Start 14 november

Groen licht voor landelijke aardappelnotering

13 September 2017 - Niels van der Boom

De komst van 1 landelijke aardappelnotering is een feit. Op dinsdag 14 november 2017 gaat hij van start. Over de omstreden notering is veel gezegd en vergaderd. Met name vanuit Beurs Goes duurde het lang voor er overeenstemming kwam. Volgens de NAO is het gelukt alle belanghebbenden op 1 lijn te krijgen.

PotatoNL. Zo gaat de landelijke aardappelnotering heten, waar de NAO (Beurs Rotterdam), LNCN (Beurs Emmeloord), VAVI (aardappelverwerkers) en ZLTO (Beurs Goes) een overeenstemming over hebben bereikt. Dit betekent dat per 14 november de noteringen in Emmeloord, Goes en Rotterdam komen te vervallen. Voor seizoen 2017-2018 wordt 1 landelijke notering voor in Nederland geteelde aardappelen gehanteerd.

2

keer

per week gaat PotatoNL noteren

2 noteringen per week
Tweemaal per week gaat PotatoNL noteren. De noteringscommissie bestaat uit 8 noteerders: 4 namens de teelt, 2 namens de industrie en 2 namens de handel. Het noteren vindt tweemaal per week plaats op dinsdag en donderdag. Een onafhankelijk gespreksleider moet het geheel in goede banen leiden. Alleen product van Nederlandse herkomst wordt genoteerd. Transacties tussen teelt en handel of teelt en industrie moeten binnen 1 maand na afsluiting worden afgewikkeld.

Ook voer en vlokken
De landelijke notering omvat een zeer breed palet aan aardappelen. Allereerst is er de Fritesgeschikt categorie 1, met als bestemming de Nederlandse, Belgische of Duitse fritesindustrie. Fritesgeschikt categorie 2 wordt gebruikt voor andere doeleinden. Denk hierbij aan koelverse frites, schillerij, chips en export voor fritesverwerking in andere landen buiten Nederland, Duitsland en België. De rasgroepen voor de notering, die apart genoteerd worden, zijn Agria, Innovator en Fontane.

Naast de belangrijke fritescategorieën worden prijzen voor exportaardappelen, bovenmaats pootgoed, gesorteerde fritesaardappelen 40-50 millimeter, vlokken en voeraardappelen genoteerd.

Beurs Goes stemde toch in met de eisen

Toch overeenstemming
Nadat Beurs Goes in 2015 van de onderhandelingstafel wegliep, was 1 landelijke notering ver te zoeken. Eind vorig jaar kwamen er opnieuw positieve berichten naar buiten. Leden van de LNCN stemde voor een landelijke notering. Eind december sprak LNCN-voorzitter Mark Brantjes al hoopvol over een landelijke notering voor oogst 2017.  Op 2 belangrijke punten konden Beurs Emmeloord en Goes elkaar niet vinden in het verleden. Zo was Goes tegen een categorie 2 fritesaardappelnotering en noteerde het zonder inbreng van de industrie. Daarmee werd de notering buitenspel gezet.

Voor oogst 2016 gebruikte Beurs Emmeloord daarom ook prijsinformatie afkomstig uit het zuiden van Nederland. Telers in Zeeland, Brabant en Limburg werden namelijk afgerekend op de notering uit het noorden. De NAO en Vavi stemde elkaars notering al op elkaar af.

Woensdagochtend 13 september geven de deelnemers toelichting op de landelijke notering. Meer hierover later vandaag op Boerenbusiness.nl.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Marktupdate Aardappelen

Geen navolging voor lagere prijs op aardappelmarkt

Nieuws Aardappelen

Krijgt de een te veel of de ander te weinig?

Nieuws Aardappelen

Teler meer met hoofd bij nieuwe dan oude oogst

Nieuws Aardappelen

Vleugje voorjaar zet markt nog niet op zijn kop

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden