Eigen foto

Nieuws Politiek

BBB wint zetel en komt tot hoogste score in peiling

22 November 2021 - 6 reacties

BoerBurgerBeweging (BBB) blijft zetels winnen in de peiling van Maurice de Hond. Als nu Tweede Kamerverkiezingen worden gehouden, dan komt de partij uit op acht zetels. Dat is er één meer dan in september en zeven meer dan nu. Caroline van der Plas is de enige volksvertegenwoordiger van BBB in het parlement.

Grote verliezer blijft CDA. In de peiling van september kwam de partij uit op vijf zetels en daar komen er nu niet meer bij. Dat is een verlies van maar liefst tien zetels. D66 komt er ook bekaaid vanaf als nu verkiezingen worden gehouden. De partij van partijleider Sigrid Kaag levert een derde van het huidige zetelaantal van 24 in en komt uit op zestien. In september kwam D66 nog uit op negentien zetels in de peiling. D66 is daarmee niet langer de tweede partij. Dat is in deze peiling opnieuw de PVV met twintig zetels, een stijging van drie.

VVD veruit de grootste, JA21 wint zetels
VVD blijft de grootste. De partij van premier Mark Rutte stond in september nog op zetelwinst van één zetel, maar zakt in de peiling en komt uit op 32 volksvertegenwoordigers, twee minder dan het huidige aantal. PvdA en GroenLinks winnen allebei een zetel en komen uit op respectievelijk tien en negen zetels. Partij voor de Dieren krijgt er in deze peiling drie zetels bij en wordt even groot als GroenLinks.

In het kielzog van BBB wint JA21, de partij van Joost Eerdmans en Jan Cees Vogelaar, twee zetels ten opzichte van de vorige peiling en komt nu virtueel op zeven zetels. Dat zijn er vier meer dan de partij nu in het parlement heeft. SP, die in de eerdere peiling haar negen zetels behield, zakt nu een zetel. ChristenUnie stijgt een zetel naar zes. FvD zakt twee zetels naar zes, net als in de peiling van september. Volt verdubbelt naar zes zetels, net als in de vorige peiling. 50Plus verliest haar zetel en verdwijnt van het toneel. Nieuwkomer BVNL (Belang van Nederland, de partij van Wybren van Haga en twee andere oud-FvD-Kamerleden) haalt één zetel.

Toenemende polarisatie  
Van de kiezers zegt 40% dat als er nu verkiezingen waren geweest, ze niet meer stemmen op dezelfde partij als waarop ze afgelopen keer hun stem hebben uitgebracht. Volgens De Hond is er sprake van toenemende polarisatie. Kiezers zijn steeds duidelijker in hun keuze waarom ze niet (meer) een bepaalde partij stemmen en steeds minder duidelijk in waarom ze een andere partij wel gaan stemmen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
Abonnee
Tjeerd 24 November 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/agribusiness/artikel/10895318/bbb-wint-zetel-en-komt-tot-hoogste-score-in-peiling]BBB wint zetel en komt tot hoogste score in peiling[/url]
BBB wordt een serieus kandidaat in de volgende formatie voor regeringsdeelname.......
Abonnee
frog 24 November 2021
Ik volg haar nu een tijdje op Twitter maar ze begint behoorlijk wappie te worden.
Abonnee
jk 24 November 2021
frog schreef:
Ik volg haar nu een tijdje op Twitter maar ze begint behoorlijk wappie te worden.
dat is inderdaad erg jammer, waarom naar de hoek waar forum zich zo profileert.
maar ze is zelf wel gevaccineerd, heeft ze onbedoeld laten vallen bij jaïr.
Abonnee
Narcos 24 November 2021
Caroline is flink 'naturel' en voelt aan dat er veel zaken niet kloppen rondom de COVID-19 toestanden.
Sterk dat ze kritisch durft te zijn en niet in het gewenste politieke narratief meeloopt.
Pim 26 November 2021
Narcos schreef:
Caroline is flink 'naturel' en voelt aan dat er veel zaken niet kloppen rondom de COVID-19 toestanden.
Sterk dat ze kritisch durft te zijn en niet in het gewenste politieke narratief meeloopt.
Als Coroline wist wat ze deed, stopte ze ermee zonder Fortuyn.
Grondarbeider 26 November 2021
het ten gelde maken van het geweten van werkenden, is een demotiverende kunst die zij nog gelukkig nog niet doorziet!

Het schuld aansmeren is een serieuze bedrijfstak geworden.

de boeren waren het eerst aan de beurt, nu burgerchantage van belasten primaire behoeften: warmte, mobiliteit en voeding

het oormerken van burgers is al aan de gang met de laatste ongevaccineerden als doodsoorzaak: dat is politiek anno 2021 (niet te bestrijden met jaarlijkse, persoonlijke gentherapie of koenummer)
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox