12% meeropbrengst vereist

Meer kilo's biedt aardappelteelt perspectief

20 April 2015 - Redactie Boerenbusiness

Om de aardappelteelt in Nieuw-Zeeland een toekomst te geven moet de opbrengst per hectare omhoog. Daarom moet goed worden gekeken naar bodemgebonden ziektes, gewasrotaties en de bodemkwaliteit. De aardappelsector in het land ontvangt daarom 260.000 dollar subsidie om drie jaar lang onderzoek te doen naar deze onderwerpen. Het einddoel: 12 procent meeropbrengst.

Potatoes New Zealand Inc., de belangenbehartigingsorganisatie voor de Nieuw-Zeelandse aardappel, ontvangt van het ministerie voor primaire industrieën een subsidiebedrag van 260.000 Amerikaanse Dollars. Omgerekend zo’n 241.000 euro. Drie jaar lang zal onderzoek worden gedaan naar de impact van gewasrotaties op bodemgebonden ziektes en de bodemkwaliteit. Uiteindelijk moet dat een hogere gemiddelde opbrengst gaan opleveren, schrijft Potatobusiness.

Het geld is afkomstig uit het Sustainable Farming Fund en zal door de Foundation for Arable Research worden beheerd. De Nieuw-Zeelandse aardappelindustrie heeft als target gesteld dat de opbrengst met 12 procent omhoog moet. Op welke termijn dat moet gaan gebeuren wordt niet gezegd. Door wijzigingen in teeltmethodes aan te brengen hoopt Potatoes New Zealand Inc. Dit te kunnen bereiken.

Volgens Champak Mehta, algemeen directeur van Potatoes NZ, zorgt een hogere opbrengst ervoor dat de teelt ook in de toekomst uit kan in het land. Niet alleen voor de telers, maar ook voor de rest van de sector ziet hij voordelen. Duurzaam telen komt het land ten goede, die dan hopelijk langer voor de teelt beschikbaar blijft.

‘De onderwerpen voor het onderzoek volgen na discussies met telers over hun grootste problemen’, legt Nick Pyke uit. Pyke is directeur van de Foundation for Arable Research (FAR). ‘Een van de grootste problemen is het minimaliseren van grondgebonden ziektes en het maximaliseren van de bodemkwaliteit. Dit is vaak gerelateerd aan de juiste gewasrotatie. We willen onderzoeken wat gewassen als tarwe, gerst, bladkool en gras voor voordelen leveren aan een volggewas aardappelen. Het onderzoek moet duidelijk maken welk gewas het beste past voor de aardappelteelt, door bodemgebonden ziektes te verminderen en de bodemkwaliteit te verbeteren.’

Het onderzoek start in juli van dit jaar en vindt plaats op locaties in Auckland, Hawkes Bay, Manawatu/Whanganui en Canterbury. Twee proefvelden worden aangelegd, naast proeven in de praktijk bij telers. Nieuw-Zeeland telt in totaal zo’n 170 aardappeltelers.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden