Nieuws Pootaardappelvelddag

Pootgoedteler krijgt kennisupdate

27 Juni 2018 - Niels van der Boom - 1 reactie

Naast de Landelijke Pootaardappeldag, organiseerde Delphy dit jaar voor het eerst een Pootaardappelvelddag. Telers worden bijgepraat aan de hand van proeven die bij keuringsdienst NAK in Tollebeek liggen. Zo werd aandacht besteed aan pootaardappelselectie met camera’s en het kruislings poten van aardappelen.

De Pootaardappelvelddag vond dinsdag 26 juni plaats op het proefbedrijf van de NAK in Tollebeek. Naast een bescheiden bedrijvenplatform, waar toeleveranciers en machinefabrikanten hun producten toonden, werden bezoekers langs een serie proeven geleid.

Actuele proeven
De proeven zijn verschillend van opzet. Er werd aandacht besteed aan bemesting, waarbij diverse soorten middelen zijn toegepast die het bodemleven op gang moeten helpen, nutriënten moeten vrijmaken of juist beter opneembaar maken. Ook werden verschillende strategieën onkruidbestrijding getoond als alternatief voor linuron.

Meningen over de beste luisbestrijding lopen sterk uiteen

Veel interesse was er voor de luis-virusproef. "De meningen over de beste aanpak van luis- en virusbestrijding lopen sterk uiteen", aldus Jan Salomons van Delphy. Wanneer we alle bekende onderzoeken van de laatste 15 jaar erbij pakken, dan komt een wekelijkse toepassing van 15 liter olie per hectare er nog steeds het beste uit. Echter, na de afgewezen herregistratie van 11 E-Olie is alleen nog Olie-H toegestaan. "Op het etiket staat bovendien een termijn van eens per 7 dagen, terwijl in de praktijk vaak aan het begin en einde van de week wordt gespoten."

Delphy toonde verschillende proeven met olie en luisdoders in diverse toepassingen. In 1 object is de olie vervangen door NTS, een vloeibare stikstof. In Noord-Nederland is dit, bij sommige bedrijven, de praktijk. "De proeven zijn er niet om te onderbouwen dat NTS een positief effect heeft op de luisbestrijding", aldus Salomons. "We weten dat luizen de lichtgroene planten uitkiezen. Mogelijk dat met 15 liter NTS de planten groener blijven en het zodoende een positief effect heeft."

Kruislings poten
Collega Marc Versprille praatte bij over de techniek van quad planten of kruislings poten. Binnen de Pootaardappelacademie Flevoland wordt hier al meerdere jaren ervaring opgedaan. Het is inmiddels gebleken dat, met dezelfde hoeveelheid pootgoed, 3% tot 4% meeropbrengst behaald kan worden. Aan het gewas zelf is in de rug niets te zien; ze komen in een rijtje op. "Selecteren levert geen problemen op en ook het aanfrezen gaat prima", weet Versprille. Bekerpootmachines zijn relatief makkelijk aan te passen, door een ander kouter te monteren. "Het probleem is echter dat de meeste pootgoedtelers een snarenbedpootmachine gebruiken."

Jan Kamp, onderzoeker bij de WUR, liet de machine zien die is gebouwd om met camera’s zieke aardappelplanten te detecteren. Deze 'Smart Ziekzoeker' doet zijn werk nu met enkele honderden meters per uur. Over 5 jaar is de techniek hopelijk praktijkrijp en verder gevorderd. De machine gebruikt hyperspectraalcamera’s om zieke planten te detecteren; 100% betrouwbaar is die techniek nog niet. Echter, het komt ook voor dat goedgekeurde planten achteraf toch ziek blijken.

Personeelstekort
Dit is het resultaat waar Kamp en zijn collega’s op hopen. Ze maken gebruik van het 'deeplearning systeem'. Dit betekent dat de computer continu bijleert. De machine wordt zo slimmer en kan de planten beter detecteren. Voor het herkennen van erwinia worden 3D-beelden gebruikt. Vermenging van rassen kan het systeem nog niet detecteren. Het vinden van voldoende goed geschoolde selecteurs wordt echter een steeds groter probleem. Dergelijke robots moeten daar in de toekomst uitkomst voor bieden. De WUR doet al sinds 2010 proeven.De Smart Ziekzoeker van de WUR. De capaciteit ligt nu nog veel te laag voor de praktijk.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Peter34 28 Juni 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelen/artikel/10879074/pootgoedteler-krijgt-kennisupdate][/url]
onvoldoende selecteurs? onvoldoende selecterende boeren? is de zelflerende robot met hyperspectraal camera de aangewezen oplossing?
Onderzoek loopt nu 8 jaar met nog 5 jaar (of meer) te gaan.
elke visionair heeft hierom gevraagd? en de benodigde gelden losgepeuterd? het zal uit een zelfde Wageningse kraam komen als de beloftevolle hoogvliegerij waar we al zo veel aan hebben gehad.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse Aardappelen

Pootgoedcrisis naar een kookpunt

Nieuws Aardappelen

HZPC presenteert 35% hogere pootgoedprijs

Nieuws Aardappelen

Agrico breidt areaal uit door overname TPC

Nieuws pootaardappelen

Verlagingspercentage nacontrole is 31 procent

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden