In Groot-Brittannië

McDonalds' wil alleen nog maar Engelse frites

28 September 2015 - Redactie Boerenbusiness

Ondanks dat de Engelsen het ‘French fries’ noemen eten de Britten op hun eiland vanaf deze maand alleen nog maar British fries. Tenminste, als je gaat snacken bij fastfoodgigant McDonalds. Het bedrijf maakte vorige week bekend alleen nog maar lokaal geteelde aardappelproducten te gaan serveren. Lokaal wordt in dit geval ruim opgevat: Zolang ze maar van het West-Europese eiland komen.

12

miljoen

euro injecteert McDonalds in de Britse aardappelsector

Door alleen nog maar frites van Engelse aardappelen te gebruiken wil McDonalds de telers een steuntje in de rug geven. Volgens ´s werelds grootste frituurder eten hun klanten graag lokaal geproduceerd voedsel. Daaraan komt het nu tegemoet.

Wil je als Engelse teler leveren aan McDonalds dan moeten de aardappelen onder het Red Tractor schema vallen. Dit houdt in dat het een gecertificeerd Brits product is. Daar krijg je als boer niets extra´s voor. De non-profit organisatie houdt zijn broek op door voedselproducenten te laten betalen voor het logogebruik. Het is een garantiekeurmerk dat het product daadwerkelijk ergens van het eiland afkomstig is. Het keurmerk heeft 190 gecertificeerde aardappeltelers die aardappelen kunnen leveren. Daar zijn geen voedselveiligheid regels aan verbonden. Alleen je geografische locatie.

De frites voor McDonalds worden geproduceerd door McCain Foods en Lamb Weston Meijer van voornamelijk de rassen Russet Burbank, Shepody en Pentland Dell. Beide bedrijven hebben in Groot-Brittannië een eigen fabriek. McCain is naar eigen zeggen de grootste op het eiland, met een locatie in Peterborough. Volgens McDonalds krijgt de Britse aardappelsector een kapitaalinjectie van 9 miljoen pond (12 miljoen euro) doordat niet langer frites worden geïmporteerd. McDonalds betaalt jaarlijks 70 miljoen pond aan frites in het VK.

McDonalds wil Britse telers een toekomst verzekeren

McDonalds is deze maand al begonnen door geïmporteerde patat te weren uit hun restaurants, laat inkoopdirecteur Connor McVeigh weten. ‘Dankzij een aantal zeer natte oogstjaren verkeert de Britse aardappelsector in grote onzekerheid. Met deze toezegging willen we telers het vertrouwen geven dat ze kunnen investeren in de toekomst’, zegt McVeigh.

Om de telers vooruit te helpen komt McDonalds daarnaast met het Young Farmer programma. Het gaat stageplaatsen van één jaar aanbieden en volledig financieren binnen de aardappelsector. Verder zegt het bedrijf meer geld vrij te maken voor onderzoek. Naast frites wordt louter Brits varkensvlees, eieren en melk gebruikt.

Voor haar restaurants in Groot-Brittannië haalde LWM en McCain voorheen ook frites uit Noordwest Europa, met Nederland bovenaan de lijst. 13 procent van de totale jaarlijkse productie is afkomstig elders uit Europa. Om de 1.250 vestigingen op het eiland van frites te voorzien wordt ongeveer 250.000 ton aardappelen per jaar ingekocht. 32.500 ton komt dus mogelijkerwijs uit Nederland.

De Amerikaanse foodgigant blijft de grootste fastfoodketen in Groot-Brittannië, alhoewel het steeds meer concurrentie krijgt van soortgelijke concepten. Zo nam de verkoop iets terug. Desondanks kent het bedrijf al 37 kwartalen lang groei. Het hoopt jaarlijks 30 nieuwe winkels te openen voor de komende vijf jaar.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Nieuws Emissies

McDonald's sluit bondje met FrieslandCampina

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden