Beregening maakt verschil

Groot contrast in Duitse aardappelopbrengst

30 September 2015 - Redactie Boerenbusiness

Ondanks dat Duitsland deze zomer flink getroffen werd door droogte is de aardappelopbrengst niet overal slecht. In deelstaat Nedersaksen wordt een gemiddelde opbrengst van 47,2 ton per hectare verwacht. Een stijging van 4,5 procent ten opzichte van het zesjarig gemiddelde. Veelvuldig beregenen heeft daarvoor gezorgd. De landelijke verschillen zijn echter groot. Zo wordt in Beieren slechts 35 ton/ha gerooid.

47,2

ton/ha

wordt naar verwachting geoogst in Nedersaksen dit jaar

Met een areaal van 105.600 hectare – bijna net zoveel als heel Groot-Brittannië – is Nedersaksen het grootste aardappelteeltgebied in Duitsland. Dit jaar wordt een totaal volume van ruim 5 miljoen ton aardappelen verwacht, schrijft Proplanta. Tweederde daarvan is bestemd voor de verwerkende industrie of pootgoed. Eén derde is bestemd voor consumptie. De consumptieteelt nam dit jaar met 8,4 procent toe, terwijl die van industrieaardappelen met 3,6 procent terugviel. Het areaal blijft al enkele jaren stabiel. De deelstaat telt 4.400 telers.

Voor dit jaar wordt een opbrengst van 47,2 ton per hectare verwacht. Het zesjarig gemiddelde bedraagt 45,2 ton/ha, waardoor de opbrengst dit jaar 4,5 procent hoger ligt. In Noordrijn-Westfalen wordt een vergelijkbare hoge opbrengst verwacht. Deze deelstaat is goed voor 12 procent van het totale Duitse areaal.

Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen zijn uitzonderingen. Beieren, de op één na grootste aardappel-deelstaat, verwacht een gemiddelde opbrengst van slechts 35,3 ton/ha. Ongeveer de helft van het aardappelareaal in Nedersaksen kan worden beregend. Op de lichte heidegrond is dat noodzaak. Het verschil tussen niet- en wel beregenen bedraagt gemiddeld 3.800 kg per ha.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden