Chips raakt uit in het Westen

Consument grijpt naar 'gezondere' snacks

7 Mei 2015 - Redactie Boerenbusiness

Is het in Nederland heel normaal om ’s avonds met een biertje en een zak chips op de bank te ploffen. In landen als Groot-Brittannië en de VS is het de gewoonte dat er een zakje chips in de lunchtrommel meegenomen wordt. Maar ondanks deze gewoonte is de consumptie van chips aan het dalen, zo blijkt uit Brits onderzoek waar The Independer over schrijft.

In Groot-Brittannië maakt chips steeds meer plaats voor de gezonde variant van de chips. Voorbeelden zijn een gezondere tortilla chips, biscuitjes en andere chipszoutjes die niet gefrituurd zijn. De consumptie van chips zakte afgelopen jaar met 2 procent in Groot-Brittannië, met een omzet van 923,2 miljoen pond gelijk aan 1,2 miljard euro.

Het chipsvolume laat procentueel een kleinere daling zien, maar heeft toch ook nog een daling van 0,4 procent en is daardoor nu nog goed voor 132.000 ton chips. De gezondere alternatieven laten een behoorlijke stijging zien in Groot-Brittannië; 4,1 procent tot 947,9 miljoen pond gelijk aan 1,3 miljard euro. Vooral supermarktketens als Aldi en Lidl met hun marketingsnacks en deflatie doen de chips de das om. Het Nederlandse Yellow Chips probeert ook op deze markttrend in te spelen. Door extra te groeien heeft het bedrijf al extra kapitaal aangetrokken.

Daarentegen laat een land als Zuid-Korea juist een forse stijging van de vraag naar chips zien. De prijzen voor aardappelen met wit vlees rijzen de pan uit. Vergeleken met een jaar terug zijn de prijzen met 122 procent gestegen. Afgelopen maand steeg de prijs alleen al 19 procent vergeleken met de maand ervoor.

Echter wordt maar 5 procent van de totale productie in Zuid-Korea gebruikt. De totale productie bedraagt 115.332 ton. Toch moet de forse groei in perspectief worden gezet. want tot op heden omvat dit maar een zeer klein marktaandeel. Interessanter is het om te weten wat er in andere Aziatische landen als China, Japan en India speelt op gebied van chipsconsumptie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Nieuws Aardappelen

Aardappelverwerkers doen het in maart rustiger aan

Nieuws Aardappelen

Haarscheuren in de aardappelverwerking

Nieuws Aardappelen

Kersvers aardappelbedrijf wisselt weer van eigenaar

Nieuws Aardappelen

Aardappelverwerkers voeren tempo op

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden