Uitslag Boerenbusiness Poll

Aardappelareaal gaat niet krimpen

31 Januari 2018 - Anne Jan Doorn - 11 reacties

Uit de Boerenbusiness Poll blijkt dat het aardappelareaal komend seizoen bij het grootste deel van de ondervraagden gelijk blijft. Dit terwijl zij wel verwachten onder kostprijs te telen. De poll werd opgezet naar aanleiding van de start van het nieuwe contracteringsseizoen.

Ruim 40% van de stemmers geeft aan het aardappelareaal gelijk te houden. Het percentage dat op een groter areaal gaat verbouwen, ligt op 22%. Ongeveer 1/3 geeft aan het areaal komend jaar te verkleinen.

40

procent

van de telers houdt het aardappelareaal gelijk

Dit is opvallend, omdat ruim 50% verwacht komend seizoen onder kostprijs te telen. Een kleine minderheid (17%) verwacht wel boven kostprijs af te zetten. De overige groep verwacht op kostprijs te telen.

Trouw aan afnemers
Ondanks de verlaagde contractprijzen blijft 60% trouw aan dezelfde afnemer. Ook is er een behoorlijk deel (25%) dat nog twijfelt waar zij hun aardappelen gaan afzetten. Slechts 15% geeft nu al aan om voor komend seizoen op zoek te gaan naar een andere afnemer.

Het grootste deel (45%) geeft aan dat zij hun aardappelen komend jaar via vrije afzet wil verkopen. Ongeveer 32% geeft aan de aardappelen te verkopen via een vastprijs-contract. Er zijn er maar weinig die hun aardappelen verkopen via een pool (15%) of via een termijnmarkt (8%).

Bekijk de resultaten van de poll hier.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
11 reacties
Jan 31 Januari 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelen/artikel/10877401/aardappelareaal-gaat-niet-krimpen][/url]
Dit is vast heel representatief voor de sector ... ik heb de poll alleen al 10x ingevuld terwijl ik geen aardappelen teel.
Abonnee
laapc 31 Januari 2018
Stoppen er vanzelf mee voor deze prijzen
henk 31 Januari 2018
kan zo 6 telers van gemiddeld 20/30 hec opnoemen die stoppen brabant zuid.en veel telers gaan halveren in areaal duss
Josephh 31 Januari 2018
En vervolhens verhuuren ze het aan zo een grote teler dus krimpt het areaal niet!
Matthew 1 Februari 2018
Er is veel nieuw materieel bijgekomen betreffende rooi capaciteit vorig jaar. De grote jongens zijn verplicht van verder te werken. Nadeel is dat de slechte jaren waaronder 2011 2014 2017 elkaar snel opvolgen. Men krijgt echter weinig tijd om het materieel terug te verdienen. Als dit zo verder moet zou men de moed wel verliezen. Wat is het alternatief, hennep misschien, verhuren voor 1750 € per Ha en zelf klaar leggen met 100 eenheden stikstof er op ????
Vrije teler 1 Februari 2018
Inderdaad, er is teveel geïnvesteerd in materieel en opslag, en als je de poll uitslag leest dan geeft 50% van de telers aan dat men verwacht dat men onder de kostprijs gaat telen! Dit is geen goed uitgangspunt om oogst 2018 in te gaan, veel Ha uitplanten waar je niets aan kunt verdienen is slecht uitgangspunt, dan beter minder uitplanten.
Greuste kartoffel 1 Februari 2018
Vrije teler schreef:
Inderdaad, er is teveel geïnvesteerd in materieel en opslag, en als je de poll uitslag leest dan geeft 50% van de telers aan dat men verwacht dat men onder de kostprijs gaat telen! Dit is geen goed uitgangspunt om oogst 2018 in te gaan, veel Ha uitplanten waar je niets aan kunt verdienen is slecht uitgangspunt, dan beter minder uitplanten.

Mensen, wat zeuren we nou toch, das allemaal betaald met eigen kapitaal haha. En daarbij we zijn de beste ondernemers van de hele wereld, dus voor ons totaal geen vuiltje aan de lucht. Alleen maar toekomst met 1000 ha. Kartoffel. We gaan door tot we helemaal kapot zijn en liefst zo snel mogelijk. Mannen kartoffel boeren ga eens nadenken en handel erna. Het gaat zich er niet om wie de "grootste" heeft.
Abonnee
drent 1 Februari 2018
man, hou toch eens op te zeuren, laat ieder zijn eigen plan trekken. Het heeft totaal geen zin om areaal alleen in nederland in te krimpen. Ieder jaar is het weer anders, lager kan de prijs niet dus volgend seizoen nieuwe kansen. Als de kans zich voordoet en ik kan er aan verdienen ga ook ik uitbreiden, das toch logisch.
Abonnee
Rover 1 Februari 2018
Las ergens dat Wheuten ook uitgaat van onveranderd areaal voor 2018 in europa
Farmer 1 Februari 2018
Je kunt er nu nog nix van zeggen
mij 1 Februari 2018
ja aardappels voor avebe gaat groeien in ha omdat voor vlokken en patat de prijzen naar beneden gaan en avebe juist omhoog en het is ook nog is veel makkelijker te telen!!!
Ook uitbreider 1 Februari 2018
Rover schreef:
Las ergens dat Wheuten ook uitgaat van onveranderd areaal voor 2018 in europa



Wij leggen er een ferme lap in 2018:

van 0.5 bunder naar 4

ofwel +700%

erop of eronder
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
aardappel noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden