Shutterstock

Nieuws Import

EU nu topimporteur agriproducten uit Rusland

27 Oktober 2021 - Stef Wissink - 5 reacties

De ambitie van Rusland om een belangrijke agrifood speler te worden komt tot uiting in de meest recente exportcijfers van het land. Tot en met 10 oktober van dit jaar is de waarde van geëxporteerde agrarische producten fors toegenomen. De Europese Unie voert de lijst aan aan.

De totale Russische exportwaarde van agrarische goederen had dit jaar, over de periode tot en met 10 oktober, een waarde van $25,2 miljard. Dat was liefst 20% meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Alle agrarische producten droegen bij aan deze groei. Dat meldt het Russische Agro Export Centre, een aan het Russische ministerie van Landbouw gelieerde organisatie.

Graan blijft nummer 1 exportproduct
Granen blijven de motor achter de Russische exportcijfers. Er werd tot en met 10 oktober voor $7,7 miljard aan granen aan het buitenland verkocht. De hoogste groeicijfers werden echter gerealiseerd bij de export van vet- en olieproducten en dierlijke producten als zuivel en vlees. Van eerstgenoemde productcategorie vlogen de exportcijfers met 49% omhoog tot een waarde van $5,1 miljard. De exportwaarde van zuivel en vlees producten nam met 29% toe en vertegenwoordigden een waarde van $1,1 miljard.

Europa topimporteur
Landen uit de Europese Unie kochten in bovengenoemde periode de meeste agrarische producten uit Rusland. Er werd voor $3 miljard aan product ingevoerd, 34% meer dan vorig jaar in dezelfde periode. Ook Turkije was een belangrijke afnemer en kocht voor $2,9 miljard aan agrarische goederen (+33%). De top-3 wordt gecomplementeerd door China. Dat land voerde voor $2,6 miljard aan product in (-9%).

Ook voor de komende jaren voorziet het land een gestage verdere groei van de export. Volgens een woordvoerder staan er de komende jaren investeringen op de rol ter grootte van $11,4 miljard. Deze investeringen gaan bijdragen aan een verdere groei van de export van agrarische commodity's.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Stef Wissink

Stef Wissink is redacteur bij Boerenbusiness en schrijft over de actuele marktontwikkelingen op de zuivel- en varkensmarkt. Ook volgt hij de Nederlandse en internationale agribusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
Abonnee
klaas 27 Oktober 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10894891/eu-nu-topimporteur-agriproducten-uit-rusland]EU nu topimporteur agriproducten uit Rusland[/url]
Hoe zit dat met de boycot van agrarische producten?
Abonnee
klaas 27 Oktober 2021
Hoe zit dat met de boycot van agrarische producten?
Abonnee
poker 27 Oktober 2021
en dat is 2.
afhankelijk van het Russische gas, en straks afhankelijk van Russische voedsel.

goed bezig hier in Europa.

wij straks allemaal natuur en een paar bio boeren die nog wat voedsel produceren als t niet kapot is gegaan van de ziektes.

20jaar terug zijde we dat onze kinderen Chinees moesten leren, over 20jaar spreken ze allemaal Russisch.
Abonnee
Kjol 27 Oktober 2021
Ik zou zo niet weten wat de russen hebben wat niet in de EU groeit. Dan zou het puur om de prijs moeten gaan.
Is dus onvergelijkbaar met gas.
Abonnee
Wim 27 Oktober 2021
@Kjol, het gaat er niet om wat de russen hebben, maar wat ze niet hebben, streng toelatingsbeleid GBM, drift restricties, vrij uitloop eieren, speelgoed voor varkens, teeltvrijezones enz.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox