De Brexit doet Vlaamse voedingsproducenten pijn in hun portemonnee. Tegen het Belgische Vilt zeggen verwerkers dat de export zo’n 15 procent duurder is geworden. Kosten die zij zelf dragen.
Door de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de EU is het pond rap in waarde gedaald en daar komt niet snel verandering in, stellen Vlaamse bedrijven. Volgens Ardo, producent van diepvriesgroenten, is export 15 procent duurder geworden. ‘Ons bedrijf draagt tweederde van dat verlies zelf, de rest wordt opgevangen door een prijsverhoging’, aldus Rik Jacobs.
Dat doet ook aardappelverwerker Agristo pijn. De Belgisch-Nederlandse fritesfabriek voert jaarlijks bijna voor 100 miljoen euro uit naar Groot-Brittannie. ‘Dat zal niet snel veranderen, omdat Groot-Brittannië zelf geen productie heeft. Maar die 15 procent doet ons bedrijf wel pijn’, geeft Dirk Decoster toe.
‘Door de wisselvallige koers van het pond wordt het ook steeds moeilijker om contracten af te sluiten. ’Daarbij vreest hij dat andere landen het voorbeeld van de Britten zullen volgen. ‘In protectionisme schuilt het grootste risico.’
Lees ook:
Pond is grote boosdoener voor exportbedrijven
Waardedaling assets en activa Nederlandse divisies
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.