Shutterstock

Nieuws Weer

Schade opmaken na zinderende hittegolf

29 Juli 2019 - Niels van der Boom

Grote delen van Europa zuchtten en kreunden eind juli onder een hittegolf, die recordtemperaturen met zich meebracht. In het weekeinde werd deze hitte lokaal echter weer uitgeblust met lokaal flink wat regen. Hoe hebben gewassen 'de grill' overleefd?

De verschillen in Nederland zijn enorm. Sommige regio's hebben over juli nagenoeg geen regen ontvangen, terwijl met name in het zuidwesten flink wat neerslag is gevallen. Ook afgelopen weekend viel daar lokaal tot ruim 20 millimeter regen. Daarentegen is het midden en noordoosten van het land juist extreem droog.

De neerslag over juli varieert van 0 tot 100 millimeter.

Frankrijk blijft droog
Ook België werd getrakteerd op neerslag, die hoofdzakelijk rond Brussel viel. In Frankrijk blijft het eveneens zeer droog. De neerslag bleef daar beperkt tot maximaal 10 millimeter. Daarbij viel juist in de grote Noord-Franse aardappelgebieden nauwelijks neerslag en was het zeer heet.

In Noord-Frankrijk bleef de neerslag zeer beperkt.

Duitsland is, net zoals ons land, in tweeën gesplitst. Zuid-Duitsland heeft neerslag gekregen. In de Alpen spookte het, net als in Frankrijk, waardoor in die regio enorme hoeveelheden neerslag vielen. Noord-Duitsland blijft extreem droog, zoals het hele seizoen het geval is. Nedersaksen, waar de meeste aardappelen worden geteeld, noteert de teller ook 0 millimeter. Ook verder naar het oosten toe is hoegenaamd geen neerslag gevallen.

Ook Duitsland is erg verdeeld qua neerslag. Het noorden is extreem droog.

Aardappelen op hun retour
Akkerbouwers moeten nu de balans opmaken. De gewassen hebben met temperaturen tot en met 40 graden Celsius een mokerslag gekregen. Met name de vroege aardappelrassen, zoals Innovator, hebben zwaar te lijden gehad en zijn duidelijk op hun retour. Ook de percelen van de Gewastour tonen dit beeld. De planten zijn letterlijk geroosterd.

Daarnaast hebben tevens de uien kregen een klap gekregen. De percelen zijn spontaan begonnen met strijken. Op de droge zandgronden heeft ook de maïs sterk te lijden gehad onder de droogte. Dit geldt eveneens voor suikerbieten.

Hoe gaat het nu dan verder? Regen heeft lokaal voor verkoeling gezorgd, maar doorwas ligt nog steeds op de loer. De komende dagen zal duidelijk worden of de doorwasinductie op gang komt. Daarom wordt er nu MH toegepast, zowel in de aardappelen als uien. De marktanalisten van DCA schatten in dat de impact van de hitte fors is geweest. Voor aardappelen wordt een minderopbrengst van 10% ingeschat. Datzelfde geldt voor de uien.

Wisselvallig weer
Alle weermodellen laten voor de eerste 10 dagen van de maand augustus een wisselvallig weertype zien. Na morgen dalen temperaturen naar circa 20 graden, met af en toe enkele millimeters neerslag. Gezien de droogte in het land brengt dat weinig verlichting, maar de gematigde temperaturen zorgen voor een lage verdamping. Voor de hoofdoogst van consumptieaardappelen en uien moet het nu gebeuren. Wat dat betreft kan alles nog gebeuren, al is de top er na de hitte wel van af.

Niet overal liggen de kaarten zo open. In Noord(oost)-Duitsland en Polen is het al zo lang zo extreem droog dat de opbrengst daar echt tegen gaat vallen. Het beeld van België en Noord-Frankrijk is wat onduidelijker. De insiders daar spreken zowel van percelen met potentie als van gewassen die het wel af laten weten. De eerste proefrooiingen van de hoofdoogst worden weldra bekend, wat meer duidelijkheid geeft over de actuele situatie.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior marktspecialist akkerbouwgewassen bij DCA Market Intelligence. Hij maakt vooral analyses en marktupdates over de aardappelmarkt. In columns deelt hij zijn scherpe blik op de akkerbouwsector en technologie.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden