Voorraad onder gemiddelde

VTA: minder aardappelen nog achter de planken

27 Februari 2014 - Redactie Boerenbusiness - 2 reacties

De voorraad consumptieaardappelen is  minder groot dan het volume dat media februari vorig jaar in opslag lag. Daarvan is echter een relatief groter deel nog niet vastgelegd. Dat blijkt uit een voorraadinventarisatie onder een deel van de leden van de Verenigde Telers Akkerbouw

De akkerbouwers hadden van de totale oogst 2013 op 15 februari 2014 nog ruim 47 procent in de opslag. Dat is iets minder dan het gemiddelde dat over de vijf voorgaande jaren 49 procent was. Half februari is van de oogst 2013 nog 21 procent vrij te verkopen. Heel wat meer dan in 2013 toen op de peildatum nog maar 15 procent vrij te verkopen was. Ook ligt de vrij verkoopbare voorraad dit seizoen iets hoger dan het vijfjarig gemiddelde; er is 2 procent meer vrij dat het gemiddelde van 19 procent.

In absolute tonnen was er op 15 februari 2014 ruim 19 procent minder geleverd dan op 15 februari 2013. De hoeveelheid aardappelen in opslag was 2 procent kleiner dan de voorraad in februari 2013. De voorraden in absolute tonnen die op 15 februari nog in opslag zaten bij deze groep telers is behoorlijk klein, namelijk 12 procent onder het vijfjarig gemiddelde.  De hoeveelheid vrij te verkopen in absolute tonnen is echter 22 procent groter dan vorig jaar en ligt op het vijfjarig gemiddelde.

De cijfers van de VTA maken duidelijk dat er in tonnen nog minder voorraad is dan in februari 2013, waarbij een relatief groter deel nog vrij is.

Grafiek: In alle oogstjaren is de totale oogst op 100 procent gesteld. Vervolgens is in percentages weergegeven welk deel van de oogst al is geleverd, hoe groot het deel is dat verkocht in opslag zit en hoe groot het deel is dat vrij opslag zit. 

vta feb14.JPG

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Anko Postma 28 Februari 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/item/10845281/VTA-Meer-aardappelen-nog-vrij-verkoopbaar]VTA Meer aardappelen nog vrij verkoopbaar[/url]
Het verbaast mij dat niemand van de agrarische media (dus ook DCA-Markt niet) even kritisch de gegevens van VTA en BAI naast elkaar zet. Die verschillen namelijk nogal. Wat moet de boer nou geloven?
Rikkert 28 Februari 2014
Zijn onvergelijkbaar. Raming VTA heel mistig, want melden geen tonnages maar slechts percentages. Weet bovendien niet hoeveel leden er aan meedoen. Percentages met elkaar vergelijken is heel lastig. Aan de bai meting doen ongetwijfeld meer telers mee, dus die resultaten lijken een stuk betrouwbaarder.
Huh 28 Februari 2014
Is DCA-Markt niet die agrarische marktplaats? wat hebben die daar mee te maken dan?
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden