Opbrengst gemiddeld

Avebe positief over start zetmeelcampagne

15 Augustus 2016 - Redactie Boerenbusiness - 2 reacties

Zetmeelaardappelverwerker Avebe start vandaag – 15 augustus – met de verwerking van aardappelen op de productielocatie in het Drentse Gasselternijveen. De andere fabrieken volgen een week later. De start is niet noemenswaardig later dan in andere jaren. Ondanks de slechte start hebben de zetmeelgewassen hun achterstand deels goed kunnen maken, meent Avebe.

In 2015 startte de campagne op 17 augustus, eveneens op dezelfde fabriekslocatie. In 2014 was dat op 18 augustus en in 2013 op 26 augustus. In dat jaar startte de campagne een week later vanwege regen en koud weer. De start van 2016 is dus zeker niet laat te noemen.

De verschillen per gewas zijn groot

Het groeiseizoen startte moeizaam voor de zetmeelaardappelen. De eerste gewassen ging eind maart de grond in en de laatste een krappe acht weken later. Het wisselvallige weer met veel regenval lag hieraan ten grondslag. Het verschil per gewas is dan ook groot. Vanaf eind mei kon echter veel goed worden gemaakt in de groei. De achterstand is daarmee deels gecompenseerd. Het grootste teeltgebied van Avebe, in het noordoosten van Nederland, fietste er qua regenval relatief goed doorheen. Enorme neerslag en hagel bleef het bespaard.

De zetmeelpercentages liggen in lijn met het meerjarige gemiddelde, zo laat de verwerker weten. Over een definitieve oogstverwachting wil het zich nog niet uitspreken omdat in de tweede helft van deze maand en in september nog veel kan bijgroeien. De komende zes weken zijn erg bepalend voor de uiteindelijke opbrengst. Het weer is daarom alles bepalend, net als de stand van het gewas, zodat de planten nog optimaal kunnen profiteren van de aanwezige meststoffen.

Op de fabriek in Gasselternijveen wordt naast aardappelzetmeel ook hoogwaardig eiwit uit de aardappelen gewonnen die bestemd zijn voor humane consumptie. De fabrieken in Ter Apelkanaal en het Duitse Dallmin en Lüchow starten volgende week met de verwerking.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Abonnee
Jan 15 Augustus 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelen/artikel/10871134/Avebe-positief-over-start-zetmeelcampagne]Avebe positief over start zetmeelcampagne[/url]
Hoezo gemiddeld, zou toch een topper zijn in die regio's!!
big 16 Augustus 2016
Op de boerderij site staat dat het bepaald geen topper is. Dus weer lekker duidelijk allemaal. Laten we eerst maar eens afwachten wat er nog bij groeit voordat we maar wat gaan roepen.
petatje 16 Augustus 2016
In de proefrooiingen van Aviko liggen percelen verspreid over heel Nederland, Belgie, Nrd-Frankrijk en Duitsland. Daarbij moet je nog rekening houden met percelen die omgefreesd zijn of waar verdomde weinig groeit in de verzopen gebieden. Die niet mee zijn genomen in die bemonstering. Dan is het toch duidelijk wat er aan de hand is. Gewoon zwaar tegenvallende aardappelopbrengst in N.W. europa daar waar de industrie er zoveel meer nodig heeft.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
aardappel noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Jaarcijfers

Prestatieprijs Avebe zet met afstand nieuw record neer

Analyse aardappelen

Avebe trapt campagne af met uitdagingen

Nieuws Aardappelen

Avebe trapt op de rem en verlaagt de basisprijs

Interview David Fousert

‘Aardappelzetmeel verdient een herwaardering’

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden