Oorzaak onduidelijk

Goeree Overflakkee weer opgeschrikt door ringrot

9 Juni 2016 - Redactie Boerenbusiness

UPDATE - Na de laatste ringrotbesmetting vier jaar geleden op drie bedrijven op Goeree Overflakkee, is er opnieuw ringrot op het eiland vastgesteld. Dat heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) woensdag bevestigd.  

Bij een teler van consumptieaardappelen op Goeree-Overflakkee is ringrot geconstateerd, zo heeft de NVWA woensdag in een mededeling bekend gemaakt. Het gaat om een partij Melody die in 2015 is geoogst. Het perceel waarop de besmette partij consumptieaardappelen heeft gestaan is besmet verklaard en er zijn beperkingen opgelegd voor de afzet van aardappelen van andere percelen.

De NVWA doet momenteel onderzoek naar de herkomst en mogelijke verspreiding van de aardappelziekte. Daarvoor richt het zich op het bedrijf zelf, de aanvoer van het gebruikte pootgoed en de bedrijven waarmee wordt samengewerkt. Bij de getroffen teler van consumptieaardappelen zijn extra monsters genomen, waarvan het merendeel besmet is bevonden (5 van 6 monsters definitief besmet).

Waar de bacterie vandaan komt is niet duidelijk

Het onderzoek naar de pootgoedteler, die het gebruikte pootgoed aan de getroffen teler heeft geleverd, heeft geen aanwijzingen voor ringrot opgeleverd. Waar de bacterie dan wel vandaan komt is niet duidelijk.

De NVWA heeft alle aardappeltelers op Goeree Overflakkee opgeroepen om extra aandacht te geven aan bedrijfshygiëne. Het bedrijf waar nu ringrot is geconstateerd moet alle apparatuur en voorzieningen voor de aardappelteelt reinigen en ontsmetten. Besmette bedrijven mogen genoemde apparatuur en voorzieningen 1 jaar lang niet voor pootgoedteelt gebruiken.

De teler waar het om gaat, heeft echter zijn vraagtekens bij de gang van zaken, zo geeft hij in een reactie aan Boerenbusiness aan. Hij heeft zijn volledige medewerking aan het NVWA-onderzoek gegeven en komt mogelijk volgende week met een inhoudelijke reactie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden