Bezwaar verworpen

Aviko Rixona krijgt groen licht voor biogasfabriek

20 Maart 2014 - Redactie Boerenbusiness

Aviko Rixona mag een biomassacentrale bouwen tussen Warffum en Den Andel. De Europees marktleider in gedroogde aardappelproducten kreeg woensdag groen licht daarvoor van de Raad van State. Dat meldt Energeia woensdag. 

De vergister die Aviko Rixona wil realiseren is een co-mestvergister. Daar gaat zowel mest als groenafval in dat via vergisting wordt omgezet in biogas. Aviko gebruikt daar haar zetmeelresten voor en boeren gaan mest en groene stromen aanleveren, zoals maïs en gras. 

Omwonenden tekenden bezwaar omdat zij overlast van de biogasfabriek vrezen doordat de verkeersstromen verstorend zouden zijn voor de omgeving, maar de hoogste bestuursrechter was niet onder de indruk van de argumentatie bij hun zorgen. De Raad zag echter geen reden voor "verkeersafwikkelingsproblemen" door het aanleveren van biomassa. Ook de vergunningverlening was volgens de rechter in orde. 

Andere argumenten waarbij omwonenden de energiecentrale wilden weren hadden evenmin kans van slagen. Een appellant stelde dat Aviko Rixona een voedingsbedrijf is en dat het tegen de hygiënevoorschriften zou indruisen als er mest naar de vergister wordt gebracht over hetzelfde terrein. De RVS constateerde dat de combinatie van activiteiten conform geldende normen kan worden uitgevoerd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Nieuws aardappelen

Personeel Aviko staakt opnieuw en nu langer

Nieuws Aardappelen

Poolprijs Aviko middelt in jaar met extremen

Nieuws Aardappelen

Aviko verkoopt fabriek in Cuijk aan investeerder

Nieuws aardappelen

Aviko komt met historisch hoge poolprijs: 362 euro

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden