Proefjaar 2017/18

Eerste formele zet naar landelijke aardappelnotering

3 November 2016 - Clarisse van der Woude - 4 reacties

Het idee van één landelijke notering voor fritesgeschikte aardappelen zingt al een jaar of twee rond, maar dinsdag is de eerste echte formele stap gezet. Landbouwbeurs Noord en Centraal Nederland (LNCN) in Emmeloord heeft haar leden middels een notitie laten weten dat er overeenstemming is tussen LNCN, NAO en de VAVI over één landelijke aardappelnotering.

De drie stellen voor dat handelsbeurs Rotterdam en beurs Emmeloord voor oogst 2016 zoveel mogelijk, onder ieder zijn eigen verantwoording, de noteringen op elkaar afstemmen. Dit betekent ook dat Emmeloord de transacties uit Zuid mee zal laten liften in hun wekelijkse notering. Voor oogst 2017 zal in de komende winter getracht worden om op enige wijze tot één landelijke notering te komen.

Beurs Emmeloord gaat ook transacties uit Zuid meenemen in notering

Het besluit volgt na een technische verkenning die LNCN, NAO en VAVI begin juli 2016 hebben laten uitvoeren door een externe adviseur om te zoeken naar de mogelijkheden om (op termijn) tot één landelijke aardappelnotering te komen. Hierbij zouden alle stakeholders (telers, handelaren, verwerkers) betrokken moeten zijn, als een duidelijke transparante afspiegeling van de markt, gebaseerd op transacties vanuit alle grondstof teeltgebieden uit Nederland. Nodig ook om input te kunnen blijven leveren voor de cash settlement van de EEX aardappeltermijnmarkt.

Verder zijn de partijen het erover eens dat noteringen tot stand moet komen op basis van gedane zaken, met een sterke voorkeur voor transactielijsten. Het plan is bij aanvang om twee keer per week te noteren.
Beurs Goes, die een afwijkende systematiek voert, is ingelicht over de ontwikkelingen en kan als zij wil dit jaar al aansluiten. Als er voldoende draagvlak onder de LNCN leden is, dat moet de komende maanden duidelijk worden, wordt 2017/18 gezien als proefjaar.

Aanleiding voor de samenvoeging is dat van alle in Nederland geproduceerde consumptieaardappelen het leeuwendeel wordt afgenomen door de aardappelverwerkende industrieën. Het laatste decennium is er sterk sprake van een internationaal en mondiaal karakter. Het gemis van een landelijke notering voor fritesaardappelen wordt dan ook steeds groter, zo staat in de verkenning. Ook het gegeven dat er geen uniformiteit is in de definities van de diverse noteringen van de drie beurzen Rotterdam, Emmeloord en Goes, draagt niet bij aan de toonaangevende positie van Nederland in teelt en verwerking, stellen de partijen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Abonnee
Klaas 3 November 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelen/artikel/10872165/Eerste-formele-zet-naar-landelijke-aardappelnotering]Eerste formele zet naar landelijke aardappelnotering[/url]
Kunnen ze wel stoppen in Goes, zonde van de tijd kan je beter besteden aan een leuk houtsnij werkje of kantklosje werkje
Bakker 3 November 2016
Ook meer tijd om een Zeeuwse bolus te draaien
Fox 5 November 2016
Tja de Zuid-Westelijke telers mogen mee doen, dus dan kan de industrie ons als makke schapen een soort Belgapom notering dicteren. Mooi niet, tjonge dat ze dat in het noorden niet inzien.
Farmer 5 November 2016
Een notering opgesteld door telers. Lijkt mij ideaal
Abonnee
VTA lid 5 November 2016
vta notering, Goes en catogorie 2 van Emmeloord zijn de enige west europese noteringen die de prijzen weergeven van vrije aardappelen. De overige noteringen zijn meelevernoteringen of wensnoteringen. Ik ben benieuwd wat de nieuwe notering gaat doen, het kan haast geen echte vrije notering zijn. Laat Goes maar mooi blijven noteren, wordt misschien wel genegeerd door cash settlement maar is wel mede indicatie voor echte vrije aardappelen.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
aardappel noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden