Landelijke Pootaardappeldag

Emmeloord pleit voor eigen aardappelcentrum

18 Januari 2018 - Niels van der Boom - 19 reacties

Delphy organiseerde op donderdag 18 januari de derde Landelijke Pootaardappeldag in Emmeloord (Flevoland). Bij de opening riep Aucke van der Werff, burgemeester van Emmeloord, op tot meer samenwerking. Door de handen ineen te slaan, kan er misschien een aardappelcentrum worden gebouwd in zijn gemeente, zo hoopt hij.

Van der Werff benoemt het vakmanschap en de gedrevenheid van Nederlandse pootgoedbedrijven nog eens apart. "Het valt mij op dat we de handen nog steeds te weinig ineenslaan. We pionieren te veel op eigen houtje en we benutten de kracht van samenwerking niet", aldus Van der Werff. "Halen we nu wel het maximale uit onze internationale betrekkingen?"

Het is tijd voor een tweede gouden eeuw

"Het is hoog tijd om te beginnen aan de tweede gouden eeuw en om de voedingswaarde en milieuwinst van de aardappel wereldwijd kenbaar te maken. Daarvoor moeten we samen optrekken. Doen we dit niet, dan neemt bijvoorbeeld China onze rol over", zo verwoord Van der Werff.

World Potato Center
Van der Werff ziet Emmeloord, als zelfbenoemde 'World Potato Capital'. "Daarvoor is een World Potato Center nodig, een prestigieus gebouw waar iedereen die interesse heeft in de aardappel bijeen kan komen. De gemeente kan zo’n gebouw niet zelf oprichten, maar biedt wel financiële middelen, infrastructuur en grond. Het initiatief ligt bij de aardappelbedrijven om dit te realiseren."

Beurs ontruimd
Het zit Emmeloord en de aardappelsector niet mee. Niet alleen zorgt de storm (code rood) ervoor dat bezoekers te laat verschijnen, ook de tent met standhouders die naast theater 't Voorhuys is opgericht moet worden ontruimd.De tent moest worden ontruimd. Het programma werd voortgezet in het theater.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
19 reacties
Abonnee
Onderwater 19 Januari 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelen/artikel/10877251/emmeloord-pleit-voor-eigen-aardappelcentrum][/url]
Ik verbaas mij toch over de vasthoudendheid van de burgemeester om Emmeloord tot de aardappelhoofdstad te maken. Inmiddels is er al een miljoen euro gemeenschapsgeld ingepompt met als resultaat dat emmeloord het lachertje is in de wereldmarkt van aardappelen. Niks gaat daar goed, ze kunnen nog geen parkeerplaats regelen. Bovendien heeft het ook nog geen enkele business getrokken naar emmeloord.

a. tot twee keer toe een mislukt potato europa
b. Ze hebben het potato europa congres niet mogen organiseren ondanks een zeer dure lobby (ging naar ierland)
c. Er is geen enkele groei van aardappelgerelateerde business in emmeloord


Hoe lang houd de burgemeester dit vol , om gemeenschapsgeld te verkwisten en zich zelf voor gek te zetten.
ik weet beter 19 Januari 2018
Het is een echt prestige project geworden voor B & W in emmeloord. Er zou eens onderzocht moeten worden waar het geld aan de strijkstok blijft hangen. De organisator van potato europa (duitse club) moet toch wel heel goede redenen hebben om daar te blijven
oud wethouder 19 Januari 2018
ik weet dat het veel spanning geeft op het gemeentehuis. hoe lang blijft de burger de hobby van de burgemeester betalen
nop inwoneren 20 Januari 2018
ik kan honderden dingen noemen waar die tonnen aan uitgeven kunnen worden waar de gemeenschap direct van profiteer . niet van dat aardappelwaterballet wat nu naar Duitsland wordt overgemaakt
ex standhouder 20 Januari 2018
DLG is de organisatoren achter potato europa in Emmeloord. het is onbegrijpelijk dat men er überhaupt over denkt om het weer in Emmeloord te houden. al krijgen we geld toe dan nog gaan we daar niet staan.eerst maar eens de schade vergoeden die we de afgelopen twee edities opgelopen hebben.of vergoed de gemeente noordoostpolder dat ook voor de dlg
vlaander 20 Januari 2018
ik zou ook graag mijn centen terug krijgen. den hollanders late je betalen voor een entree kaart en laten het vervolgens niet door gaan.kan ik dat bij uw burgemeester ophalen
bewoner 20 Januari 2018
niemand die in Emmeloord woont wil dat aardappel evenement. de hele buurt heeft weken overlast. parkeren is een chaos. modder overal mensen die door tuinen lopen binnenstad niet bereikbaar uitvalswegen die vol lopen enz enz. en dan ook nog tonnen gemeentegeld erin pompen.wegwezen met die zooi
Abonnee
nopper 20 Januari 2018
helemaal mee eens in biddinghuizen ligt een prima terrein kant en klaar inclusief demonstratie akkers en verharde parkeerruimte
groninger 21 Januari 2018
maakt mij niet uit als t maar niet in Emmeloord is . ga niet voor de derde keer tot aan mijn oksels in de moder staan om vervolgens niks te zien
espeler 21 Januari 2018
kan iemand aan geven om hoeveel geld het precies gaat wat de gemeente nop precies in dat waterballet stopt elke keer?
Bert jan 21 Januari 2018
het gaat om bedragen van 200.000 plus per keer. wij gaan bij de raadsvergadering daar vragen over stellen
Manuel 22 Januari 2018
Voor een groot gedeelte worden hier de Zuiderzeelijn gelden voor gebruikt.
Abonnee
inwoner 22 Januari 2018
zuiderzeelijn gelden?

Hoe werkt dat dan? en is er geen betere bestemming te vinden voor dat geld. Zonde om dat geld daar aan uit te geven als niemand daar wat aan heeft. Die eene dag in de 4 jaar waarin de boel verzuipt kun je beter over 4 jaar uitsmeren voor de inwoners
drooglegger 22 Januari 2018
hoeveel geld wordt er nou gemorst dan voor dat eerpel feestje van de burgemeester
gemeente lid 23 Januari 2018
beste droogleggen, je moet denken aan een klein miljoen in de afgelopen 5 jaar
Inno 25 Januari 2018
Zit toch niet zo te zeuren. Het was toch ook gewoon strontnat? Wou je dan op zand rooidemonstraties gaan houden? Daar kan ik zelfs met n amac D2 nog knap rooiwerk leveren. Dan zie je toch ook geen verschil in machines? Wat meer verharding zou wel een goed idee zijn
ING Lely 26 Januari 2018
Volgende keer voor het publiek ondiepe waterlopen graven zodat men de rooidemonstraties per boot kan gadeslaan.
Peter 27 Januari 2018
relatief gezien zijn de grootste klagers de exposanten.
Ook op de show heb ik weinig klagende bezoekers gesproken.
Het parkeren had beter gemoeten.
Dat was een inschattingsfout van de DLG organisatie (niet de Duitse poot overigens).
Als je bij de Flevohof de ploeg in de grond zet wordt het demonstratieveld ook een blubberboel.
Overigens is de parkeerruimte daar ook beperkt. Ik meen dat bezoekers voor de festijenen daar vaak lang in de files moeten staan en dus ook de fiets meenemen. Dat kan in Emmeloord ook. Misschien iets onder de stand van de standhouders?
Zijn jullie comfortminnende kantoorwatjes geworden??
Het gaat hier over landbouw wat altijd improviseren veriest; dat controlfreakende Duitsers daar niet van houden is bekend. Laten Nederlanders dat a.u.b. niet van hen overnemen.

Dat een dag uitviel was niemands wens, maar wel verstandig, ook al had het buitengebeuren voor de belangstellenden wel kunnen doorgaan. Het was die dag grotendeels droog.

Dat er door de tuintjes wordt gelopen is iets van vorige edities. Dat geinteresserde buurtbewoners zonder entreebewijs door de achterdeur binnenliepen, daarover heb ik van hen geen klachten gehoord.

Potato Europe de volgende keer wel weer in Emmeloord! maar beter inspelen op weersrisico... en rekening houden met klagende standhouders.
Dat met de zeggenschap over de te rooien aarodappelen was een domme zet.
Hadden jullie die ene dag te weinig belangstelling?

Overigens, er is door diverse partijen noagal van de toren geblazen over de zegeningen van GPS gestuurd poten (precisielandbouwachtige ingrepen). Heeft iemand iets over de resultaten vernomen? Op de rooimachines die het grootste deel van die proeven rooiden waren geen weegcellen genmonteerd. Hoe zijn de resultaten bepaald?
Narcos 27 Januari 2018
Peter, lijkt mij dat je van de organisatie bent ofzo.
Een dergelijk groot evenement kan niet zo slecht geregeld worden als potato europe!!!

Terrein totaal niet ingericht op neerslag, slechte planning en organisatie van opbouw.
Proefvelden oogst verkocht aan opslag, dus rooi demo’s afgeblazen,
Parkeren helemaal ruk, mensen hebben er twee uur over gedaan vanaf de tijdelijke parkeer om überhaupt op het baggerend te komen.
Slechte ambtelijke organisatie, schande voor Emmeloord en de regio als aardappel hoofdstad.
Aanfluiting voor de standhouders, zeker buitenterrein en voor alle machines die er heen gesleept zijn.

Ik pleit niet voor de flevohof, maar hier ligt wel een evenemententerrein wat wel goed bereikbaar is met grote parking, en geen natte voeten bij slecht weer.

Vorige editie ATH was hier een leuke demonstratie opgezet samen met delphy, ondanks niet meedoen van de aardappeljongens.

Kijk eens verder dan je eigen polder,,, probleempje van veel uit jullie provincie.
Drent 27 Januari 2018
Inno schreef:
Zit toch niet zo te zeuren. Het was toch ook gewoon strontnat? Wou je dan op zand rooidemonstraties gaan houden? Daar kan ik zelfs met n amac D2 nog knap rooiwerk leveren. Dan zie je toch ook geen verschil in machines? Wat meer verharding zou wel een goed idee zijn

Haha, daar zou die amac zo vast lopen in het loof maar aangezien drenthe zowel de uienmarkt als aardappelmarkt bepaald volgens veel insiders zou dit dus de juiste plek zijn voor potato europe.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
aardappel noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Aardappelen

HZPC presenteert 35% hogere pootgoedprijs

Nieuws Aardappelen

Agrico breidt areaal uit door overname TPC

Nieuws pootaardappelen

Verlagingspercentage nacontrole is 31 procent

Nieuws pootaardappelen

Pootgoed industrierassen geleverd tot maat 70

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden