Nieuws Aardappelen

'Aardappelcontract moet veranderen'

24 Juli 2018 - Niels van der Boom - 20 reacties

Belangenbehartiger Algemeen Boerensyndicaat (ABS) probeert al geruime tijd de aardappelteler meer macht te geven wanneer er een contract wordt getekend met de fritesproducent. In jaren met tekorten en hoge vrije marktprijzen zijn telers de dupe van niet-gelezen kleine lettertjes. Aardappelvoorman Guy Depraetere hoopt dat dit jaar het verschil maakt.

ABS bracht dinsdag 24 juli een persbericht naar buiten met daarin duidelijke taal. "Er is zich een ramp aan het voltrekken, waar telers van contractaardappelen de dupe van worden", zo staat in het bericht. Fabrieken moeten de algemene droogte als overmacht zien, zo pleit ABS. Ook LTO Akkerbouw-voorzitter Jaap van Wenum liet eerder weten met de fabrieken om tafel te willen.

Kleine lettertjes
Guy Depraetere, nationaal secretaris van ABS, is realistisch: "Boeren stemmen te makkelijk in met het tekenen van kilocontracten. Kan het contract niet worden vol geleverd, en moet de fabriek dure vrije aardappelen aankopen, dan draait de teler hiervoor op. Dat staat letterlijk in de kleine lettertjes. Vorig jaar was dat bij ook een probleem. Echter, toen waren de vrije aardappelen spotgoedkoop. Verwerkers kochten het benodigde volume bij en je hoorde er niemand over. Dat is dit jaar anders."

Fabrieken zetten druk op het tekenen van contracten

Depraetere weet als geen ander hoe het spel wordt gespeeld. "De fabrieken hebben veel veldmannen op de baan die trachten de contracten zo snel mogelijk te laten tekenen", zegt hij in onvervalst Vlaams. "Zonder te onderhandelen wordt getekend. Zelfs wanneer een teler zich op overmacht kan beroepen, wordt vaak een uitweg gevonden; bijvoorbeeld door te claimen dat het gewas niet goed is verzorgd omdat er te veel onkruid in staat."

Hectarecontracten
De belangenbehartiger is het beu. "We moeten toe naar standaardcontracten per hectare in plaats van tonnen. Nieuwe rassen als Fontane leveren veel meer tonnen dan het vertrouwde Bintje. Hierdoor wordt snel 40 ton per hectare gecontracteerd, wat niet altijd haalbaar is. In de conservenindustrie steken de contracten voor diepvriesgroenten anders in elkaar. Daar neemt de fabriek zijn verlies wanneer de oogst mislukt. Komt de oogst bovengemiddeld uit, dan wordt wel een lagere prijs uitbetaald. Het geheel is beter in balans. Ook in Nederland is het doorgaans beter geregeld. Alleen de grote telers met honderden hectares worden anders behandeld en in de watten gelegd voor verwerkers."

Sinds maart wordt in België gewerkt aan 1 belangenbehartiger voor de sector. Daar is ook de industrie, in de vorm van Belgapom, bij betrokken. "We moeten nu actie voeren", meent Depraetere. "Als we moeten wachten tot de vereniging is gevormd en het dit op de agenda heeft, dan zijn we een lange tijd verder. De fabrieken noemen soms dat telers geld krijgen uit het rampenfonds en zo gecompenseerd worden voor het verlies dat ze lijden. Het duurt echter jaren voor je dit geld krijgt."

Weinig beregend
ABS heeft alle reden om de noodklok te luiden. "Minder dan 10% van de Belgische aardappelen wordt beregend", weet de aardappelman. "In de vroege rassen is zeer veel opbrengstderving, al kan in bepaalde regio’s wel relatief veel beregend worden. De opbrengsten hier zijn goed, maar je ziet veel gewassen die het nu laten afweten. Fontane is een relatief sterk ras, die nog potentie toont. Met hoge temperaturen in het vooruitzicht gaan steeds meer aardappelen bezwijken."

"Ook in Wallonië en Noord-Frankrijk is het droog, al kan in bijvoorbeeld Picardië wel meer beregend worden", zo laat hij weten. "In Wallonië gaat het om relatief nieuwe aardappeltelers. Die hebben zwaar geïnvesteerd in opslag maar niet in beregening. Het is lastig omdat veel met huurgrond wordt gewerkt, dat zeer versnipperd is. De verkaveling is ook niet ideaal."

Zelfs voor wie wel kan beregenen, is het de vraag hoelang dit nog mag. De Vlaamse overheid spreekt 24 juli over een landelijk beregenverbod. Voor de landbouw geldt het verbod alleen tussen 08:00 uur en 20:00 uur. Het verbod geldt voor zowel oppervlaktewater als bronnen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior marktspecialist akkerbouwgewassen bij DCA Market Intelligence. Hij maakt vooral analyses en marktupdates over de aardappelmarkt. In columns deelt hij zijn scherpe blik op de akkerbouwsector en technologie.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
20 reacties
Abonnee
Vrije Agria 24 Juli 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelen/artikel/10879393/aardappelcontract-moet-veranderen][/url]
Aardappelcontract hoeft niet te veranderen, telers moeten veranderen. Niks verkopen tot je wat te verkopen hebt. Als je het risico van telen niet kan veroorloven, niet telen.
Dokter 24 Juli 2018
Zo is dat. Misschien wat minder planten als je het financiële risico te groot vindt
Abonnee
Free as a bird 24 Juli 2018
De Engelsen zeggen; if can’t stand the heat, get out of the kitchen!
Hoe duidelijk wil je eigenlijk hebben denk ik dan.

Daar komt bij dat LTO wakker geschrokken lijkt. Dat de opbrengst per ha heel zwaar gaat tegenvallen, komen zij nu ook achter. Man, man,........
Abonnee
Peer 24 Juli 2018
De Engelsen zeggen; “If you can’t stand the heat, get out of the kitchen!”
Hoe duidelijk wil je eigenlijk hebben, denk ik dan.

Daar komt nogvbij dat LTO wakker geschrokken lijkt. Dat de opbrengst per ha heel zwaar gaat tegenvallen, komen zij nu ook achter. Man, man,........
petatje 24 Juli 2018
Helemaal afschaffen die zekerheid alleen voor de verwerkers voor een goedkope grondstof!! Aardappelen zijn geen goedkope grondstof maar een met zorg geteeld kwaliteisprodukt. Ik snap niet dat LTO geen minimumtelersprijs uitroept voor dit seizoen van bijv 30 cent. Van de EEG mag dat nu en als het voor alle verwerkers geldt is dat een gelijk speelveld in de markt! Als je ziet wat er in de markt mist is dat eigenlijk nog een fooitje. Voor een portie patat bij de snackbar scheelt het net 3 cent per portie, aan inkoop,dus zeg voor de consument 5 cent. Die vind dat dan meevallen na alle berichtgeving over misoogsten!!! Ja die snackbarhouder zet er zo minimaal 40% bovenop!!! Dass wat anders als die boerenfooitjes voor miljoeneninvesteringen en risico's!!!
petatje 24 Juli 2018
Of LTO dit voor elkaar krijgt is zeer de vraag. Wellicht zitten er te veel mensen met meerdere petten in het LTO bestuur en tevens in cooperatiebesturen.
Pieper 24 Juli 2018
En zo is 't !
bep 24 Juli 2018
Waarom zal je je aardappels al verkopen voor je ze geteelt hebt.om zo weinig mogelijk risico te hebben of wat.
Abonnee
mt 24 Juli 2018
We zijn gewoon als slaven aan de gang voor de verwerkers, niet meer en niet minder
petatje 24 Juli 2018
bep schreef:
Waarom zal je je aardappels al verkopen voor je ze geteelt hebt.om zo weinig mogelijk risico te hebben of wat.

Velen gewoon voor de bank! Of voor de leasemaatschappijen!!!
Die 30 cent door mij genoemd is feitelijk te laag. Is nog maar 16,5 gemiddeld over 2 jaar, een schijntje voor de verwerkers, kom je als teler nog vet tekort voor je risicoafdekkeing van de kilo's die je dit jaar mist!
Einstein 24 Juli 2018
16,5 cent ga je gemiddeld met een contract overheen
Kjol 25 Juli 2018
Je zou een soort recht van 1e gebruik van pootgoed bij een telersorganisatie voor de fritesrassen moeten kunnen verkrijgen via wetgeving, dan zal de verwerker altijd met de telers om tafel moeten.
Kjol 25 Juli 2018
De fritestelers kunnen zich daarin ‘verplicht’ organiseren naar Canadees model.
Canada 25 Juli 2018
Kjol schreef:
De fritestelers kunnen zich daarin ‘verplicht’ organiseren naar Canadees model.



daar zijn de aardappel boeren ten minste georganiseerd EN gelukkig.
Hier heb ik met die mensen te doen, maar als de uil niet zien wil...
Abonnee
willem 25 Juli 2018
contracten moeten misschien veranderen maar niet dit jaar.Toen de aardappels vorig jaar 5ct waren hebben we ze ook niet gehoord. Gewoon kop omhoog en niet piepen.
Abonnee
Telerx 25 Juli 2018
Lto sukkels..Laat droogte uitroepen tot ramp, en alle contracten kunnen de prullebak in..
Kjol 25 Juli 2018
LTO kun je idd alles van vinden, maar de boeren zetten de handtekening.
Peter34 25 Juli 2018
Dit is een discussie die van alle tijden is. Waarom wordt deze discussie nu aanezwengeld? Men zal toch niet hopen dat de verwerkers hun afspraken (oncer dwang) gaan opzeggen?
Veel verwerkers hebben een landbouw/cooperatieve achtergrond. Is dat misschien waarom akkerbouwers zich zo gemakkelijk/in vertrouwen aan hen over leveren? De managers van de verwerkers hebben die achtergrond vrijwel niet. Het zijn zakenlui: alleen winst, liefst op korte termijn, geldt. Daaraan ben je als landbouw niets verplicht. Pootgoedboeren ook niet (discussie van vorig jaar). Als patatbakkers collectief verwijzen naar ketenbelang kunnen telers dat evenzo goed doen.
Die discussie heeft met de huidige situatie niet van doen. Is voor de lange termijn.
Farmer 25 Juli 2018
20 jaar terug. 21 cent op april en 70-30 meedelen voor de boer. Waarom zou dat niet meer kunnen
OLLANDER 25 Juli 2018
guldencenten ?
Abonnee
vrijbuiter 26 Juli 2018
OLLANDER schreef:
guldencenten ?

Toen kosten de poters 33 guldencenten en nu 45 eurocenten!!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse Aardappelen

Nederlandse aardappelteelt loopt tegen grenzen aan

Nieuws Aardappelen

Update: dit is wat we weten over contractprijzen 2025

Analyse Aardappelen

Vrees voor dalende contractprijs aardappelen

Marktupdate Aardappelen

Aardappelmarkt wordt beheerst door contracten

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden