Shutterstock

Nieuws Jaarcijfers

Consumptieaardappelen verlagen omzet Agrico

20 December 2018 - Kimberly Bakker

Agrico heeft dinsdag 18 december de jaarcijfers over boekjaar 2017/2018 gepresenteerd. Het jaar kenmerkte zich volgens de organisatie door mee- en tegenvallers, waarbij de lage prijzen en mindere afzet van consumptieaardappelen voor een daling in de omzet hebben gezorgd.

De omzet van Agrico daalde van €288 miljoen naar €271 miljoen. "De daling is volledig het gevolg van de lagere prijzen en een lagere afzet in de productgroep consumptieaardappelen", zo schrijft de organisatie in het jaarverslag

Lage verwachtingen
Aan het begin van het boekjaar had de organisatie lage verwachtingen. Dit omdat de Europese aardappeloogst overvloedig was, de prijzen voor de primeuraardappelen lager waren en de vraag naar pootaardappelen pas laat op gang kwam. "De slechte weersomstandigheden later dit seizoen, zorgden voor ongerustheid over de kwaliteit. Het effect hiervan is, vooral bij de afzet van pootaardappelen, tot laat in het seizoen voelbaar geweest", zo meldt Agrico.

Dat het boekjaar (met name voor pootaardappeltelers) goede resultaten heeft laten zien, is te danken aan de goede vraag vanuit de verwerkende industrie en het feit dat vraag en aanbod van pootgoed in evenwicht was. "Hoewel de gemiddelde prijs voor pootaardappelen ook lager was dan in boekjaar 2016/2017, werd de daling gecompenseerd door een hogere afzet in tonnen. Wij hebben een recordhoeveelheid als pootgoed weten te verkopen." Uiteindelijk bleef de omzet in pootaardappelen (zo'n €227 miljoen) vrijwel gelijk aan boekjaar 2016/2017.

Lage prijs consumptieaardappelen
Het prijsniveau voor consumptieaardappelen bleef het gehele boekjaar laag. De omzet in consumptieaardappelen daalde (voornamelijk door de lage prijzen) met bijna 27% tot €43 miljoen. "Daarbij werd 31% van de omzet door de dochterondernemingen in binnen- en buitenland gerealiseerd."

Als gevolg van moeizame rooiomstandigheden waren er meer klachten dan normaal. "Wij hanteren strikte procedures voor kwaliteitsbeoordeling, maar de aardappel blijft een natuurproduct. Om de kans op toekomstige klachten terug te dringen hebben we afgelopen jaar geïnvesteerd in een geavanceerd kwaliteitscentrum."

Uitbetalingsprijzen lager
Ook in 2017/2018 heeft Agrico de uitbetalingscapaciteit vrijwel volledig aan haar leden uitgekeerd. De uitbetalingsprijs van pootaardappelen over alle geleverde klassen en maten kwam uit op €27,26 per 100 kilo. "Dit is 18% lager dan in recordjaar 2016/2017, toen de prijs uitkwam op €33,43." Deze daling werd deels gecompenseerd door de hogere opbrengst per hectare (39,5 ton).

Voor de consumptieaardappelen was de uitbetalingsprijs voor levering in week 9, gemiddeld €11,87 per 100 kilo. Dat is meer dan een halvering ten opzichte van de €25,36 van boekjaar 2016/2017.

Verwachting voor komend boekjaar
De langdurige droogteperiode heeft grote gevolgen gehad voor de telers en organisatie. De verwachting is dan ook dat de prijzen voor de poot- en consumptieaardappelen aanmerkelijk hoger zullen liggen dan in boekjaar 2017/2018. "Hoewel we niet verwachten dat dit opbrengstderving zal gaan compenseren."

Daarbij meldt de organisatie wel dat het prijsniveau van zowel poot- als consumptieaardappelen geen plafond kent. "Boven een bepaald niveau zullen de kopers kiezen voor andere gewassen. Wij verwachten dan ook een seizoen met uitdagingen, maar blijven positief gestemd over de resultaten."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Aardappelen

Agrico breidt areaal uit door overname TPC

Nieuws Aardappelen

Omzet Agrico boven €400 miljoen door hoge prijzen

Nieuws pootaardappelen

Agrico neemt pootgoed activiteiten Royal ZAP over

Nieuws Aardappelen

Agrico verwacht fors hogere prijs voor oogst 2022

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden