Waterschap achter oorzaak aan

Maaibeleid en verstedelijking schuldig aan wateroverlast

6 Juni 2016 - Redactie Boerenbusiness - 21 reacties

Landbouworganisatie ZLTO vindt dat de waterschappen meer hadden kunnen doen om de schade door de vele regenval de afgelopen dagen te beperken. Ook telers hebben kritiek geuit. Waterschap De Dommel reageert.

DOSSIER: Lees hier alles over de wateroverlast in Noordwest-Europa

ZLTO-woordvoerder Maarten Leseman zegt op Omroep Brabant dat hij wil dat de waterschappen hun beleid aanpassen, zodat de gewassen van boeren beter tegen het water beschermd worden. Nu liep het hoge water volgens hem niet snel genoeg weg, omdat het gras in de bermen van sloten en kreken te hoog staat. Het mag deze periode niet gemaaid worden om dieren te beschermen in de broedtijd. Ook zijn de laatste jaren veel slootjes gaan slingeren door gebieden en zijn ze ondieper geworden, waardoor er volgens Leseman veel meer water blijft staan.

Daarnaast zorgt de verstedelijking van Brabant er volgens de standsorganisatie voor dat de akkers sneller onderstromen. ‘Door al dat steen zijn de steden een soort flessenhals geworden, waardoor het water niet weg kan’, aldus Leseman. ‘Het water kan de stad onvoldoende uit en loopt vervolgens ook naar boerengebied.’

Sloten zijn te laat gemaaid

Eén van de getroffen aardappeltelers is het daarmee grondig eens. ‘Het maaien van de sloten is het probleem. Daar zijn ze te laat mee. Het maaibeleid van waterschap De Dommel faalt gewoon’, zo laat hij aan Boerenbusiness weten.

De Dommel kan momenteel de wateroverlast en maatregelen specifiek voor de aardappelteelt niet in kaart brengen, zo laat een woordvoeder weten. ‘De afgelopen week konden we niet voorspellen waar en hoeveel regen er ging vallen. In een bericht op onze website en onze mensen in het veld vroegen we iedereen om zelf ook zoveel als mogelijk maatregelen te treffen om schade door de extreme regenval te voorkomen. We konden met deze extreme omstandigheden (regendagen van 80 à 85 mm komen 1x in de honderd jaar voor) niet op alle probleemlocaties tegelijk zijn.’

Het waterschap gaat in beeld brengen wat de oorzaak van de wateroverlast is geweest. ‘Daarbij kijken we naar het type buien, of de watersystemen op orde waren en de maatregelen die het waterschap heeft getroffen.’ Voor het melden van schade is er op de website van Waterschap De Dommel een speciaal formulier te downloaden.

Het kan nog wel eens lastig worden, wie er voor de kosten opdraait, want dat is volgens de ZLTO niet altijd duidelijk. Het vele water loopt nu vaak ongecontroleerd de weilanden op, waardoor een boer de schade aan zijn gewassen niet zomaar kan verhalen bij de waterschappen. Leseman ziet liever dat het waterschap eerst een sluis moet openzetten voor het water een landbouwperceel oploopt. Bij die zogenaamd gestuurde waterberging kan de boer de schade gemakkelijk afhandelen bij de waterschappen, denkt hij. Daarnaast ziet hij het liefst dat de waterschappen hun maaibeleid aanpassen en dat ze niet meer zonder overleg slootjes door de landbouwgebieden laten slingeren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer
Reacties
21 reacties
jan 6 Juni 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelen/artikel/10870079/Maaibeleid-en-verstedelijking-schuldig-aan-wateroverlast]Maaibeleid en verstedelijking schuldig aan wateroverlast[/url]
ondernemersrisico noemen we zoiets
Boer jan 6 Juni 2016
Daar heeft het waterschap een mooi excuus voor; overmacht. Gebruiken deze te pas en onpas om hun eigen fouten en beleid te verhullen in situaties van veel neerslag.
petatje 6 Juni 2016
Waterschap peel en maasvallei reageert pas na de nacht als hun waarschuwingssysteem in de middag zegt dat stuwen moeten zakken in verband met peiloverschreiding. Gewoon ambtenaren-laksheid waarvoor de boeren moegen opdraaien onder de noemer van overmacht. En al de broedsels die beschermd moeten worden door later te maaien waar zullen die nu ronddrijven!!!
Klaiboer 6 Juni 2016
Was bij ons vorig jaar ook zijn nu gelukkig wakker. Buiten medewerkers mogen nu gelukkig zelf bepalen wanneer ze gaan draaien en niet klakkeloos van een computer model uitgaan
Badeendje 6 Juni 2016
Herfst 1998 is nog geen honderd jaar geleden en ik kan me ook nog iets herinneren van voorjaar 2014. We hebben hier te maken met hogere waterschapslasten en een matig onderhoud. Willen we de peilen standaard omhoog hebben zullen we de boeren moeten compenseren in zulle situaties.
Abonnee
Paaltje 6 Juni 2016
Ik heb zo langzamerhand het gevoel dat het waterschap meer een bureaucratische instelling gaat worden wat niet echt adequaat zijn zaakjes voor elkaar heeft. Die verstedelijking ligt er toch niet van gisteren!!!
Agri 6 Juni 2016
Wij mogen ons in flevoland nog gelukig prijzen met ons waterschap,die zorgen tenminste nog voor droge voeten hier.
harrie 7 Juni 2016
Volgens mij heeft het in Flevoland amper geregend. Er draaien plenty haspels op dit moment. Geen wonder dat je dan droge voeten hebt. Agri trekt een beetje een voorbarige conclusie.
Abonnee
paul 7 Juni 2016
In flevoland is inderdaad een stuk minder water gevallen als in het zuiden. Maar ook hier moet het waterschap bij de les gehouden worden. Sinds de grond beboert wordt heeft er een klink plaats gevonden van 50 tot 70 cm( zuidelijk flevoland) Het polderpeil is niet gewijzigd dus gewoon minder drooglegging en minder buffer. Daarnaast zie je op steeds meer kavels natte plekken ontstaan. Dit ondanks herdrainage en het uitdiepen van kavelsloten. Vele boeren raken er steeds meer van overtuigd dat vernatting van de natuur gebieden in deze streek kwel tot gevolg heeft. Alleen het waterschap ontkent. Ook in dit gebied zullen er grote problemen zijn bij grote hoeveelheden water. Hou het waterschap bij de les!
lamzakken !! 7 Juni 2016
80 mm in de 100 jaar ...? Een lul-verhaal.
Kom achter je bureau vandaan en ga de boer op. Maak het salaris van die waterschap-mannetjes afhankelijk van hun falende en lakse houding; ik waterschade op mijn perceel en 30 % rot in m'n uien en aardappels, dan die hele kliek ook 30 % korten op hun HELE JAARSALARIS !! Moet je eens kijken hoe snel de problemen worden opgelost en hoe vaak we nog moeten bellen of de sluizen en stuwen open moeten...
jpk 7 Juni 2016
De manier om de schade te verhalen om gezamenlijk een rechtzaak aan te spannen tegen het waterschap Den dommel
Jan 7 Juni 2016
Waterschap verhoogd overal de grondwaterstand ten behoeve van de natuur.
Hierdoor verdwijnt een natuurlijke waterbuffer. Waar grondwater staat kan geen regenwater. Vol is vol en de schade is voor de boer en de burger. Elke wateroverlast grijpt het waterschap aan om nog meer natuur (wateropvang) aan te leggen. Grondwater laten zakken, goedkoop en effectief en een degelijk maai beleid.
kleii 7 Juni 2016
Den dommel is ingedommeld
schoenmakers1 7 Juni 2016
subsidie geven aan degene die beregend, deze mensen zorgen dat er in de grond een buffer is om overtollig water op te nemen, hoe moeilijk kan het zijn, iedereen gelukkig
Abonnee
paul 7 Juni 2016
Vandaag in de Zeewolde Actueel oproep van het waterschap om je visie te geven op het peil beheer rondom de hoge vaart in flevoland. Laat iedere boer in flevoland zijn visie kenbaar maken bij het waterschap. Geen peil verhogingen in natuur gebieden,lager polder peil, meer drooglegging.
opa 7 Juni 2016
Boeren worden het nooit eens met elkaar
ze gunnen elkaar alleen het verlies
verzopen boerenl*l 8 Juni 2016
De waterschappen worden die niet betaald door de boeren ? Waarom luisteren die dan naar natuur??
geert 12 Juni 2016
Waterschappen worden hoofdzakelijk betaald door de boeren,de natuurorganisaties betalen 1 euro per ha,maar de natuurorganisaties hebben in het bestuur bijna net zoveel te vertellen als de boerenvertegenwoordigers.Laat de boerenvertegenwoordigers echt eens opkomen voor hun achterban ,ze worden te veel overblufd door praatjes over broedende vogels en andere aandoenlijke praatjes van de natuurorganisaties,terwijl boeren grote risico,s lopen met hun gewassen die tonnen schade kunnen veroorzaken
Abonnee
FB 13 Juni 2016
schoenmakers1 schreef:
subsidie geven aan degene die beregend, deze mensen zorgen dat er in de grond een buffer is om overtollig water op te nemen, hoe moeilijk kan het zijn, iedereen gelukkig


??????????????
Aar 13 Juni 2016
Nou Paul ik denk dat we eerst eens bij ons zelf moeten kijken als het gaat om natte plekken op het land. We zijn met een veel te nouw bouwplan bezig en veel te zware machines
schoenmakers1 13 Juni 2016
Aar schreef:
Nou Paul ik denk dat we eerst eens bij ons zelf moeten kijken als het gaat om natte plekken op het land. We zijn met een veel te nouw bouwplan bezig en veel te zware machines

water loopt vanuit de sloot het land op, hoezo zware machines en nauw bouwplan?
Peter34 30 Mei 2018
Zijn de waterschappen oorzaak van het problem? De buien die vorig jaar en nu weer zoveel ellende veroorzaken zijn van zulke aard dat wat ooit normaal was nu niet meer normaal is.
De oorzaak zit ém in het veranderende weer. Omdat de oude middelen niet meer werken in deze andere omstandigheden moeten andere middelen worden aangewend. EN de oorzaak van de verandering aanpakken. Of die oorzaak nou wel of niet CO2 is, is een andere zaak.
Dalen van niveau van het land is net zoiets. De waterschappen kunnen dat niet tegenhouden, anders dan met een hoger peil. En dan is het ook niet goed, mede omdat idd de buffers verdwijnen.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
aardappel noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Weerupdate met Robert de Vries

Stevige weersomslag op komst in West-Europa

Weerupdate met Robert de Vries

Winter ver weg met zeer hoge temperaturen

Weerupdate met Robert de Vries

Nat en zacht weer heerst, maar kou zit wel dichtbij

Weerupdate met Robert de Vries

Na regen steekt nu ook nachtvorst de kop op

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden