In omschakelingsperiode

Belgische supermarkt helpt de bijna biologische teler

28 April 2016 - Redactie Boerenbusiness

Sinds april is het mogelijk om in de Belgische supermarktketen Colruyt zogenoemde omschakelgroenten te kopen. Met deze segmentering wil de keten omschakeltelers tegemoet komen die overgaan tot biologische teelt en daarbij kunnen deze ‘bijna biologische’ groenten voorzien in de groeiende vraag van de Belgische consument naar biologische groenten.

De groenten worden onderscheiden van het gangbare segment

Dit meldt het Belgische Vilt.be. Het Belgische supermarktconcern, met circa 300 vestigingen in België en Frankrijk, is inmiddels een alliantie aangegaan met Biohoeve de Lochting om areaaluitbreiding naar biologische teelt te faciliteren door deze omschakelgroenten speciaal te labelen. Door middel van een stikker op de verpakking moet het voor klanten duidelijk worden dat het gaat om groenten in omschakeling.

Colruyt wil via dit partnership de verduurzaming van landbouw een duwtje in de rug geven. Land- en tuinbouwbedrijven moeten bij eenjarige gewassen een jaar wachten, voordat de producten officieel onder de biologische vlag mogen worden verkocht. Voor meerjarige groenten is deze periode zelfs vastgesteld op drie jaar. Een omschakelperiode is financieel gezien vaak een lastige periode, omdat tegenover de extra kosten geen meerprijs tegenover staat.

De methode is overigens niet helemaal nieuw in België. De biologische supermarkt Bio-planet past deze segmentering ook al toe, omdat het aanbod van biologische groenten nog niet voldoet aan de vraag. 

Albert Heijn laat desgevraagd weten geen overgangsgroenten in de schappen te leggen. ‘Wij willen graag duidelijkheid voor onze klanten en voorzien daarom alleen biologische producten van een label’, aldus Anoesjka Aspeslagh van de Albert Heijn. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Nieuws Biologisch

Bionext moet reorganiseren en stuurt directeur laan uit

Achtergrond Biologisch

'Biologische landbouw sluit ogen voor de feiten'

Nieuws biologisch

'Werd te makkelijk gedacht over groei biologisch'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden