Aardappelcontracten

Clarebout

Nieuws Aardappelen

Contract Clarebout gaat d'r op en d'r over

De grootste Belgische aardappelverwerker Clarebout presenteert daags voor de Interpom zijn contractprijzen voor seizoen 2023-2024. Zowel af land als uit de bewaring kunnen telers rekenen op een fikse prijsverhoging. Daarmee komt zelfs bijna de €30 op het papier te staan.
Gisteren 10:00 uur
aardappelen aardappeloogst Agrifoto Fontane

Nieuws Aardappelen

Agristo zet contractprijs Fontane op 17 euro af land

De Belgisch/Nederlandse aardappelverwerker Agristo zet voor teeltjaar 2023 de basisprijs voor Fontane op €17,00 voor levering af land. Dat heeft de verwerker bekendgemaakt. De prijs ligt €4,50 boven het niveau van 2022. Daarmee wordt een belangrijke toon gezet.
Donderdag 08:47 uur
aardappelen

Nieuws Aardappelen

'Contractprijs moet naar minimaal 25 euro'

De teeltkosten voor consumptieaardappelen stijgen volgend seizoen tot boven de €10.000 per hectare. Dat becijfert de Producenten Organisatie Consumptieaardappelen (POC) op basis van een eigen saldoberekening. Voor een eerlijke beloning en evenredige risicoverdeling in de keten moet de contractprijs naar minimaal €25 voor levering in april, zo stelt het.
Maandag 16:37 uur
contract

Achtergrond Aardappelen

Zo veranderen de aardappelcontractprijzen

Voorzichtig zijn de grote Europese aardappelverwerkers begonnen met het peilen van de stemming onder hun telers als het om de aardappelcontracten voor 2023-2024 gaat. De eerste voorstellen zijn bekend en deze laten een forse stijging zien. Het is de vraag of dit echter voldoende is en of de aardappelteler niet liever een ander gewas verbouwd met minder risico's.
9 November 2022
aardappelperceel limburg

Analyse Aardappelen

Kostprijsshock in aardappelteelt op komst

De aardappelen zijn nog maar amper uit de grond of de discussie en het nadenken over volgend seizoen is alweer begonnen. Er liggen grote uitdagingen voor zowel teler als verwerker. Voor de teler om de juiste keuze te maken en voor de afnemer om een kostendekkend contract te presenteren.
1 November 2022
aardappelen akkerbouw aardappelperceel

Nieuws Aardappelen

Vlaamse telers hebben meer aardappelen gepoot

Het aardappelareaal in Vlaanderen is dit seizoen gegroeid ten opzichte van het vorige seizoen. Dat meldt PCA op basis van de voorlopige cijfers van de Vlaamse verzamelvraag (vergelijkbaar met de Nederlandse Meitelling). Qua areaalgroei springt korrelmaïs er uit. Korrelmaïs streeft zelfs de aardappel voorbij.
16 Juni 2022
aardappelen aardappelbewaring Agrifoto3

Analyse Aardappelen

Slot termijnmarkt oogst 2021 net onder €25 niveau

De handel in aardappelen van de oogst 2021 op de termijnmarkt zit er op. De laatste contracten zijn op donderdag 2 juni verhandeld. Tegen welke prijs worden de openstaande contracten afgerekend? 
3 Juni 2022
aardappelen bewaring akkerbouw aardappeloogst aardappelbewaring

Analyse Aardappelmarkt

Eerste april 2024-contract historisch hoog verhandeld

Er is nog een hele lange tijd te gaan, maar reeds nu al (mei 2022) is het mogelijk om te handelen op het april 2024-contract. Maandag 23 mei werd het eerste contract verhandeld op €20. Nog niet eerder werd het eerste contract als zijnde het 'piketpaaltje' op zo'n hoog startniveau verhandeld.
24 Mei 2022

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief