu nog beklemmend voor bijvoorbeeld de inzet van autonome veldrobots en drones. Ook de fragmentatie van kennis is een knelpunt. "Er is meer kennisdeling nodig", zegt Kemps. "Ketens moeten korter worden en er moeten dataprotocollen ontwikkeld worden, zodat niet iedere partij zijn eigen datastandaard ontwikkelt."

Ook de toegang tot kapitaal en subsidies is volgens Kemps nu nog een knelpunt. "Beide zijn noodzakelijk om de ontwikkeling van robots te kunnen opschalen. Tot slot is een goed verdienmodel voor de ontwikkelaar van belang. Ga je een robot verkopen voor een groot bedrag of hanteer je een verhuurstructuur met serviceverlening? Alle banken zijn hard bezig om de barrière voor boeren om innovatieve machines te gebruiken weg te nemen. Kopen, huren, leasen of 'as a service', het moet allemaal mogelijk zijn."

Vliegwieleffect
Het groeipotentieel van de agritech-markt, wekt volgens Kemps momenteel de interesse van de industrie. "Grote industriële spelers zien een nieuwe afzetmarkt ontstaan. Als zij gaan samenwerken met de huidige, vaak kleine bedrijven die meestal al jaren bezig zijn met robots kan een stap gemaakt wordt. Er ontstaat een vliegwieleffect. Dat zorgt ervoor dat robots voor een betaalbare prijs gestandaardiseerd commercieel beschikbaar komen voor de agrarische sector."

Aan de ondernemers in de sector zal het volgens de expert van ABN-AMRO niet liggen. "Agrarische ondernemers zijn een van de meest innovatieve en IT-onderlegde ondernemers. Zij zijn snel begonnen met het omarmen van IT en Big Data. Denk aan het gebruik van weerkaarten en oogstkaarten. Het gevoel voor IT en techniek binnen de sector is groot. Er is een continue drang naar efficiency en dat zet aan tot heel veel inventiviteit."

ABN-AMRO is partner van de Boerenbusiness Agribusiness Award. De prijs voor bedrijven die met een nieuw product of dienst de positie van Nederlandse agrarische ondernemers weet te verbeteren. Inschrijven voor de Agribusiness Award kan nog tot en met 12 september 2021.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
Abonnee
Zeeuw 29 Juli 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/agribusiness/artikel/10893472/robots-over-tien-jaar-gemeengoed-voor-boeren]Robots over tien jaar gemeengoed voor boeren[/url]
Als er mooi geld verdient werd dan zou zo'n sector-bankier gelijk kunnen hebben, bij deze prijzen is iedereen veel meer afwachtend
ikke 29 Juli 2021
Wat zou paard en wagen landbouwminister hier van vinden?
Abonnee
Dirk 30 Juli 2021
Het is gewoon achterlijk om met iets bezig te blijven waarmee zo weinig wordt verdiend, dat alle investeringen door bankslavendrijver Rabo betaald moet worden. Getver....
grondworm 31 Juli 2021
Het zou een mooie oplossing zijn om de slavenarbeid die nu plaats vind in de biologische akkerbouw te verminderen.
Flevoboer 10 Augustus 2021
Grondworm, lekker he, bio bashen. Wat dacht je van alle 'slaven' in de gangbare aardbeien, alle sorteerders, bollen boeren etc etc etc?
grondworm 10 Augustus 2021
Flevoboer, Misschien zijn robots daar ook een oplossing voor in de toekomst , maar ik heb medelijden met de mensen op die bio akkers die in soms de brandende zon moeten werken, die met bussen uit de stad komen meestal immigranten omdat er geen Nederlander voor dat werk te porren is.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Interview Cynthia Zhu

'Adoptie AI belangrijk om koppositie te behouden'

Achtergrond Agribusiness Award

Hoe de melkboer van vroeger Picnic inspireerde

Nieuws Agribusiness Award

BBLeap wint Agribusiness Award 2023

BB TV Harm Ypma

Mestverrijker helpt veehouder vergroenen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden