Aardappelverwerking

aardappelen af land Agrifoto2 fritesaardappelen

Analyse Aardappelen

Druk op aardappelmarkt neemt toe

De druk neemt de laatste weken wat toe op de aardappelmarkt. Het zijn met name de aardappelen die het qua bewaring lastig hebben. Deze situatie zorgt voor extra aanbod op een markt die al een tijdje rustig tendeert.
Vrijdag 16:35 uur
aardappelen sorteren Agrifoto3

Analyse Aardappelen

Aardappelmarkt ligt als ware stil en bodemt uit

De stemming wil er maar niet in komen op de aardappelmarkt. De industrie lijkt het huidige prijsniveau wel best te vinden en legt de markt als het ware stil. In zekere zin best een gewaagde keuze. Telers zien zich geconfronteerd met een forse kostprijsverhoging in de aardappelteelt en hebben het gevoel een alternatief te hebben met bijvoorbeeld tarwe en maïs.
18 November 2022
aardappelen

Nieuws Aardappelen

Lutosa opent nieuwe vlokkenfabriek in België

Vrijdag 4 november opende Lutosa op haar locatie in Leuze-en-Hainaut de deuren van een geheel nieuwe fabriek voor de productie van gedehydrateerde aardappelproducten. De lijnen kunnen samen 96 ton vlokken per dag produceren. Het is in korte tijd de tweede nieuwe aardappelfabriek die in de Belgische 'gouden driehoek' van start gaat.
7 November 2022
aardappelen aardappelbewaring Agrifoto2

Analyse Aardappelen

Onzekerheden verlammen de fritesaardappelmarkt

De fritesaardappelmarkt wordt compleet verlamd door alle onzekerheden die er in de wereld zijn. Zowel de fysieke- als de aardappeltermijnmarkt zijn stil gevallen. Er worden weliswaar enige transacties gemeld op de PAT, maar dat zijn over het algemeen aardappelen die al een vaste bestemming hadden en waar alleen nog een prijs op moest worden geplakt.
4 November 2022
frites frituur patat frituren

Nieuws Aardappelen

Belgisch fritesconcern Mydibel zoekt koper

Het Belgische fritesconcern Mydibel staat naar verluidt in de etalage. Het familiebedrijf, voor het overgrote deel eigendom van de familie Mylle, is op zoek naar een strategische partner voor het aardappelverwerkende bedrijf. De hang naar een investeerder lijkt voort te vloeien uit het huidige uitdagende ondernemersklimaat in de fritesproductie, bijvoorbeeld door de hogere energiekosten en de gevolgen van de droogte in de voorziening en prijs van de grondstof aardappel. 
18 Oktober 2022
frites aardappelverwerking

Analyse Aardappelen

Aardappelverwerkers draaien op gematigd tempo

De jongste verwerkingscijfers geven zicht op het tempo waarop de fritesfabrikanten aardappelen verwerken. Afleidend uit de huidige activiteiten in het inkoopkanaal zou er kunnen worden geconcludeerd dat het verwerkingstempo in september maar heel gewoon moet zijn geweest. Maar strookt die conclusie ook met de gepubliceerde cijfers?
18 Oktober 2022
aardappelen akkerbouw aardappeloogst aardappelverwerking

Nieuws Aardappelen

Duitse aardappelindustrie groeit maar nauwelijks

De Duitse aardappelverwerkende industrie als sector groeit, in tegenstelling tot in de Benelux, maar nauwelijks. Dat blijkt uit cijfers van de statistiekdienst Destatis. Wel worden meer aardappelen tot frites verwerkt, wat ten koste gaat van de zetmeelaardappelindustrie. Die hebben juist minder aardappelen gebruikt in seizoen 2021-2022.
11 Oktober 2022

BB TV Andries Middag

'Teler moet vertrouwen krijgen in aardappelmarkt'

De aardappelverwerkende industrie in Nederland staat voor grote uitdagingen. Nu en in de toekomst. Daarbij is de energievoorziening het meest prangend, maar ook de grondstofvoorziening is dit jaar een uitdaging. Vavi-directeur Andries Middag is sinds dit jaar het gezicht van de sector. Hij spreekt met Niels van der Boom over actualiteiten en de toekomst van de aardappelverwerkers in Nederland.
26 September 2022

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief