Rot blijft een probleem

Alle zeilen bijzetten in aardappelbewaring

6 Februari 2018 - Niels van der Boom

Terwijl de aardappeloogst al enkele maanden achter de planken zit, blijft het opletten voor de telers. Buitendienstmedewerkers van Aviko Potato constateren dat in vrijwel elke partij rot voorkomt. Alle zeilen moeten worden bijgezet om de schade beperkt te houden.

Aardappeltelers die veel neerslag voor hun kiezen hebben gekregen, zijn zich meestal wel bewust van de problemen. Vooral aan de randen van deze gebieden is het spannend. Het product zag er op het eerste gezicht goed uit, maar in de bewaring manifesteren zich toch rotte knollen. Die situatie zien de medewerkers van Aviko veelvuldig terugkomen.

Vooral in Agria wordt veel rot gevonden

Verschil per ras
De meeste partijen zijn onder controle, maar 3 keer per week controleren blijft vereist, zo raadt het bedrijf aan. Nieuwe partijen met rotte aardappelen blijven zich aandienen. In het westen worden de meeste problemen gedetecteerd. Het zuidwesten en Noord-Holland kregen met veel neerslag te maken. Vooral het 'juffertje' de Agria levert bewaarproblemen op. De knollen steken elkaar snel aan. Victoria en Innovator houden zich beter in de bewaring, zo is de ervaring.

In het oosten en zuidoosten verliep de oogstperiode droger, waardoor de problemen geringer zijn. Toch moeten ook hier akkerbouwers op hun hoede zijn. Houd je aandacht erbij, zo is het devies van de buitendienstmedewerkers. Niet-ideale omstandigheden voor het ventileren komt de bewaarbaarheid niet ten goede. Drooguren zijn schaars dit bewaarseizoen.

De geïmproviseerde bewaarplaatsen haalt de aardappelverwerker er dit seizoen gemakkelijk uit. Relatief veel partijen gaan ook nu nog door de wasserij voor levering, met veel afkeur tot gevolg. Ook de bakcijfers van deze partijen vallen tegen.

Vroeg leveren van pootgoed wordt gestimuleerd

Pootgoedlevering vervroegd
Ondertussen is het bedrijf vervroegd begonnen met de levering van pootaardappelen voor het nieuwe seizoen. Vorig jaar verliep de uitlevering niet soepel, wegens een enorme piek in april. De pootgoedverkoop is daarom losgekoppeld van de contractering, zodat uitlevering eerder plaats kan vinden. Dit heeft ertoe geleidt dat er meer pootgoed is verkocht, ten opzichte van vorig jaar in deze tijd. De verkoop startte al in november.

Telers kunnen voor het eerst een voorkeursweek opgeven voor levering. Zo hoopt de afdeling logistiek beter in te kunnen spelen op pieken in de aflevering. Aan de vroege levering koppelt Aviko een bewaarstaffel, die telers moet stimuleren hun pootgoed eerder in ontvangst te nemen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Analyse Aardappelen

Pootgoedcrisis naar een kookpunt

Nieuws Aardappelen

HZPC presenteert 35% hogere pootgoedprijs

Nieuws aardappelen

Personeel Aviko staakt opnieuw en nu langer

Nieuws Aardappelen

Agrico breidt areaal uit door overname TPC

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden