Stemming oude oogst

Areaal 2016 groeit maar niet fors meer aardappelen

3 Mei 2016 - Redactie Boerenbusiness

Het aardappelareaal in de vijf belangrijkste aardappelproducerende landen van de Europese Unie breidt komend teeltjaar uit met 3 tot 4 procent. Die prognose geeft de North-Western European Potato Growers (NEPG) af.

De groei betekent dat het areaal consumptieaardappelen uitkomt op in totaal 546.501 hectare. Dit is 19.540 hectare meer dan vorig seizoen. Het areaal voor consumptieaardappelen in 2011 was ongeveer gelijk aan zoals men nu in 2016 verwacht.

6,4

procent

uitbreiding in België

Alleen Groot-Brittannië gaat uit van een gelijk aantal hectare als vorig jaar, de andere landen verwachten een kleine uitbreiding. Een uitschieter daarbij is België met een toename van 6,4 procent. Dit komt overeen met de cijfers die PCA half april bekend maakte. Boerenbusiness Insiders konden toen al lezen dat zij gaan uitgaan van 8 procent groei in Vlaanderen en 4 procent in Wallonië.

Ondanks de areaalgroei, gaat NEPG niet meteen van een veel grotere opbrengst uit, omdat de groeicondities gedurende het seizoen van grote invloed zijn. Het poten loopt achter. Gemiddeld 40 procent moet nog worden gepoot; dat houdt in dat men ongeveer 2 tot 3 weken later is. Dit is hoofdzakelijk te wijten aan de vele regenval en de lage grondtemperaturen. Er waren zelfs diverse nachten met vorst aan de grond in de laatste weken van april. Deze lage temperaturen zijn niet direct bevorderlijk voor de groei van de aardappelen die al wel gepoot zijn. Op 30 april moest bijvoorbeeld in België nog 10 procent van de vroege aardappelen gepoot worden.

Dit geeft stemming in de oude oogst. NEPG vraagt zich af of de internationale voorraden voldoende zullen zijn om het lopende seizoen van voldoende aardappelen te kunnen voorzien wanneer het oude seizoen met een paar weken verlengd moet worden, omdat de nieuwe oogst later zal aanvangen. Momenteel is er meer vraag vanuit industriezijde en daarbij trekt de export in alle landen aan. Dit veroorzaakt een vaste stemming. De komende weken zullen de weersomstandigheden een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van het marktverloop.

Omdat de wereldwijde vraag naar verwerkt product sterk is toegenomen en de verkopen naar gelang gelijke tred houden, werken de verwerkers met lage voorraden. Anders dan in voorgaande jaren zullen zij minder of geheel niet sluiten tijdens de vakantietijd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden