Schotland op achterstand

Britse aardappeloogst kent voorzichtige start

19 Mei 2015 - Redactie Boerenbusiness

In Groot-Brittannië zijn aardappeltelers voorzichtig begonnen met de oogst van hun vroegste aardappelen. Vooral in het westen en zuiden komen nu aardappelen uit de grond. In het oosten start de oogst naar verwachting volgende week. Op ‘aardappeleiland’ Jersey is de oogst inmiddels anderhalve maand aan de gang.

20

ton/ha

bedraagt de maximale opbrengst van de vroeg gerooide aardappelen

In de graafschappen Pembrokeshire, Cheshire en op eiland Anglesey zijn inmiddels sporadisch de eerste aardappelen gerooid. Dat meldt Potato Council. Het gaat om kleine volumes, waar geen prijs aan vast is te hangen. Vaak wordt pas achteraf de prijs vastgesteld, die afhankelijk is van de vraag.

Terwijl de pootwerkzaamheden in Engeland bijna volledig zijn afgerond worden in het westen de eerste aardappelen gerooid. Ook in het zuiden zijn al vroege gewassen geoogst. Het gaat hier om de rassen Maris Peer, Lady Christl en Arrow. Potato Council praat over opbrengsten tussen de 15 en 20 ton per hectare op dit moment. Prijzen worden niet genoemd. Naar verwachting start het rooien van de eerste Maris Piper in Oost-Engeland volgende week.

Op eiland Jersey worden al sinds eind maart aardappelen gerooid van de koude grond. Die zijn in december gepoot, op de zuidelijk gelegen heuvels. In totaal wordt een volume van 35.000 tot 40.000 ton aardappelen verwacht. Die verdwijnen allemaal naar het ‘vaste land’ van Engeland. De Jersey Royal geniet een beschermde status, net als onder andere champagne en camembert.

Terwijl aardappeltelers in Engeland de pootwerkzaamheden hebben afgerond wil dat in Schotland niet vlotten. Regen en vorst aan de grond zorgen ervoor dat de werkzaamheden achterlopen. De zware grond is niet begaanbaar voor telers. Vooral veel gewassen voor de pootgoedteelt moet de grond nog in. Als gevolg van kou en wind komt de gewasgroei van reeds gepote percelen maar minimaal op gang.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden