Met rassennotering

Landelijke notering moet transparant zijn

13 September 2017 - Niels van der Boom - 1 reactie

De partijen achter PotatoNL, de nieuwe landelijke aardappelnotering, gaven woensdag 13 september tekst en uitleg bij de totstandkoming van de langverwachte beursnotering. In een zeer kort tijdsbestek zijn de 4 betrokken partijen tot een gezamenlijk besluit gekomen. Wat rest, is het bespreken van details.

Over de totstandkoming van een landelijke aardappelnotering is veel gezegd en geschreven. Achter de schermen is regelmatig overleg gepleegd met Beurs Goes en de andere partijen. We zijn altijd 'on speaking terms' met elkaar gebleven, zo benadrukken de 4 afgevaardigden tijdens een bescheiden persconferentie op 13 september in Emmeloord.

Het dossier beursnoteringen kent louter verliezers

Kort tijdsbestek
Dick Hylkema (NAO, Beurs Rotterdam), Mark Brantjes (LNCN, Beurs Emmeloord), Watze van der Zee (Beurs Goes) en Dick Zelhorst (Vavi) waren aanwezig om tekst en uitleg te geven over de kersverse PotatoNL-notering, die 14 november van start gaat voor fritesaardappelen. "Het dossier beursnoteringen kent alleen maar verliezers", zegt Brantjes. "Vanaf de grond af hebben we iets nieuws opgebouwd. Dat is in een korte periode van 6 maanden gebeurd. Een landelijke notering, met inbreng vanuit telers, handel en industrie, is uniek in de wereld." Ook NAO-voorzitter Dick Hylkema noemt de totstandkoming als eenn van zijn speerpunten na aantreding, ruim 1 jaar geleden.

10 noteringen
PotatoNL publiceert vanaf dit seizoen jaarrond 10 noteringen. Daarbij wordt niet langer en onderscheid gemaakt tussen 'af land levering' en 'droog uit de schuur'. Die komen te vervallen. Naast de bekende categorie 1 en categorie 2, start het met een rassennotering verdeeld over 3 rasgroepen:

  • Agria-groep voor verse fritesproductie.
  • Innovator-groep met lange rassen voor fastfoodsegment: Innovator, Zorba, Markies, Lady Anna, Ivory Russet en Russet Burbank.
  • Fontane-groep met ronde 'regular' rassen: Fontane, Royal, Challenger, Bintje, Ramos en Premiere.

Goes wint wat en geeft toe
Brantjes benadrukt dat de rassenlijst in de toekomst kan wijzigen, afhankelijk van de markt. Beurs Goes startte afgelopen seizoen met een notering per ras, met als doel een transparanter marktbeeld te geven. Een teler kan zo exact zien wat betaald wordt voor welk ras en met welke bestemming.

Aanvankelijk leverde dat wat gemopper op vanuit de handel, maar die kogel is nu toch door de kerk. Goes krijgt hierin zijn zin, maar moet wel categorie 2 en inbreng vanuit de industrie toestaan. Eerder waren dat 2 belangrijke punten waarop het stuk liep. Wordt een gedane transactie voor bijvoorbeeld Agria genoteerd, dan wordt deze zowel in categorie 1 als de rasnotering opgenomen.

Gelijke normen
Naast de 2 bekende categorieën en rassennoteringen, zijn er: de export 40 millimeter opwaarts, bovenmaats pootgoed 45 millimeter opwaarts, gesorteerde fritesaardappelen, product voor de droogindustrie (vlokken) en veevoer. In totaal dus 10 noteringen. Aan de normen die reeds zijn opgesteld, wordt niet getoornd.

Noteringscommissie is nog niet volledig rond

Notering tweewekelijks
Op dinsdag vergadert Beurs Goes in Colijnsplaat. Op donderdag volgt de noordelijke inbreng vanuit Emmeloord. Voor zuid blijft Watze van der Zee gespreksleider. In het noorden is dat Maas van den Heuvel.

De noteringscommissie bestaat, naast 2 personen uit de handel en 2 vanuit de industrie, uit 4 telers. Kortom: 2 uit zuid en 2 uit noord. Een werkbaar en praktisch aantal zegt de organisatie. Wie dat zijn, is nog niet bekend. Brantjes laat wel weten dat gesprekken in een vergevorderd stadium zijn. Telefonisch wordt onderling contact gehouden. Er zijn strakke spelregels waar een stuurgroep en bestuur toezicht op houden.

Gevolg EEX onbekend
Wat resteert voor de organisatie is het 'finetunen'. Hoe de EEX in Leipzig de notering op gaat pakken weet de beurscommissie nog niet. "Hoe de EEX de notering gaat wegen voor de cash settlement is niet bekend", aldus Dick Zelhorst. "Op de notering wordt door de beurs een correctie toegepast. Hier hebben wij geen invloed op. Nu telt de Nederlandse inbreng voor 25% mee, naast België, Duitsland en Frankrijk."

Van de leden heeft de commissie nog geen reactie ontvangen, zo kort na de lancering. Tijdens de jaarvergadering spraken de LNCN-leden, zo'n 700 in totaal, zich positief uit over 1 landelijke notering. Met de rassennotering wordt getracht transparantie te creëren, maar de transacties worden niet individueel openbaar gemaakt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior marktspecialist akkerbouwgewassen bij DCA Market Intelligence. Hij maakt vooral analyses en marktupdates over de aardappelmarkt. In columns deelt hij zijn scherpe blik op de akkerbouwsector en technologie.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
erik 13 September 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelen/artikel/10875875/landelijke-notering-moet-transparant-zijn][/url]
Eindelijk
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Aardappelen

'Sector heeft transparante aardappelnotering nodig'

Nieuws Aardappelen

Aardappelprijs op het bord, maar geen noteringen

Nieuws Aardappelen

Partijen moeten eerst om tafel voor PotatoNL noteert

Nieuws Aardappelen

Prijsvorming aardappelen blijft verbazen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden