Eigen foto

Interview Jan de Ruyter

‘Innovaties helpen boer bij uitdagingen van de sector’

27 Augustus 2021 - Jeannet Pennings

De agrarische sector staat voor grote uitdagingen, onder meer als het gaat om arbeid en verduurzaming. Innovaties zijn daarom extra belangrijk, stelt Jan de Ruyter van ABN Amro. Reden voor de bank om als partner van de Agribusiness Award de winnaar dit jaar een vervolgtraject aan te bieden.

Kijk en luister naar het interview met Jan de Ruyter of lees het artikel verder onder de video.
 

"De Nederlandse agrarische sector staat bekend om z'n innovatieve karakter op veel verschillende vlakken", constateert Jan de Ruyter, Sector Banker Plantaardige sectoren bij ABN Amro. En dat is volgens hem een belangrijke eigenschap. "De sector staat voor aantal uitdagingen, waaronder verduurzaming, arbeidsproblematiek en bodembelasting. Allerlei aspecten waarin nieuwe technologieën en innovaties een rol zouden kunnen spelen."

Bedrijven in de periferie belangrijk
Tegelijkertijd ziet De Ruyter dat er op dat vlak wereldwijd veel gebeurt. "Er zijn bedrijven die bezig zijn met data, met sensoren, met allerlei aandrijftechnieken, enzovoort. Dat gaat heel erg snel en op grote schaal. De Nederlandse maakindustrie blijft daarin iets achter. Als bank willen we graag dat de Nederlandse agrarische sector voorop blijft lopen. Bedrijven in de periferie zijn daarvoor belangrijk. Die kunnen helpen om boeren en tuinders een betere positie te geven."

De verwachting van ABN Amro is dat robots komende jaren een enorme vlucht gaan nemen in de Nederlandse agrarische sector. Zo omschrijft de bank ik het rapport 'Strijd om agrarische robots barst los'. "Dat gaan we zeker merken aan het beeld op het veld", zegt De Ruyter. "Robots gaan teelthandelingen verrichten. Bedrijven in de maakindustrie gaan samenwerken met ondernemers in de agrarische sector om dat tot een succes te maken. We verwachten dat die kruisbestuiving – ook vanuit andere sectoren – vorm gaat krijgen."

Netwerk en expertise inzetten
In het rapport beschrijft ABN Amro ook een aantal knelpunten die de inzet van robots nu nog (deels) belemmeren. Eén daarvan is volgens De Ruyter wetgeving. "Er mag nu bijvoorbeeld nog geen autonoom apparaat op het land rijden zonder dat daar iemand bij is om het te coördineren. Ook zien we wat knelpunten in financiering. Kapitaal aantrekken in de startfase gaat in Nederland relatief moeizaam. En partijen uit verschillende sectoren bij elkaar brengen is best lastig. Als bank zien wij hierin zeker een rol om ons netwerk en expertise aan te bieden."

Vanuit die gedachte heeft ABN Amro dit jaar een prijs in het leven geroepen voor de Agribusiness Award. De winnaar krijgt van de bank een vervolgtraject aangeboden. "Wat dat precies gaat inhouden hangt af van waar de winnaar behoefte aan heeft. Wij hebben een heel interessant netwerk binnen en buiten de agrarische sector dat we kunnen aanbieden. En ook met allerlei financiële en duurzaamheidsvraagstukken kunnen we bedrijven helpen."

Wil jij met jouw bedrijf kans maken op deze prijs, meld jouw innovatie dan aan voor de Agribusiness Award via boerenbusiness.nl/Award. Aanmelden kan nog tot en met 12 september.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Regenradar
Powered by Agroweer

Achtergrond Agribusiness Award

Hoe de melkboer van vroeger Picnic inspireerde

Nieuws Agribusiness Award

BBLeap wint Agribusiness Award 2023

BB TV Harm Ypma

Mestverrijker helpt veehouder vergroenen

BB TV Rieks Smook

'Gras is in potentie een volwaardig eiwitgewas'

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox