Aardappelcontracten

aardappelen akkerbouw aardappeloogst aardappelbewaring

Analyse Aardappelen

Belgische verwerkers aan zet met contracten 2024

Nu we in de laatste maand van het jaar 2023 zitten, wordt er alweer reikhalzend uitgekeken naar de aardappelcontracten voor oogstjaar 2024. Het zijn de laatste jaren vooral de Belgische aardappelverwerkers die als eerste de contract-arena betreden. Dat gebeurt meestal in de periode dat de Interpom plaatsvindt, die eens in de twee jaar wordt georganiseerd in Kortrijk, plaatsvindt.
1 December 2023
aardappelen aardappelbewaring

Analyse Aardappelen

Aardappelen contracteren is 1, aardappelen telen is 2

Alle aardappelen van oogst 2023 zijn nog niet eens gerooid of de nieuwe contracteringsronde voor seizoen 2024/25 staat voor de deur. Voor oogstjaar 2023 waren de contractprijzen meer dan fors naar boven bijgesteld ten opzichte van de voorgaande jaren. De enorme honger naar grondstof om de fors toegenomen verwerkingscapaciteit in de EU-4 landen te stillen, was hier de oorzaak van. Telers moesten zeker met de verder flink toegenomen kosten wel het gewenste areaal aardappelen blijven telen.
18 November 2023
aardappelen droogte beregening

Marktupdate Aardappelen

De ingrediënten zijn er, maar wie maakt stemming?

Een laat en nat voorjaar gevolgd door droogte. Je kan op sommige percelen bij wijze van spreken nog tussen de ruggen door fietsen terwijl de aardappelen al in bloei staan. En hoewel er regen in de weerberichten zit, loopt het volgens de voorspellers ook weer rap op richting 30 graden. Alles is aanwezig om stemming in de markt te krijgen. Maar wie kan de leiding nemen?
3 Juli 2023
aardappelen poten

Achtergrond Aardappelen

Veel factoren belemmeren groei van aardappelareaal

Het aardappelareaal in Noordwest-Europa kan dit jaar een fikse groei laten zien. Immers, de contractprijzen zijn significant toegenomen en de teeltkosten dalen. Toch zijn er veel externe factoren die wel degelijk de rem op het areaal kunnen gooien. Het nieuwe Europese landbouwbeleid is, zeker in intensieve teeltgebieden, een bepalende factor.
23 Februari 2023
emsland

Nieuws Aardappelen

Bonus bij Emsland Group voor meer aardappelen

Aardappeltelers kunnen opnieuw rekenen op een significante prijsverhoging dit oogstjaar bij Emsland Group, de Duitse aardappelverwerker voor zetmeel- en vlokkenaardappelen. Die volgt na de historische prijsverhoging van vorig seizoen. Naast een verhoging van de basisprijs worden de verschillende premies verhoogd. Opvallend is dat zowel nieuwe als bestaande telers een financiële bonus van het bedrijf ontvangen wanneer ze zich aansluiten om voor drie jaar (meer) aardappelen te telen.
7 Februari 2023
aardappelen

Nieuws Aardappelen

POC sleept half miljoen binnen voor onderzoek

De Producenten Organisatie Consumptieaardappelen (POC) ontvangt €500.000 subsidie om te besteden aan innovatie in de aardappelsector. Het gaat om projecten die een 'economische en ecologische, evenwichtige en innovatieve' consumptieaardappelteelt mogelijk moeten maken.
6 Februari 2023
aardappeloogst zetmeelaardappelen

Nieuws Aardappelen

Goede markt laat contractprijs Rixona stijgen

De contractprijzen voor hoge drogestof aardappelen, bestemd voor verwerking tot vlokken of granulaat, nemen dit oogstjaar toe bij Aviko Rixona. De droogindustrie heeft weliswaar met hoge energielasten te kampen, de marktverwachtingen voor het eindproduct blijven goed.
3 Februari 2023
Boerenbusiness

Nieuws Aardappelen

Concurrentiestrijd stuwt contractprijs omhoog

In dit artikel zetten we alle contractprijzen van de vijf grote Nederlandse aardappelverwerkers op een rij. Alle contracten laten een uitzonderlijk grote prijsstijging zien maar, is dat voldoende om de teler meer aardappelen te laten verbouwen? Vooral de concurrentiestrijd tussen fabrieken is groot.
31 Januari 2023

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox