Shutterstock

Nieuws Pootgoedfraude

Breeders Trust wil strafrechtelijk onderzoek

17 Mei 2019 - Anne Jan Doorn

Breeders Trust wil dat er een strafrechtelijk onderzoek komt naar de Zeeuwse handelaar in de pootgoedfraudezaak. In die zaak is 250 ton Fontane met vervalste certificaten verhandeld. De organisatie bereidt inmiddels een aangifte voor, waarin de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) verzocht wordt de handelaar strafrechtelijk te vervolgen.

Dat meldt Geert Staring, de directeur van Breeders Trust, in een interview met Boerenbusiness. Staring pleit voor een strafrechtelijk onderzoek naar Zeeland Trade. "Het bedrijf is in onze ogen vaker in de fout gegaan en wij vinden dat er nu een harde lijn moet worden getrokken. Er zijn bij deze fraudezaak wetten overschreden die je niet moet willen overschrijden."

Het is de eerste keer dat Breeders Trust een verzoek doet tot een strafrechtelijke procedure, waarbij de Staat (het Openbaar Ministerie) een persoon of partij (in dit geval de handelaar) vervolgt. Normaal gesproken lopen de procedures die Breeders Trust aanspant (vooral over geschillen omtrent het Kwekersrecht) via het civiele recht, wat kort door de bocht zaken tussen burgers en bedrijven zijn. Staring kan zich goed voorstellen dat de gedupeerde telers civielrechtelijke procedures aanspannen tegen de handelaar.

Onbegrip over houding van NVWA
Staring vindt het daarnaast onbegrijpelijk dat het pootgoed waarmee is gefraudeerd in België moet worden gerooid op last van het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV), maar hier in Nederland voorlopig in de grond mag blijven. "Tenminste 2 van de 8 getroffen telers hebben percelen in Nederland."

"In België wordt zeer terecht gezegd dat de aardappelen gerooid moeten worden, vooral omdat deze ontraceerbaar zijn en je fytosanitaire risico's loopt. Ook kan er onderweg van alles mee gebeurd zijn. Het is onverdedigbaar als de NVWA niet alsnog besluit om de aardappelen te rooien. We zijn hierover in gesprek met de NVWA", aldus Staring.

Bekijk het hele interview met Staring hier.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Nieuws Aardappelen

Jaar gevangenisstraf na vervalsen NAK-certificaten

Interview Corné van Beers

'Tegengaan illegaal pootgoed ook aan sector'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden