Gissen naar oorzaak

Clarebout kampt met 100 zieke werknemers

8 Augustus 2017 - Niels van der Boom - 3 reacties

Al enkele weken woedt bij aardappelverwerker Clarebout Potatoes in het West-Vlaamse Nieuwkerke een hardnekkige ziekte. Inmiddels zijn ruim 100 werknemers ziek geworden. Na enkele dagen zijn ze er weer bovenop. Wat de medewerkers velt, blijft vooralsnog onbekend. Dat melden overheidsinstanties.

Aan het eind van juli werden 18 werknemers van Clarebout in korte tijd ziek. Dat liep begin augustus al snel op tot ruim 100 werknemers. Agentschap Zorg en Gezondheid bevestigt het nieuws. Het gaat grotendeels om Franse medewerkers, namelijk 71 personen. Ongeveer 80% van alle werknemers in de fabriek van Clarebout komt uit Frankrijk.

Wat de exacte reden is van de ziekte, blijft gissen. De Vlaamse overheid richt zich op 2 mogelijkheden: Pontiac-koorts, een lichtere vorm van Legionellabesmetting, of een reactie op een organische stof met bacterieresten van levend materiaal. Griep en Legionella zijn al uitgesloten.

Sinds 29 juli zijn er geen nieuwe meldingen meer

Geen nieuwe besmettingen
De werknemers klagen vooral over hoofdpijn en koorts. Na enkele dagen verdwijnen de symptomen. Sinds 29 juli zijn er geen nieuwe meldingen meer gemaakt. De situatie is daarmee onder controle, zegt het Agentschap Zorg en Gezondheid. Besmettingen buiten het bedrijf heeft het bedrijf vooralsnog niet kunnen vinden.

Extra hygiënevoorschriften
Clarebout werkt samen met specialisten en de bedrijfsarts mee aan het onderzoek. De uitbraak begon in het distributiecentrum en verspreidde zich naar de productieafdeling. In de andere vestiging van het bedrijf is er niets aan de hand.

Woordvoerder Gert Masselus laat weten dat de hygiënevoorschriften zijn verscherpt. Naar verwachting wordt deze week meer duidelijk over de exacte toedracht.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Abonnee
patatje 8 Augustus 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelen/artikel/10875470/clarebout-kampt-met-100-zieke-werknemers][/url]
Komt door lage prijzen. Medewerkers zien hoe fabrikanten hun telers leeg melken en hoge tarra's aansmeren. Je zou voor minder ziek worden.
Fipronella 8 Augustus 2017
Chick Friend was hof leverancier van eier schalen om de korte frieten aan mekaar te plakken
Fred de Vries 9 Augustus 2017
Wellicht een geval van massahysterie? Zie hier: https://www.psychologytoday.com/blog/brain-bootcamp/201009/mass-hysteria-can-strike-anywhere-anytime
cialis 10 Augustus 2017
viagra
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
aardappel noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden